повернутися Ї: кордон

Щодня — шістсот угорських віз

№236 26.12.2003 «День»

Генеральний Консул Угорської Республіки в Україні Отто Сабо на прес-конференції в Центрі національних меншин в Ужгороді відзначив, що ажіотаж, пов’язаний із уведенням на початку жовтня візового режиму, за декілька тижнів ущух. Наприкінці листопада інтенсивність пасажирського та транспортного руху зрівнялася із безвізовими часами. Консул попросив краян звертатися стосовно віз у разі потреби, а не про всяк випадок, через що й створюється подеколи ажіотаж. Часто також звертаються за довгостроковою візою, коли для неї в паспорті не вистачає місця. «Нині, — сказав О.Сабо, — надається понад шістсот віз на день. Для групових та індивідуальних заявників усе робиться досить організовано. Але кількість штатного персоналу з метою активізації процесів збільшуємо, а задля зручності українських громадян закупили в міської влади Ужгорода два приміщення із земельними ділянками на Православній набережній», повідомляє Василь ЗУБАЧ, Ужгород.


19.12.2003  http://www.obozrevatel.com.ua/ukr/

До Румунії без віз можна буде їздити до 1 липня

У п'ятницю в Києві підписано українсько-румунську міжурядову угоду про умови взаємних поїздок громадян, котра передбачає запровадження візового режиму влітку 2004 року

Угоду підписано у п'ятницю послом Румунії в Україні Александру Корня та заступником міністра закордонних справ Іваном Кулебою, передає кореспондент ІА "Обозреватель".

Як повідомив Іван Кулеба, візовий режим буде запроваджено не раніше 1 липня 2004 року, і він буде "якомога ліберальнішим". На сьогоднішній день існує безвізовий режим поїздок між двома країнами; Румунія змушена запровадити візовий режим з огляду на вимоги ЄС.

В угоді передбачається, що для власників службових, дипломатичних паспортів, членів екіпажів повітряних та морських суден буде встановлено безвізовий режим. Для отримання віз громадянам запрошення не потрібно. За словами Александру Корня, плата за візу буде "відповідною до законодавства кожної країни". За його словами, зараз ведуться роботи над тим, щоб візи для громадян України було запроваджено за "польським варіантом" на пізнішому етапі.

Як повідомлялося, Румунія не планує найближчим часом відкривати нові консульські установи в Україні. Зараз у країні вже діють два генеральних консульства Румунії — в Одесі та Чернівцях. В середньому з України на територію Румунії щодня в'їжджає 400–1000 осіб, частина з яких їде транзитом через румунську територію до Болгарії, Греції та Македонії.

Румунія вступить до ЄС 1 січня 2007 року. Переговори щодо приєднання до Євросоюзу планується завершити у 2004 році.


Ажіотаж навколо угорських віз не спадає

Три тижні в приміщеннях консульського бюро Генеральних консульств Угорщини в Ужгороді та Берегові приймають заявки українських громадян на отримання безплатних угорських віз. Але ажіотаж так і не згасає.

Наразі, зі слів консула Угорщини в Ужгороді Яноша Вішкі, з 20 жовтня в шести віконцях консульського бюро вже видано 3000 віз в обласному центрі Закарпаття та стільки ж — у Берегові, місті-райцентрі угорськомовного району області. На добу в середньому видають по 250—300 віз. Проте, зауважив угорський дипломат, обсяг видачі віз із кожним днем наростає. Крім того, як повідомив Янош Вішкі, на прохання МВС Угорщини прикордонні служби з 1 до 30 листопада видаватимуть разові візи, якщо на це є вагомі причини, безпосередньо в угорському місті Загонь терміном на 15 днів. Утім, уже п’ятнадцятьом громадянам України відмовлено в отриманні угорських віз через різні причини, серед яких i такi: вийшов термін дії паспорта, не було місця для вклеювання візи, один чоловік узагалі був депортований із Угорщини.

Крім усього, створення величезних черг Янош Вішкі пояснив непристосованістю приміщення бюро консульства в Ужгороді. Нині майструють ще одні вхідні двері, повідомляє Василь ЗУБАЧ, Ужгород.

№206 14.11.2003 «День»


Угорщина не боїться «візових» черг

Юлія БОРИСЕНКО №199 05.11.2003 «День»

Першого листопада Угорщина запровадила для українських громадян візовий режим. Відмінна риса цього кроку — безкоштовні візи. Будапешт, очевидно, вирішив наслідувати у своїй консульській практиці польський приклад. Однак Польщі довелося зіткнутися і з певними проблемами. Зокрема — великими чергами біля консульств. У першому запитанні генеральному консулу Угорщини в Україні Тібору СІЛАДІ ми поцікавилися щодо готовності Будапешта «боротися» з чергами.

— Поки що біля посольства немає великих черг, але вони, звісно, будуть. Однак ми намагатимемося зробити все, щоб українські громадяни могли отримати візи якнайшвидше. Щоб спростити й прискорити цей процес, біля нашого посольства буде встановлено спеціальну апаратуру, яку вже використовують у деяких диппредставництвах. З її допомогою українці матимуть можливість дізнатися, коли вони можуть звернутися у консульство за тим або іншим видом візи. Підписаний нашими урядами договір передбачає, що віза має видаватися впровдож п’яти днів. За можливості ми видаватимемо їх і швидше, але все залежатиме від кількості людей, які до нас звертаються.

— Скільки українських туристів за рік відвідують Угорщину?

— За 2002 рік із туристичною метою Угорщину відвідали понад 2,5 млн. українців. За даними на серпень 2003 року ця цифра становила понад один мільйон сімсот тисяч громадян.

— Чи не боїтеся, що запровадження віз призведе до скорочення бажаючих відвідати Угорщину?

— Сподіваюся, що ні. Я знаю, що дуже багато людей хочуть відвідати Угорщину. Думаю, що необхідність отримати безкоштовну візу не стане для них перешкодою.

— Відомо, що весь листопад візу можна отримати безпосередньо на угорському кордоні. Чи буде продовжено цю практику?

— Справді, на кордоні можна отримати транзитну візу. Таким чином ми хочемо полегшити перетин кордону для тих людей, які мають Шенгенську візу. Вони можуть отримати транзитну або однократну «угорську» візу на 15 днів. Це положення діятиме до кінця листопада. Поки що питання про те, чи буде продовжено таку практику, не обговорювалося. Час покаже, наскільки це необхідно.


03.11.2003 http://www.dwelle.de/ukrainian

Угорські консульства почали видавати візи

МУКАЧЕВЕ. Починаючи від 1 листопада, Угорщина, на вимогу Євросоюзу, запровадила для громадян України візовий режим. Угорські консульські установи в Україні почали приймати заяви на візи ще 20 жовтня. За цей час лише до двох консульств в Берегові та Ужгороді, які обслуговують західні регіони України, звернулося близько 4 тисяч осіб. Розповідає Наталя Зотова:

Серед бажаючих отримати візу найбільше жителів Закарпаття. Область межує з Угорщиною і людей поєднують не лише бізнесові, а й родинні стосунки. Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Отто Сабо запевнив, що від введення візового режиму постраждають хіба що нелегали. Візова система доволі гнучка, існує біля десятка видів віз і усі вони безкоштовні. Найбільш популярні багаторазові туристичні, а також робочі й учбові, які були обов'язковими й раніше, але коштували 50 доларів. Для зручності, передбачена також п'ятирічна віза. Її планують видавати тим, хто документально підтвердить ділові чи родинні зв'язки. До речі, виклик від родичів не потрібен, вимагається лише адреса за якою вони проживають. Щоб уникнути непорозумінь, протягом листопада транзитні візи видаватимуть на головному прикордонному переході Чоп-Загонь, а в консульських бюро встановлять чергування у вихідні.


http://www.dwelle.de/ukrainian/ Німецька Хвиля 30.10.2003

Довжелезні черги перед польським консульством у Львові

ЛЬВІВ. Біля стін Генерального консульства республіки Польща у Львові щодня вже другий місяць поспіль стоять у черзі на отримання віз понад тисячу осіб. Про наміри консульства поліпшити ситуацію розповів у середу виконуючий обов"язки генконсула Януш Яблонський. З подробицями Галина Стадник:

У консульстві функціонує лише два реєстраційних віконця, а тому візовий відділ не встигає приймати документи всіх, хто хоче отримати візу. Для порівняння: в Києві таких віконець - десять. Раніше дипломати запевняли, що пропускна здатність консульства у Львові 400 осіб на день, і цього буде достатньо. За словами генконсула, тепер щодня візовий відділ видає близько семисот віз, однак черги залишаються. До того ж консульство ввело нові обмеження: один паспорт від однієї особи і обов'язкова присутність заявника. Генконсул Януш Яблонський переконаний, що ці обмеження перешкодять ділкам робити бізнес на існуючих чергах. Зараз завершуються переговори з місцевою владою про купівлю земельної ділянки під будівництво нового консульства, а допоки воно триватиме, на цій ділянці буде встановлено тимчасові контейнери, де також прийматимуть документи на візу. З 1 вересня у Львові вже видано понад 19 тисяч віз.


Польські візи будуть видавати в спецконтейнерах

http://obozrevatel.com.ua 29.10.2003 

МЗС Польщі готовий установити в Україні спецконтейнери для видачі віз українцям.

Про це, як передає кореспондент "Обозревателя", повідомив виконуючий обов'язки Генерального консула Республіки Польща у Львові Януш Яблонський.

За словами Яблонського, такий підхід був реалізований Посольством Німеччини в Києві.

У той же час, польська сторона почне видачу віз після нотаріального оформлення земельної ділянки на право власності під будівництво нового приміщення Генерального консульства Польщі у Львові.

Одночасно на придбаній земельній ділянці буде вестися будівництво нового приміщення під консульство.

За словами Яблонського, установлення контейнерів дозволить позбутися черг під консульством.

Нині консульство видає щодня 650-700 віз. У цілому з 1 вересня ця дипустанова видала 90 тисяч віз, 90% з яких - довгострокові. У той же час, близько 50 людям відмовили у видачі віз через брак місця в закордонному паспорті або оскільки вони були визнані небажаними особами на території Польщі.


ForUm 23 жовтня 2003

Українців, що в’їхали в Угорщину без віз, випускатимуть до 30 листопада

У зв’язку з введенням з 1 листопада 2003 року візового режиму поїздок громадян України до Угорщини, угорська сторона повідомила українській про те, що громадяни України, які в’їхали на територію Угорської Республіки до 1 листопада 2003 року без віз, безперешкодно виїжджатимуть з території цієї країни до 30 листопада ц.р.

Про це повідомила ForUm’у прес-служба МЗС.

Крім цього, існуватиме можливість оформлення з 1 по 30 листопада 2003 року безкоштовних транзитних та одноразових віз терміном дії до 15 днів на кордоні для громадян України, які з поважних причин не змогли отримати візи в закордонних консульських установах Угорської Республіки. На українсько-угорському державному кордоні такі візи будуть оформлюватися в пункті пропуску «Загонь» (з українського боку - Чоп).

Громадянам України, які звертатимуться за візою на кордоні, слід потурбуватися про фотокартки, зазначає прес-служба МЗС.

700 віз на день – не достатньо

Проблема отримання польських віз у Львові стає актуальнішою

Львівська газета, 15.10.2003 (№ 270)  

СИТУАЦІЯ з чергами біля польського консульства у Львові не змінюється. Останніми днями їхня чисельність сягала двох тисяч осіб. Нині консульство Республіки Польща у Львові видає до 700 віз щоденно, але й це не дозволяє зменшити потік людей, які хочуть отримати візи до Польщі.

Перед початком візової лихоманки працівники польського консульства були переконані, що жодних проблем із отриманням візи в українців не буде. Планували щодня видавати 450-500 віз. Тепер з’ясувалося, що двох віконечок для прийому документів – замало. Проблема з приміщенням для польського консульства визрівала вже давно, і тепер, здається, її прорвало. Процедура отримання нового більшого приміщення є доволі марудною. Польське консульство у Львові понад рік тому подало запит-прохання до Міністерства закордонних справ України, щоб надали дозвіл для придбання ще одного, більшого приміщення. Але лише на початку вересня МЗС повідомило, що це питання розглядають.

Два тижні тому народний депутат Олекса Гудима звернувся до керівництва області, міста та польського консульства, з вимогою вирішити проблему черг біля консульства. Михайло Сендак, голова Львівської обласної ради, наступного дня запевнив кореспондента “Газети”, що особисто звертатиметься до МЗС, аби надали дозвіл на виділення польському консульству приміщення. “Це величезна проблема, й її треба вирішити. Я переконаний, що під консульство потрібно давати приміщення в робочому стані, щоб люди змогли туди приходити і працювати. Бо якщо ми зараз надамо будинок із голими стінами або такий, де треба робити ремонт, то це знову затягнеться”, – заявив Михайло Сендак.

Паніку з отриманням віз до Польщі спостерігають лише у львівському консульстві. Наприклад, у польському консульстві в Києві працюють 10 віконечок, де люди можуть здавати документи, а це вже відчутна різниця, особливо якщо взяти до уваги й те, що Львівська область є прикордонною, багато людей із прикордонних сіл щодня курсують до Польщі.

В.Л.


Німецька Хвиля 09.10.2003 http://www.dwelle.de

Угорщина готова видавати українцям безкоштовні візи

ЛЬВІВ. Угорщина прагне максимально спростити візовий режим з Україною, повідомив у середу генеральний консул Угорської республіки в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях Отто Сабо після зустрічі з головою Львівської облради Михайлом Сендаком. З подробицями - Галина Стадник:

З першого травня наступного року Угорщина приєднається до Європейського союзу, а тому змушена запровадити візовий режим з Україною. Однак, як повідомив генконсул Угорської республіки Отто Сабо, його країна готова видавати українцям безкоштовні візи. Більше того, це одна з основних пропозицій Угорщини. Проте, для угорців Україна, в свою чергу, має забезпечити вільний перетин кордону - така попередня домовленість між країнами, зауважив генконсул. За його словами, зараз у Києві розпочався черговий раунд переговорів, днями все буде вирішено і повідомлено через ЗМІ. Отто Сабо вважає, що на сьогодні немає потреби у відкритті нових консульських установ, зокрема у Львівській області. Генконсульство, яке діє в Ужгороді цілком здатне забезпечити всіх охочих візами. Анкети для відкриття віз українці зможуть отримати через Інтернет.


Україна вважає за необхідне ввести безвізовий режим для в'їзду до країн ЄС

http://obozrevatel.com.ua/ 07.10.2003 

Україна вважає за необхідне здійснити введення безвізового режиму для громадян України в країни ЄС. Про це на брифінгу у вівторок повідомив керівник прес-служби міністерства закордонних справ Маркіян Лубківський, коментуючи результати візиту членів Єврокомісії до України 1 жовтня.

За його словами, під час зустрічі з представниками Європейської комісії українська сторона підкреслила, що першим кроком у цьому напрямку повинне стати введення безвізового режиму для громадян України - власників дипломатичних паспортів, а також істотне спрощення візових процедур для громадян України.

"Українська сторона розглядає такий крок як відповідь на свої послідовні дії щодо поступового спрощення візового режиму для громадян країн ЄС", - сказав Лубківський.

Лубківський також відзначив, що в ході переговорів українською стороною була висловлена стурбованість випадками "невмотивованих відмов" громадянам України у видачі віз консульськими підрозділами посольств країн ЄС у Києві.

Лубківский також відзначив, що основним підсумком переговорів стала домовленість щодо внесення пропозицій щодо подальших кроків у питаннях візового режиму, графіка імплементації положень плану дій Україна-ЄС у сфері юстиції і внутрішніх справ.


http://www.dwelle.de Німецька Хвиля 07.10.2003

Ситуація з видачею віз до Польщі залишається напруженою

ЛЬВІВ. Після запровадження візового режиму з Польщею ситуація з видачею віз залишається напруженою. У той час, як митні переходи майже порожні, біля польского генконсульства у Львові вишукувалися черги на півтори тисячі осіб. Розповідає Галина Стадник:

Ще до запровадження візового режиму польська сторона заявляла, що пропускна спроможність генконсульства у Львові - до 600 осіб на день. Стверджувалося також, що достатньо і обслуговуючого персоналу. Однак, як запевняють люди, що стоять у довжелезній черзі під консульством, насправді здати документи за один день вдається не більше двом сотням осіб. Тисячі охочих отримати візи стоять від трьох до п'яти днів просто на вулиці в будь-яку погоду, без жодних санітарних умов. В одну чергу записують всіх, навіть тих осіб, які мають пільгові умови для отримання візи, зокрема інвалідів та студентів. Говорить мешканка Львівщини, яка стоїть у черзі: "Чимало біля консульства осіб із сусідніх областей західного регіону. На запитання, чому ви не їдете відкривати візу в інші консульські пункти, люди стверджували, що такі спроби були, проте їм відмовляли". В понеділок народні депутати від Львівщини звернулися до голів міста та області з проханням втрутитись у ситуацію щодо видачі віз та створити гідні умови для громадян та консульства.


До Польщі - з візами

http://www.bbc.co.uk/ukrainian 1.10.2003

Починаючи з 1 жовтня громадяни України, Росії та Білорусі потребують віз для подорожей до Польщі.
Наступного року ця країна, разом з дев'ятьма іншими, приєднається до Європейського Союзу.
Cаме Польща матиме найдовший кордон з новими сусідами ЄС.
Нині ніхто не може сказати, чи візовий режим буде сприятливим для рядових громадян України.
Політики і урядовці Польщі водноголос кажуть, що в інтересах обох країн, щоби візовий режим працював так, щоби українці відчували його якнайменше.
Поляки не приховують, що задоволені тим, що вдалося обумовити так званий "український варіант" - безкоштовне отримання українцями польських віз і в'їзд поляків до України без віз.
Це і віддзеркалення політичних відносин між Польщею і Україною.
Провідні польські політики неодноразово заявляли, що Польща, як член Євросоюзу, намагатиметься впливати на Брюссель, щоби його представники дедалі більше працювали задля зміцнення тих політичних сил в Україні, які бажають інтеграції з Європейським Союзом.
Натомість, коли ідеться про відносини між Польщею і Росією, деякі представники польської еліти кажуть, що не в інтересах Польщі була б інтеграція Російської Федерації до ЄС.
Такої думки дотримується, поміж інших, колишній міністр закордонних справ Польщі Броніслав Ґеремек.
Поляки протестували і проти заяв з Москви про те, що Росія намагатиметься стати членом НАТО.
Тим часом польські економісти кажуть, що найвагомішими чинниками в відносинах Польщі і України є прикордонна торгівля і трудова міграція.
Так званий "Східний мур" - прикордонні з Україною і Білоруссю воєводства - слабко розвинуті економічно, там немає сучасних технологій.
Підприємці, які працюють у східних воєводствах, виживають, головно, за рахунок торгівлі з Україною.
На малих польських підприємствах, де виробляють меблі і харчові продукти, усвідомлюють, що буде дуже важко виходити на західні ринки: знадобиться набагато більше капіталовкладень і підвищення якості продукції.
Тому запровадження віз непокоїть польських економістів.
І польські, і українські дрібні підприємці кажуть, що потреба отримувати навіть безкоштовні візи ускладнить контакти між ними.
Власники польських оптових складів знають, що обсяги їхніх продажів українцям мають впасти - просто тому, що українців, очевидно, в східних воєводствах Польщі тепер поменшає.
Експерти в Варшаві вважають, проте, що з плином часу візовий режим не буде вже так негативно впливати на стан торгівлі, бо підприємці, які витримають труднощі початкового періоду, отримають довгострокові візи.


Німецька Хвиля 25.09.2003 http://www.dwelle.de

Єврокомісія пропонує вже 2005-го року запровадити нові візи

БРЮССЕЛЬ. Європейська комісія пропонує вже в 2005 році запровадити нові візи до країн ЄС - з фотографіями й відбитками пальців. Як стало відомо в середу, таку пропозицію виконавчий орган Євросоюзу відправив до Ради міністрів і Європарламенту. Передбачається, що фотографії й відбитки пальців власників віз зберігатимуться у спеціальній базі даних. Це має запобігти підробці документів та іншим випадкам шахрайства. Єврокомісія вважає, що майбутні візи й дозволи на проживання повинні бути єдиного формату в усіх країнах-членах Європейського союзу.


http://www.dwelle.de 19.09.2003

Візи для жителів прикордоння

ВАРШАВА. Європейська комісія опрацьовує принципи угоди між країнами-членами Євросоюзу та третіми країнами у справі так званого малого прикордонного руху. Свої пропозиції до документу подала і Польща. З подробицями - Володимир Прядко: Під час засідання сеймової Комісії у справах контактів з поляками з-за кордону заступник міністра закордонних справ Польщі Славомир Домброва повідомив, що коли справді буде запроваджено малий кордонний рух, то це стосуватимеся тих громадян, які проживають у 50-кілометровій прикордонній смузі. За його словами, такі візи мають бути або безплатними, або за них повинен стягуватися мінімальний збір. Вониповинні давати право перебувати в прикордонній зоні країни Євросоюзу впродовж семи днів, але загалом не більше трьох місяців на півроку. Польська сторона впевнена, що після впровадження євровіздля громадян України з 1 жовтня, польські консульські відділення впораються з процедурними навантаженнями. Протягом двох вересневих тижнів у Львові видано 1300 віз. Віце-міністр також зазначив,що при оформленні віз туристичні організації в ролі посердників не виступатимуть. Тим часом, віце-консул посольства України в Польщі Анатолій Брижатий, у розмові з кореспондентом "Німецької хвилі" закликав українських громадян, які перебувають у Польщі з простроченими візами, повернутися в Україну і оформити візи в польських консульствах. Тим більше, що польські прикордонники спільно з поліцією дедалі частіше здійснюють перевірки, зокрема, базарів,виловлюючи порушників закону і відправляючи їх на Україну, але вже з усіма негативними для них наслідками.


За кордон – із новими паспортами

Із 1 січня 2005 року країни Європейського Союзу посилять заходи безпеки в’їзду на їх територію

Львівська газета, 16.09.2003 (№ 249) http://www.gazeta.lviv.ua

ТОМУ в Україні запроваджують єдину державну автоматизовану паспортну систему, яку регламентує постанова Кабінету Міністрів №450 від 2 квітня 2002 року, прийнята відповідно до резолюцій ООН і рішень Варшавської конференції після трагічних подій 11 вересня 2001 року. Нагадаємо, в них ішлося про наполегливі рекомендації країнам посилити роботу над захистом закордонних паспортів і перейти на оформлення документів для виїзду за кордон відповідно до законодавства Європейського Союзу. Як зацікавлена сторона не ослухалася й наша держава. Це означає, що невдовзі українцям таки доведеться розпрощатися з нині діючими закордонними паспортами.

Розмови про нововведення жвавішають щодня. Ще на початку січня минулого року розпочали експеримент у Києві, де переоформлюють закордонні паспорти. Як запевняють у деяких обласних ВІРах, ажіотаж і величезні черги спостерігали лише в перші три місяці. Тепер систему відпрацьовано – вся процедура переоформлення займає 15 хвилин. Близько 27 тисяч киян уже можуть похвалитися документом нового зразка. В чому ж основне новаторство автоматизованої паспортної системи і чи справді в такий спосіб зменшиться число незаконних проникнень у країни ЄС?

Як повідомив “Газету” начальник відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, полковник міліції Василь Логін, незважаючи на те, що процедура оформлення та видачі закордонних паспортів дійсно спроститься, контроль за цим процесом стане жорсткішим, а паспорти – більш захищеними. “Говорити про паспорт нового зразка не зовсім правильно, – зауважив він. – Просто з трирівневим ступенем захисту оформлятимуть першу сторінку. Впадатиме в око фотографія, яку не вклеюватимуть у паспорт, як це робили досі, а наноситимуть голограму (використовуючи лазерний друк – “Газета”). Тому фотографуватимуть безпосередньо на місцях. Потім зображення в електронному вигляді передаватимуть у відповідні структури в Києві для подальшого внесення в документ. Паспорти, які видає наша служба, не є достатньо захищеними, відповідно їх легко фальсифікувати. А 90% таких підробок, як відомо, пов’язані саме з переклеюванням фотографій”.

Упродовж найближчих двох років нові закордонні паспорти отримуватимуть у всіх регіонах України. На черзі – Черкаси, Харків, Крим. “За наявності належного технічного забезпечення і, звичайно ж, коштів, у Львові такі паспорти видаватимуть у 2004-му. Це питання перебуває на стадії вирішення. Багато що залежить від затвердженого бюджету на наступний рік, який власне й передбачає виділення коштів на автоматизовану паспортну систему. Тариф на виготовлення нового паспорта ще не встановили”, – зазначив пана Логін. Дефіциту бланків таких паспортів теж не передбачають. За деякими даними, паспорт коштуватиме 85 грн.

Зрозуміло, що відразу нав’язати будь-яку зміну не так просто – нові закордонні паспорти вводитимуть в обіг поступово. Дійсні документи ніхто не ліквідовуватиме. Якщо паспорт видали на 10 років, то він буде дійсним до закінчення цього терміну. Але не можна з упевненістю ска- зати, чи пускатимуть з 1 січня 2005 року в країни шенгенської зони (нагадаємо, що до них належать Німеччина, Бельгія, Франція, Нідерланди, Люксембург, Іспанія, Португалія, Італія, Австрія, Греція, Ісландія, Данія, Норвегія, Фінляндія та Швеція) громадян зі старими паспортами. Тішить принаймні те, що держави, які не уклали цієї угоди з ЄС, до українців ставитимуться більш прихильно і не закриватимуть кордонів.

Людмила Складанюк


Польська віза матиме інший колір

Візи, видані до цього часу, також будуть чинними

Львівська газета, 15.09.2003 (№ 248) http://www.gazeta.lviv.ua

У П’ЯТНИЦЮ в Луцьку відкрили Генеральне консульство Республіки Польща. Тоді ж працівники київського консульства зустрілися з журналістами, щоб детальніше розказати про порядок отримання віз.

“Сподіваюся, що в понеділок ми нарешті матимемо багато охочих отримати візи до Польщі. Те, що візи можна отримувати вже з 1 вересня, ми навмисне не афішували. Ці два тижні були для нас тренінгом”, – наголосив Сильвестр Шостак, Генеральний консул Республіки Польща в Києві. Для того, щоб усі бажаючі могли отримати візи без проблем за останні два місяці було оновлено склад працівників консульства. Якщо досі в консульстві працювали 12 осіб, то тепер – 50, із них 10 консулів. Консульство в Києві може приймати за день близько 700 осіб, але від першого вересня видано до 150 віз. “По-перше, це через те, що багато людей не знали, що вже можна отримувати візи, а по-друге, в Києві не так багато людей, які часто їздять до Польщі. Інша справа – Львів, де люди, які живуть біля кордону, ходять до Польщі майже щодня”, – пояснив пан Шостак. Він розповів, що працівники консульства зіштовхнулися з проблемою, коли люди не могли заповнити анкету через те, що запитання були написані українською мовою, тому від сьогодні у київському консульстві будуть анкети російською мовою.

Що стосується нового зразка візи, то тим, хто отримав візу попереднього зразка, хвилюватися не потрібно – вона є чинною. Відмінність полягає лише в оформленні документа, йдеться про колір і розміщення герба Польщі.

Валентина Люля

Польща пропускатиме через свою територію громадян України, які мають візи країн Шенгенської зони, Великобританії, Ірландії та Чехії
Таким громадянам відкриття польських віз для транзиту через цю країну не потрібно. Про це повідомив під час прес-конференції Генеральний консул Республіки Польща Сильвестр Шостак.


http://www.dwelle.de Німецька Хвиля 10.09.2003

Перші підсумки видачі польських віз у Львові

ЛЬВІВ. За перший тиждень роботи візового відділу Генерального консульства Республіки Польща у Львові видано найбільшу кількість віз. Основна проблема виникає з оформленням заяв від громадян. Про це у вівторок повідомив виконувач обов"язків Генконсула Польщі Януш Яблонський. Продовжить Галина Стадник:

Візовий режим з Україною Польща запроваджує з 1 жовтня, проте за візою до Генконсульства Республіки Польща у Львові звертаються вже тепер близько 200 осіб щодня. Виконувач обов"язків генконсула Польщі Януш Яблонський переконаний, що число бажаючих в'їхати до Польщі постійно збільшуватиметься. Охочі отримати візу займають чергу під консульством ще з ночі. Консул також запевнив, що візовий відділ встигає приймати всіх громадян України. Говорить Януш Яблонський: "Станом на 5 вересня ми прийняли 912 осіб і видали близько 400 віз, між іншим ця кількість є більшою за всі консульства Польщі, які діють в Україні". Цікаво, що серед бажаючих отримати візу найбільше пенсіонерів та інвалідів. З усієї кількості вже виданих віз 90 % - довготермінові, багаторазові візи. Загалом у консульстві працюють 30 осіб, більшість з них є громадянами України. Переважно проблеми, за словами консула, виникають з оформленням анкет-заяв, де дані про особу українським громадянам слід уписувати латинськими літерами.


Віз вистачить на всіх

Олександра ХАРЧЕНКО 

Високий Замок 10.09.2003 №270 (2602) http://www.wz.lviv.ua

Близько 200 осіб щодня приходять до польського консульства у Львові за візами, які Польща запроваджує з 1 жовтня. До 30 вересня включно українці зможуть в’їжджати до Польщі без віз і перебувати там три місяці. Тим часом черги, що утворилися біля польського консульства з 1 вересня, не меншають.

Візи, нагадаємо, є безкоштовними. Вчора в. о. генерального консула Польщі у Львові Януш Яблонський зустрівся з львівськими журналістами, щоб розповісти подробиці процесу видачі віз.

За словами Януша Яблонського, з 1 до 5 вересня консульство прийняло 912 осіб і видало 400 віз. Серед них найбільше пенсіонерів та інвалідів, які, на його думку, мають час стояти в черзі. Януш Яблонський сказав, що передбачав такий наплив охочих отримати візу у перші ж дні. “Хоча черги не такі страшні, як ми очікували, - зізнався він. – Наприклад, під американським посольством у Варшаві вони набагато більші”.

Януш Яблонський не виключає, що з 1 жовтня черги за візами збільшаться. Бланків візових анкет є достатньо і їх вистачить на всіх, запевняє він. Але видавати більше віз, ніж тепер, у консульстві не зможуть, оскільки бракує відповідного приміщення. Однак за два-три роки воно з’явиться, запевняє дипломат. Отримати візу також можна у Києві, Луцьку, Одесі та Харкові. До речі, там черг немає.

Візу видають у той же день, коли людина здала заповнену анкету. “Немає потреби займати чергу за візами з 2-3 години ночі, як це дехто робить, - каже Януш Яблонський. – Ми встигаємо обслужити всіх, хто звертається. Той, хто не має всіх необхідних документів, може записатися на отримання візи на пізніший термін, але не довше, ніж за місяць наперед”.

Для отримання візи необхідно мати закордонний паспорт, кольорову або чорно-білу фотографію розміром 3 x 4 та заповнити анкету польською чи українською мовою друкованими літерами. Причому особисті дані (своє прізвище, ім’я, а також імена батьків і місце народження) потрібно писати латинською транскрипцією, як у закордонному паспорті. Крім того, треба мати ксерокопію першої сторінки закордонного паспорта.

Залежно від мети подорожі до Польщі працівники консульства вимагатимуть також інші документи. Пенсіонери та інваліди долучають ксерокопію пенсійного посвідчення, а студенти, які навчаються у Польщі, - довідку з вузу або ксерокопію студентського квитка. Від бізнесменів додатково вимагатимуть документи, які підтверджують ведення підприємницької діяльності в Україні або у Польщі, або запрошення від підприємницьких організацій у Польщі, з якого виникає необхідність підтримування торговельних контактів тощо.

Якщо людина їде легально працювати, то треба пред’явити оригінал гарантії працевлаштування у Польщі, видане воєводою або іншою юридично уповноваженою особою - наприклад, засвідчення від ректора або наукового секретаря вищого учбового закладу в Польщі. Детальніша інформація є на інформаційних таблицях біля консульства та на сайті в Інтернеті - www.konsulat.lviv.ua  

Терміново візи видають особам, які вимагають негайного лікування, або тяжко хворим чи невиліковно хворим за умови отримання підтверджуючого документа. На прискорену візу можуть розраховувати близькі родичі, які їдуть на похорон члена сім’ї.

Багато хто звертається за багаторазовими візами, які дійсні протягом року. Передусім йдеться про підприємців та науковців. Хоча багаторазові візи видають широкому колу осіб. А саме - працівникам залізниці, водіям-далекобійникам, учасникам регулярних двосторонніх угод, тим, хто має на меті відвідати місця захоронення і могили родичів на території Польщі, пенсіонерам та іншим.

Крім візи, нагадаємо, для перетину кордону з Польщею треба мати із собою певну кількість грошей – з розрахунку 100 злотих на день. До речі, є категорія осіб, яким не потрібно виробляти візу. Це власники дипломатичних паспортів та візи країни Шенгенської зони, які їдуть через Польщу транзитом, а також громадяни України, які отримують посвідку для перебування у країні, видану відповідними органами Республіки Польща.


Угорські візи. Польський варіант

Іван СМІШКО

Поступ 10 вересня 2003 р. http://postup.brama.com  

Угорщина дала принципову згоду надавати безкоштовні візи громадянам України взамін на безвізові поїздки для своїх громадян в Україну. Як повідомив учора на брифінгу у прес-службі МЗС України її керівник Маркіян Лубківський, такої згоди було досягнуто під час українсько-угорських переговорів з питань врегулювання умов поїздок громадян 4-6 вересня у Будапешті.

За словами Лубківського, під час переговорів делегації детально обговорили текст проекту угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Угорської Республіки про умови поїздок громадян й узгодили переважну більшість його положень. Речник українського МЗС наголосив, що неузгодженими залишились положення проекту угоди, що регулюють процедуру видачі віз громадянам України дипломатичними та консульськими установами Угорської Республіки.

Нагадаємо, що подібний варіант візового режиму вже документально затверджений між Україною і Польщею. Як і в польському випадку, такий варіант розроблений для того, щоб зробити жорсткішими кордони при вступі нашого сусіда до Європейського союзу, водночас максимально спростивши їх перетин українськими громадянами. Але, як свідчить досвід польського консульства у Львові, це не завжди дає результат, якщо не продумати технічні деталі. Для того, щоб не створювати проблем для українців, які хочуть отримати візу, угорцям необхідно, як мінімум, виділити більше візових офіцерів.

Але це питання майбутнього, адже навіть пропозиція угорської сторони щодо видачі віз громадянам України для поїздок з приватною метою за умови пред'явлення запрошення залишилася неузгодженою. На думку МЗС України, це значно ускладнить умови здійснення поїздок громадян України до Угорщини.

Керівник прес-служби МЗС Лубківський зазначив, що з метою укладення угоди, яка б відповідала інтересам обох сторін і сприяла подальшому розвитку українсько-угорського співробітництва у всіх сферах, домовлено продовжити переговорний процес у Києві у другій половині вересня.

На сьогодні між Україною і Угорщиною діє безвізовий режим. Раніше планувалося, що візовий режим з Угорщиною буде введено з 1 листопада.


Черги поблизу консульства
Генеральне консульство Республіки Польща у Львові видає понад 100 віз у день

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 09.09.2003 (№ 244)

ІЗ 1 ВЕРЕСНЯ черги за візою біля Генерального консульства Республіки Польща у Львові стали звичними. Першого тижня, коли почали приймати документи на отримання візи, чимало відвідувачів, простоявши кілька годин у черзі, виходили з консульства з порожніми руками - не знали всіх умов отримання документа. Знайшлися й активісти, які складали списки черги "на завтра" й обіцяли тим, хто не зможе прийти на 09.00 у консульство, "тримати" їхню чергу. Нині ситуація вже не є такою напруженою, але не бракує людей, які займають чергу о 3-й годині ночі. Запитання журналіста "Газети": "Для чого ж ви приходите сюди вночі, якщо консульство відкриють лише о 9-й?" - викликало не лише подив, а й обурення: "Ну так, прийдеш о 9-й - узагалі не потрапиш. Львівські можуть прийти і о 7-й годині, і о 8-й, а я можу приїхати до Львова тільки о 10-й. То що, мені цілий день потім тут стояти і, врешті, не потрапити в приміщення?"

І таких - немало, приїжджають з Івано-Франківської та Чернівецької областей, бо до Луцька надто далеко.

Є й інша частина відвідувачів, які спокійно ставляться до того, що перед тим, як отримати візу, доведеться декілька годин простояти в одній черзі, а потім - у другій. Вони вважають, що достатньо прийти до консульства об 11-12-й годині, коли людей менше.

Спочатку відвідувачі повинні зареєструватися. Їхні паспортні дані вносять у комп'ютер, прохачі отримують квитанції. На цю процедуру витрачають 2-3 години - лише для реєстрації. У квитанції вказано, коли особа може отримати візу. Після цього треба шикуватися в ще одну чергу, але вже з головного входу консульства. Тут прохачі заповнюють анкету, після чого можуть отримати візи.

Інша річ, що інколи візу не видають через те, що анкету заповнили з помилками. Тоді - все спочатку. "Вчора я прийшла перед 12-ю і вже після обіду могла отримати візу. Проте через те, що неправильно заповнила анкету, сьогодні мушу знову стояти тут", - розповіла одна пані, яка не захотіла назватися.

Окрім цього, дехто вважає, що так багато людей біля консульства є тільки зараз, а через місяць отримати візу буде значно легше. Єдиною перешкодою, на їхню думку, є те, що не всі знають, які документи потрібно подавати, як правильно заповнювати анкету.

В. Л.

Nota bene
ДЛЯ того, щоб уникнути ускладнень при отриманні візи, необхідно правильно заповнити анкету та заяву.
В анкету не можна вносити виправлення. Всю інформацію слід писати чіткими друкованими літерами латинського алфавіту. Потрібно заповнити всі пункти анкети. Якщо якийсь із них не стосується прохача, слід поставити прочерк ("-"). Наприклад, в анкеті є пункт "Попереднє перебування за кордоном (за останні 5 років)". Якщо ви за цей час не виїжджали за межі України, поставте "-".
В анкеті потрібно вказати точні дані, які є в паспорті, бо якщо записи не збігатимуться, то анкету не приймуть.
До анкети слід додати копію сторінки паспорта, на якій зазначені персональні дані та приклеєна фотографія. Потрібно також подати ксерокопії документів, які додаєте до анкети. Залежно від того, з якою метою вирушаєте в Польщу, потрібно подавати копію студентського квитка, пенсійного посвідчення, дозволу на працевлаштування тощо.
У лівому верхньому кутку анкети слід приклеїти фотографію 3,5х4,5.
Праву крайню колонку анкети заповнюють працівники консульства.


ForUm 9 вересня 2003

З 1 листопада українці поїдуть в Угорщину по безкоштовних візах, а угорці в Україну - без віз

Україна і Угорщина збираються укласти договір, згідно з яким з 1 листопада українцям будуть видаватися безкоштовні візи, а для угорців буде введений безвізовий режим. Про це журналістам повідомив глава прес-служби Міністерства іноземних справ Маркіян Лубківський з посиланням на проведені 4-6 вересня в Будапешті (Угорщина) україно-угорські переговори по урегулюванню умов поїздок громадян.

"Угорська сторона дала принципову згоду надати безкоштовні візи громадянам України в обмін на безвізові поїздки для громадян Угорщини в Україну", - сказав він.

За його словами, неузгодженими залишилися положення проекту майбутньої угоди, які регулюють процедуру видачі віз громадянам України дипломатичними і консульськими установами Угорщини, передають "Подробиці".

"Неузгодженою також залишилася пропозиція угорської сторони про видачу віз громадянам України для поїздок з приватною метою за умови пред'явлення запрошення", - сказав Лубківський.

Він зазначив, що, на думку української сторони, необхідність пред'явлення запрошень значно ускладнить умови здійснення поїздок українців в Угорщину.

Очікується, що наступні переговори щодо візового режиму пройдуть у Києві у другій половині вересня.

Нагадуємо, що Україна після підписання з Польщею в кінці липня угоди щодо візового режиму заявила про намір домовитися про безкоштовні візи для українців і надання безвізового режиму для громадян Угорщини, Словаччини, Чехії і Литви.

У кінці лютого міністр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач заявив про можливе введення Угорщиною дешевих або безкоштовних віз для українців.

На початку лютого Україна і Угорщина домовилися ввести візи з 1 листопада 2003 року.


Німецька Хвиля 07.09.2003 http://www.dwelle.de/ukrainian

L-візи для мешканців майбутніх прикордонних з ЄС регіонів

Бернд Ріґерт

Після того, як 10 країн-кандидатів 1 травня 2004 року вступлять до Європейського Союзу, кордони спільноти перемістяться досить далеко на схід. Для мешканців нових прикордонних регіонів це означає передусім запровадження віз. Питання, як ці візи отримати, і як функціонуватиме сам візовий режим, вже зараз є дуже актуальним. Цього тижня Європейська комісія повідомила про нову візову ініціативу для громадян прикордонних регіонів.

Особлива домовленність щодо правил отримання віз уже існувала між старими країнами-членами Євросоюзу та нинішніми країнами-кандидатами. За нею, особливі візові порядки стосувалися людей, які проживали на віддалі максимум 50 кілометрів від кордону Євросоюзу. Такі правила існували, приміром, на кордоні між Німеччиною та Польщею. Тепер, коли пропозиція Єврокомісії пройде всі відповідні істанції, ці правила діятимуть і для кордонів між, скажімо Польщею і Україною чи Польщею і Білоруссю. Представила нову пропозицію Єврокомісії у Брюсселі Лаура Коррадо, експерт з візових питань:

"Це буде спеціальна віза, найімовірніше з позначкою, яка міститиме латинську літеру "L", що означатиме поняття "локальний" або "місцевий". Ця позначка на візах потрібна передусім для прикордонників, аби вони знали, що дозволено робити особі з такою візою".

За пропозицією брюссельських чиновників, такі L-візи зможуть видаватися мешканцям прикордонних регіонів мінімуму на рік. Власник L-візи міг би перебувати в країні Євросоюзу максимум упродовж одного тижня за поїздку, однак так, щоб загальний строк перебування на території ЄС не перевищував три з кожних шести місяців.

Для отримання L-візи, людина повинна мати місце работи, нерухоме майно або родинні зв"язки по інший бік кордону. Тільки той, хто відповідає цим вимогам та проживає мінімум протягом одного року у прикордонному регіоні, має право на отримання L-візи. Правила перевірки на кордонах для власників таких віз залишаються такими ж строгими, як і для тих, хто перетинає кордони, скажімо за шенгенською візою. Таким чином, попри запровадження L-віз повинні зберегтися всі можливості запобігти потоку біженців та нелегалів до ЄС, пояснює Лаура Коррадо:

"L-віза не буде сильно відрізнятися від шенгенської візи, за тим лише винятком, що вона буде безкоштовною та довгостроковою. Але вона не буде означати відсутність контролю та перевірок на кордоні для її власників".

Нагадаємо, що шенгенська віза надає право мешканцям країн, що не входять до ЄС, вільно подорожувати країнами Євросоюзу, за винятком Великобританії та Ірландії. До Шенгенської зони входять також Норвегія та Ісландія, які у 1995 році підписали договір про вільний перетин кордонів.

Прикордонний контроль між старими і новими членами ЄС буде відбуватися ще до 2007 року. Тільки на той час, електронна "шенгенська інформаційна система" буде спроможна покривати і територію нових членів Євросоюзу. Для кожної країни ЄС матиме вирішити окремо, коли і за яких передумов буде скасувано внутрішній прикордонний контроль.

Пропозицію Єврокомісії про запровадження особливого режиму перетину кордону ЄС для мешканців прикордонних територій має ще затвердити Рада Міністрів ЄС після узгодження з Європарламентом, Економічно-соціальним комітетом та Комітетом регіонів ЄС. Лаура Коррадо сподіваться, що це відбудеться достатньо оперативно, тобто ще до вступу нових членів до Євросоюзу. Якщо ж до того часу не буде запроваджено L-візи, то для мешканців прикордонних з ЄС територій будуть змушені видавати дорогі шенгенські візи. Дія таких віз поширюється майже на весь Євросоюз, проте отримати їх набагато складніше. Для громадян Румунії, Болгарії та Хорватії, вже існуючі правила безвізового перетину кордонів з ЄС не зміняться.


ЄС планує нові візи для сусідів

Інф. «Дня»

Європейський Союз збирається запровадити новий тип візи для людей, які мешкають в країнах, що межують з ЄС.

Як повідомило учора Бі-Бі-Сі, запропонований план стосуватиметься безпосередньо таких країн, як Білорусь, Росія та Україна, які незабаром матимуть спільні кордони з Європейським Союзом. Новий тип візи, яка діятиме терміном від одного до п’яти років, спрощуватиме пересування для тих громадян, які мають родичів по другий бік кордону. Віза буде безкоштовною та дозволятиме пересуватись на відстань до п’ятдесяти кілометрів від кордону. Уряди країн ЄС мають затвердити пропозицію про новий тип візи, яку Європейська Комісія хотіла б запровадити до приєднання десяти нових членів ЄС в травні 2004 року.

Тим часом Міністерство закордонних справ України жодним чином не прокоментувало згадане повідомлення. Не готове вчора було розповісти детальніше про інформацію і Представництво Європейської Комісії в Києві.

Нагадаємо, раніше Київ висловлював побажання, аби країни Східної Європи перейшли на візовий режим із Україною за «польською моделлю». Тобто йдеться про надання певною країною безкоштовних віз за умови, що Україна безперешкодно пропускатиме на своїх кордонах громадян цієї держави. У цьому контексті вже згадувалися Словаччина, Чехія, Угорщина і Литва. Усі вони з наступного року стануть членами ЄС. Не запровадили віз для українських громадян із цього регіону поки що лише Румунія і Угорщина. Українське керівництво неодноразово заявляло про намір лібералізувати візовий режим у цілому з Європейським Союзом. За деякими даними, відповідне положення включене до розробленого Плану дій Україна—ЄС, який передала Єврокомісії українська сторона на минулому тижні. Російські мас- медіа навіть повідомляли, що заради спрощення візового режиму з ЄС Київ готовий скасувати безвізовий перетин українсько-російського кордону (про це нібито йдеться у Плані дій Україна—ЄС).

№154 03.09.2003 «День»


Німецька Хвиля 02.09.2003 http://www.dwelle.de

Єврокомісія запропонувала полегшити в"їзд до ЄС для жителів західних регіонів України

БРЮССЕЛЬ. Європейська комісія запропонувала полегшити в"їзд до ЄС для жителів західних регіонів України та інших країн, які незабаром межуватимуть з Євросоюзом. Жителям цих регіонів пропонується надавати спеціальні багаторазові візи. Детальніше - Наталя Вікуліна:

Мешканцям регіонів, що межуватимуть з ЄС після його розширення, можуть видаватися однорічні візи, які мають бути безплатними або дуже дешевими. Візи мають бути дійсними тільки в тій країні ЄС, яка їх видала, і тільки в її прикордонних регіонах. Пропонується, щоб візи дозволяли перебування у тій чи іншій країні Євросоюзу максимум упродовж одного тижня за одну поїздку, а загальний строк перебування на території ЄС не перевищував три з кожних шести місяців. Говорить одна з представниць Єврокомісії Лора Коррадо: "Пропозиція стосується тільки короткострокових поїздок. Про довгострокове перебування та працевлаштування не йдеться",- заявила чиновниця Єврокомісії. Вона також повідомила, що спеціальні візи може бути запроваджено насамперед для жителів західних регіонів України, Білорусії та Росії. Пропозицію Єврокомісії має ще затвердити Рада Міністрів ЄС після узгодження з Європарламентом, Економічно-соціальним комітетом та Комітетом регіонів ЄС.


За візою -- у чергу

Галина СКИБНЬОВСЬКА

2 вересня 2003 р. http://postup.brama.com

Учора був перший день роботи візового відділу генерального консульства Республіки Польща у Львові. І хоча до впровадження віз залишився цілий місяць, черги перед консульством уже великі.

З 7 години ранку на вулиці Івана Франка, 110, де розміщене консульство, почали збиратися люди. О 9.00 візовий відділ почав свою роботу. Першого дня відвідувачів приймали до третьої години дня, хоча зазвичай прийом припинятиметься о другій. За словами людей, яким пощастило побувати в консуляті, прийом поки що здійснюють лише два працівники консульства. Вони говорять виключно польською. Відвідувачі заходять по одному, показують закордонний паспорт та відповідають на кілька запитань про себе. Після цього їх запитують, коли їм зручно прийти за візою і видають спеціальний талон, у якому вказано день і годину наступного прийому, а також анкети, які вони повинні заповнити до того часу. Найшвидше візу можна отримати за 2-3 дні. Уся процедура займає зазвичай 5 хвилин, хоча деколи може затягнутися і до 15. Таким чином, за 4 години працівники консульства встигли прийняти понад 100 пошукачів віз.

Люди скаржаться, що доводиться довго чекати, а окрім того, ніде неможливо отримати додаткової інформації про правила отримання візи. Попри те, що перед консульством висить розширена довідка про види віз та категорії людей, які можуть претендувати на той чи той вид, залишається багато запитань, відповідь на які можна отримати, лише вистоявши багатогодинну чергу.

Учора ті, хто не дочекався на прийом у консульстві, склали список зі 120 осіб, за яким йтиме черга сьогодні.

Нагадаємо, що маючи лише закордонний паспорт, ви можете розраховувати тільки на видання звичайної туристичної візи -- за умови, що згодом, на митниці, ви зможете засвідчити свою фінансову спроможність. Її ж оцінюють у 300 злотих на день. У всіх інших випадках необхідні додаткові документи: або запрошення від родичів, підтверджене підписом воєводи, або документ, який свідчить, що ви маєте бізнес на території Польщі, чи пенсійне посвідчення -- у кожному випадку документи різні.

Стає все більш очевидним те, що механізм отримання віз, попри всю його простоту, забиратиме багато часу і нервів в українських громадян, і те, що черги перед консульством з'явилися у перший же день роботи візового відділу -- факт далеко не втішний. Як це не сумно, ми усе далі від Європи, панове, і до цього потрібно звикати.


http://postup.brama.com Поступ 26 серпня 2003 р.

Відбитки пальців для візи

Д. О. СВІДНИК

Найближчим часом для в'їзду до Шенгенської зони іноземцям треба буде, крім фотографії, здавати відбитки пальців. Відповідне рішення Європейської комісії, можливо, буде прийняте відразу після літніх канікул, повідомляє Spiegel.

Відбитки пальців і фотографії в цифровому виді будуть зберігатися в спеціальній базі даних, а також будуть відображені на в'їзній візі. Основною перевагою такої візи буде високий ступінь захисту від підробок.

Контракт на розпізнавання і збереження цифрових фотографій одержать німецькі компанії ZN Vision із Бохума і Cognitec із Дрездена, на розпізнавання відбитків пальців -- французька фірма Sagem.

Тим часом, уже з 1 травня 2003 року у вигляді експерименту в Нігерії знімають відбитки пальців у всіх бажаючих потрапити у ФРН. У результаті виявилося, що 16,8% претендентів на візу вже перебувають на обліку в німецькій поліції.

Крім того, керівники держав і урядів країн-членів ЄС на своєму останньому саміті, що відбувся у червні, дали доручення Єврокомісії підготувати використання біометричних ознак у європейських закордонних паспортах. У цьому випадку також можливе використання цифрового відбитка райдужної оболонки ока. Рішення стосовно цього питання буде прийняте на початку наступного року в зв'язку з тим, що безвізовий в'їзд до США з жовтня 2004 року буде дозволений тільки власникам паспортів нового зразка.


Консульський пункт у Львівському аеропорту

http://www.dwelle.de Німецька Хвиля 26.08.2003

ЛЬВІВ. Згідно з дорученням МЗС України, на території львівського аеропорту незабаром буде відкрито консульський пункт, де іноземні громадяни зможуть отримати в'їзні візи. З подробицями Галина Стадник: Практика роботи консульського пункту МЗС у Львові вже є, щоправда, тимчасова. Під час візиту Папи римського в Україну у 2001 році, іноземцям відкривали візи безпосередньо в аеропорту. Керівництво області та підприємства "Аеропорт "Львів" неодноразово зверталися до МЗС з проханням створити постійно діючий консульський пункт з огляду на часті візити у Львівську область іноземних делегацій та бізнесових партнерів. За словами директора підприємства "Аеропорт "Львів" Леонтія Загреви, наявність такого пункту спростить процедуру та термін отримання української візи. За його словами, для роботи консульського пункту потрібно не більше десятка осіб, підприємство готове надати приміщення та обладнати його. Відкриття консульського пункту сприятиме розвитку туризму та економічному співробітництву, переконані в обласній адміністрації, тим паче, що у регіоні діє два міжнародні авіарейси сполученням "Франкфурт - Львів" та "Відень -Львів" і великі інвестиційні проекти з німецьким капіталом: концерн "Леоні" та міжнародна клініка реабілітації дітей, хворих на церебральний параліч, за методикою професора Козявкіна.


21 серпня 2003 р. http://postup.brama.com

Польські візи: дешево і сердито

Галина СКИБНЬОВСЬКА

"Візи до Польщі будуть абсолютно безкоштовними", -- підкреслив виконуючий обов'язки генерального консула Республіки Польщі у Львові Януш Яблонський, розповідаючи про особливості майбутнього візового режиму між двома країнами. Однак це не означає, що українці зможуть отримати їх протягом одного дня. "Це залежатиме від того, скільки охочих звернеться до консульства, -- пояснює Януш Яблонський. -- Гадаємо, що за день ми зможемо надати послуги 400-500 особам, а згодом, коли повністю відлагодимо роботу, і до 600 осіб".

Загалом процедура отримання візи розроблена таким чином, що громадянин має двічі прийти в консульство. Спочатку зареєструватися та заповнити латинкою візову анкету, тоді ж видають інструкції українською мовою про те, які ще документи необхідні для відкриття візи, а також коли прийти наступного разу.

Зранку консульство буде реєструвати тих, хто бажає виїхати, а після обіду видаватиме паспорти з візами.

Угода, підписана між урядом Польщі та України 30 липня цього року, чітко реґламентує, які категорії громадян можуть отримати багаторазові візи та кому видавати візи у пришвидшеному режимі. Так, багаторазові візи видаються працівникам залізниці, котрі виконують службові обов'язки, особам, які беруть участь у регулярних бізнесових зустрічах, а також тим, хто має письмове підтвердження, про те, що володіє нерухомістю на території Польщі й тим, хто хоче відвідати могили близьких родичів.

У пришвидшеному режимі візи видаються, якщо людина їде на похорони близьких чи провідати смертельно хворого члена родини. Аби отримати візу, потрібно пред'явити або запрошення з польського боку, або фінансове забезпечення: готівку чи кредитну картку. Скажімо, збираючись до Польщі на 3 дні треба мати в кишені не менше, ніж 300 злотих.

Тішить принаймні те, що на відміну від громадян Білорусії та Росії, громадянам України, які подорожують через Польщу транзитом до країн Шенгену, не потрібно спеціально виробляти ще й польську візу. Тобто, маючи шенгенську візу, ви можете 5 днів спокійно перебувати в Польщі.

Януш Яблонський також заявив, що українці, які нелегально працюють в Польщі, можуть до кінця цього року вільно закинути цю країну без жодних негативних для себе наслідків. У іншому разі їх прізвища можуть бути внесені до польського списку персон нон-ґрата.

Нагадуємо, в Україні польську візу можна відкрити у будь-якому з 5 консульств (у Києві, Львові, Харкові, Одесі та Луцьку) незалежно від того, в якій області проживає людина.

У Львові візи видаватимуть у старому приміщенні польського консульства -- на вулиці Франка, 110. Там розміщуватиметься лише візовий відділ, усі інші перенесуть на Коцюбинського, 119. А економічно-торговий відділ міститься на Сахарова, біля "Кредитбанку".

Візовий відділ функціонуватиме вже з вересня. Отже, якщо комусь потрібно їхати до Польщі на початку жовтня, не відкладайте оформлення документів на останній день.


У Львові відкриють консульський пункт МЗС

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета 21 серпня 2003 (№232)

ЗА ДОРУЧЕННЯМ Міністерства закордонних справ України, незабаром відкриють консульський пункт МЗС України у державному підприємстві “Аеропорт “Львів”, де іноземні громадяни змогли б відкривати в’їзні візи.

Відкриття консульського пункту спростить процедуру і скоротить термін отримання української візи для туристів та бізнесменів, які хочуть відвідати Львів на кілька днів. Зі свого боку, керівництво ДП “Аеропорт “Львів” готове надати й обладнати приміщення для цієї мети, а ЛОДА гарантує свою підтримку.

.19 травня 2003 року за участю високих посадових осіб України й Австрійської Республіки відбулося урочисте відкриття авіарейсу “Відень-Львів”. Ще одним авіарейсом, який сприяє пожвавленню зовнішньоекономічних зв’язків та інвестиційної діяльності у регіоні, є сполучення “Франкфурт-Львів”. Такі великі інвестиційні проекти з німецьким капіталом, як “Леоні Системс УА ГмбХ” у м. Стрий, міжнародна клініка реабілітації дітей, хворих на церебральний параліч, “Еліта” у Трускавці, розраховані на велику кількість іноземних відвідувачів. Тому відкриття консульського пункту насамперед сприятиме розвитку туризму, торгово-економічного співробітництва й інвестиційної діяльності.

Юлія Біда


В Польщу -- без запрошення

6 серпня 2003 р. http://postup.brama.com

Для громадян України візи для відвідання Польщі видаватимуться безкоштовно та без необхідності пред'явлення запрошення.

Такий порядок передбачено Угодою між урядами України та Республіки Польща "Про умови поїздок громадян", що була підписана прем'єр-міністрами України і Польщі 30 липня 2003 року.

Про це вчора повідомив журналістам радник прес-служби Міністерства закордонних справ України Сергій Довбешко.

Довбешко нагадав, що підписана угода передбачає запровадження з 1 жовтня 2003 року візового режиму у зв'язку зі вступом Польщі до Європейського Союзу.

Він наголосив, що зазначена угода встановлює безвізовий порядок поїздок громадян Польщі в Україну та візовий громадян України до Польщі.

Він зазначив, що дана угода є "першим міжнародним договором України, який встановлює так званий "асиметричний" режим поїздок громадян України та Республіки Польща".

За його словами, також угодою передбачена видача багаторазових віз терміном дії до 5 років для осіб, які беруть участь у регулярних двосторонніх контактах у галузі економіки, освіти, науки, культури, спорту, для підтримання підтверджених родинних зв'язків, відвідання місць походження та особам пенсійного віку.

Довбешко зазначив, що угодою також передбачено безвізовий режим в'їзду, виїзду, перебування та транзиту територією держави іншої сторони громадян обох держав -- власників дійсних дипломатичних паспортів терміном до 90 днів. Не потребуватимуть віз члени екіпажів повітряних суден цивільної авіації та морських суден, залучених до міжнародних вантажних або пасажирських перевезень.


Лібералізація візового режиму

6 серпня 2003 р. http://postup.brama.com

Євген ДУДЕНКО

Підписання українсько-польської угоди про режим взаємних поїздок громадян, за словами радника прес-служби МЗС України Сергія Довбешка, створює "позитивний прецедент", який Україна збирається активно використати під час переговорів щодо лібералізації візового режиму з країнами Європи, зокрема, з державами Вишеградської четвірки (Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща).

Зараз переговори з питань підписання нових угод про умови поїздок громадян, аналогічні підписаному 30 липня українсько-польському документу, ведуться з Угорщиною, Словаччиною і Литвою. Довбешко нагадав, що підписана Україною і Польщею угода про режим взаємних поїздок громадян є першим міжнародним договором України, який встановлює "асиметричний режим поїздок" для громадян двох країн (тобто для поїздки в Польщу необхідно буде мати візу, а поляки можуть їздити до нас без віз).

Нагадаємо, що, відповідно до документа, візи для громадян України будуть видаватися не тільки безкоштовно, але і без необхідності пред'явлення запрошень. Також передбачене видавання багаторазових віз з терміном дії до 5 років -- для осіб, що беруть участь у регулярних двосторонніх контактах у сфері економіки, освіти, науки, культури, спорту, для підтримки сімейних зв'язків, відвідування історичної батьківщини, а також особам пенсійного віку.


http://www.obozrevatel.com.ua 30.07.2003

Україна і Польща підписали угоду про безвізовий режим

Сьогодні Україна і Польща підписали двухсторонню міжурядову угоду про умови взаємних поїздок громадян, - повідомляє кореспондент "Обозревателя".

З української сторони документ підписав прем'єр-міністр Віктор Янукович, з польської - голова Ради міністрів Польщі Лєшек Міллер.

Як повідомляв "Обозреватель", за цією угодою для громадян України передбачені безкоштовні візи на в'їзд до Польщі, а для громадян Польщі - безвізовий режим.

Уведення візового режиму відбудеться 1 жовтня 2003 року. Як повідомив на прес-конференції в Києві голова ради міністрів Польщі Лєшек Міллер, таке рішення ухвалене для того, "щоб краще підготувати візовий режим, а також провести переговори з цього питання". Міллер підкреслив, що візи для громадян України будуть безкоштовними і довгостроковими, їх можна буде використовувати багаторазово.


З 1 листопада Угорщина уводить візовий режим з Україною

http://www.obozrevatel.com.ua 30.07.2003

З 1 листопада Угорщина планує увести візовий режим з Україною, у зв'язку зі вступом Угорської Республіки до Європейського союзу. Про це у вівторок на брифінгу в МЗС повідомив заступник глави прес-служби МЗС Олександр Горьков, передає кореспондент "Обозревателя".

Горьков відзначив, що 7 липня Кабінет Міністрів ухвалив постанову про припинення дії угоди між урядами України й Угорської Республіки про спрощений порядок перетинання державного кордону громадянами, які мешкають у прикордонних областях.

"Припинення дії даної угоди шляхом обміну нотами було ініційовано угорською стороною з урахуванням зобов'язань перед ЄС щодо адаптації імміграційно-візової політики до стандартів ЄС", - сказав Горьков.

Заступник глави прес-служби відзначив, що 22 липня Україна передала до МЗС Угорщини ноту про свою згоду про припинення дії угоди з 31 липня поточного року.

Він також підкреслив, що з 1 серпня 2003 р. режим взаємних поїздок громадян України й Угорщини буде регулюватися угодою між урядами колишнього СРСР і Угорської народної Республіки про умови взаємних безвізових поїздок громадян від 24 листопада 1978 р. За його словами, на підставі іноземних паспортів громадяни перетинатимуть кордон до 1 листопада 2003 р.


З вітерцем і без віз
В Україну “зайцем” на 14 днів

Інна ПУКІШ  

Високий Замок 31.07.2003 №142(2574) http://www.wz.lviv.ua

Кабінет Міністрів полегшив життя туристам, які збираються побути в Україні більше ніж тиждень.

Згідно з урядовою постановою, термін, на який громадяни Європейського Союзу, США, Канади, Туреччини, Швейцарії та Японії можуть в’їхати на українську територію без оформлення віз, збільшено з 8 до 14 діб. Нововедення стосується тих, хто перетинає український кордон з туристичною метою.

Подбали у Кабміні і про можливість оформлення дозволу на в’їзд в Україну у міжнародному аеропорту “Бориспіль”. Досі отримати таку офіційну згоду можна було лише у міжнародних аеропортах “Сімферополь” та “Одеса”, а також в Одеському морському торговому порту. Вартість оформлення дозволу становить сім неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


До Росії з закордонним паспортом — з 2005-го

№122 18.07.2003 “День”

Перехід на взаємні поїздки громадян України та Росії за закордонними паспортами стане можливим не раніше 1 січня 2005 року. Про це домовилися делегації України та Росії на п’ятому засіданні з прикордонних питань змішаної українсько-російської комісії зі співпраці, повідомив агентству Інтерфакс-Україна голова прес-служби українського МЗС Маркіян Лубківський. Під час засідання сторони, зокрема, домовилися вжити заходів щодо підготовки до 1 вересня 2003 року документів для подання на ратифікацію до парламентів обох країн договору між Україною та Росією про українсько-російський державний кордон. Сторони також домовилися про розширення багатопланового співробітництва в суміжних українських і російських морських просторах. Було узгоджено, що до 1 листопада 2003 року відбудуться двосторонні зустрічі з обговорення проекту угоди про прийом-передачу осіб, які незаконно перебувають на територіях обох держав (угоди про реадмісію) і будуть підготовлені пропозиції про терміни підписання цього документа.


9 липня 2003 ForUm

Комісар ЄС вважає, що українці колись зможуть їздити в Європу без віз

Комісар Європейського Союзу з питань розширення Гюнтер Ферхойген не виключає у майбутньому безвізових поїздок громадян України в Європу. Про це він заявив в інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі.

Комісар ЄС закликав не відкладати затвердження нового Плану Дій між Україною та Євросоюзом. Цей план, ймовірно, буде прийнятий наступного року, і Київ хотів би бачити у ньому перспективу асоційованого членства в ЄС. “Ми б дуже хотіли, щоб вже наступного року були готові плани дій стосовно важливих для нас країн-сусідів, таких як Україна та Росія”, - сказав Ферхойген.

“Я не виключаю, що в перспективі - близькій або далекій - дійде до вільного пересування громадян країн-сусідів, які подорожують в кордонах ЄС. Але це повністю залежить від того, чи виконуватимуться пов’язані з цим умови. Стандарти тут дуже високі, але і це не виключається”, - сказав Ферхойген


Україна пiдтвердила готовнiсть застосувати у вiдносинах з Угорщиною так званий асиметричний пiдхiд, що передбачає безвiзовий режим для угорських громадян i безкоштовнi вiзи для українцiв

http://www.radiosvoboda.org 26 червня 2003

Про це йшлося на зустрiчi мiнiстра закордонних справ України Анатолiя Зленка i новопризначеного посла Угорщини Яноша Тота з нагоди вручення їм вiрчих грамот, повiдомляє сьогодні прес-служба українського МЗС.

Сторони висловилися за продовження переговорiв з цього питання.

Крiм того, спiврозмовники погодилися, що вiзит до України прем'єр-мiнiстра Угорщини Петера Медяши, запланований на осiнь цього року, стане важливою подiєю в розвитку полiтичного дiалогу двох країн.

Анатолій Зленко i Янош Тот також обговорили стан двостороннiх вiдносин i прiоритети їх подальшого розвитку. Особливу увагу вони придiлили питанням мiжрегiональної спiвпраці й вiзового режиму на українсько-угорському кордонi.


http://www.obozrevatel.com.ua 25.06.2003

В аеропорті "Бориспіль" збираються ввести безвізовий в'їзд до України

Планується, що найближчим часом у Бориспільському аеропорті видаватимуть дозволу на в'їзд до України громадянам сусідніх країн, ЄС, Америки, Канади, Японії і Південної Кореї на 14 днів.

Такий режим буде поширюватися надалі і на інші аеропорти України з продовженням терміну перебування в Україні з 7 до 14 днів, повідомляє УНІАН, повідомив голова Державної туристичної адміністрації Валерій Цибух.

Україна має намір поступово продовжити безвізовий в'їзд до України з 7 до 14 діб для туристів із сусідніх країн, країн ЄС, Америки, Канади, Японії і Південної Кореї.

У минулому році у формі експерименту безвізовий проїзд був введений у Сімферополі й Одесі на 7 діб. Дозвіл на такий проїзд коштує в 3 рази менше візового. Іноземці повинні мати ваучери від туристичної фірми, запрошення, оформити відповідну анкету і заплатити 30 дол. на одержання дозволу в'їзду до України на 7 діб.

За даними Держкомстату, минулого року, не враховуючи транзит і приїзд на одну добу, Україну відвідали 12, 8 млн. туристів. З них 6, 3 млн. приїхали з метою туризму, 1, 2 млн. - у службових поїздках, 0, 7 млн. - у організованих поїздках і 4, 4 млн. - в особистих справах. Очікується, що цього року кількість туристів зросте на 10-12%.


Рік Польщі в Україні

Іван СМІШКО

Поступ 24 червня 2003 р. http://postup.brama.com

Наступний рік буде Роком Польщі в Україні, а 2005 -- Роком України в Польщі. Про це домовилися під час зустрічі в Одесі, де відбувся українсько-польський бізнес-форум президент України Леонід Кучма та президент Польщі Александра Кваснєвський.

Президент Польщі також підтвердив, що польські візи, які вводять для громадян України з 1 жовтня 2003 року, будуть безкоштовними і багаторазовими. Він підкреслив, що жодних проблем для поїздок українських громадян у Польщу не виникне, однак зауважив, що необхідно зміцнювати прикордонну співпрацю для запобігання випадкам контрабанди і нелегальній міграції.

На ремарку польського колеги про безкоштовні візи український президент не міг не відповісти реверансом і заявив, що Польща завжди може розраховувати на надійного партнера в особі України. "Європейське вимірювання нашого партнерства з Польщею наповнене особливим змістом. Зокрема, ми знайшли оптимальну, на мою думку, формулу візового режиму на українсько-польському кордоні", -- сказав Кучма. -- "Практично за пропозицією польської сторони ми пішли таким шляхом".

Окрім віз і вже традиційних для України "років", глави держав обговорили питання відправки миротворців до Іраку, а також "співпрацю України і Польщі на нинішньому етапі, у тому числі проблеми, пов'язані з історичними подіями, які двом країнам належить вирішити". Під "історичними подіями", згаданими в офіційній заяві Кучми, малася на увазі волинська трагедія 1943 року.

Розмови -- розмовами, Роки -- Роками, але вдалося президентам зробити під час бізнес-форуму і щось конкретне. Вони презентували Українсько-польський центр співробітництва, розвитку менеджменту і підприємництва й інвестицій разом із його керівниками -- Борисом Холодом і Рішардом Стефанчиком.

Головною метою роботи Центру є європейська інтеграція, бізнес-освіта і взаємодія України і Польщі. Центр також має сприяти розвитку і зміцненню двосторонніх українсько-польських відносин у діловій, освітній, інформаційній, культурній, науковій і соціальній галузях, становленню і розвитку партнерських відносин між підприємствами й організаціями обох країн.


Візи туризму тільки шкодять

Леся ФЕДІВ

Високий Замок 24.06.2003 №116(2548)

Cкасування віз на в’їзд в Україну громадян з країн, що не загрожують притоком нелегальних мігрантів, може сприяти розвитку туристичної сфери країни, притоку іноземних туристів і, отже, притоку грошей.

Як вважає голова Державної туристичної адміністрації Валерій Цибух, до таких країн належать США, Канада, Японія, Північна Корея, Швейцарія і держави Євросоюзу.

Зараз в Одеському і Сімферопольському аеропортах триває експеримент з безвізового в’їзду іноземців. Для перетину українського кордону без візи іноземні туристи повинні заплатити 30 доларів, а також мати спеціальний ваучер від турфірми та інформацію про готель, в якому вони зупиняться. У такому разі їм дозволяється перебувати в Україні 7 днів. Повертатися додому вони можуть вже з будь-якого іншого міста, а не тільки з Одеси чи Сімферополя. Валерій Цибух вважає: якщо турист один раз пройде всю процедуру візового режиму, йому навряд чи захочеться знову приїхати до нашої країни. Спростивши процедуру в’їзду, ми зможемо залучити більше іноземців, і, відповідно, більше грошей.

Сьогодні туристична галузь в Україні – це 7,5 тис. підприємств, 1,3 тис. готелів, близько 3,3 тис. санаторно-курортних баз. Це також близько 100 курортних і рекреаційних зон, понад 160 тис. пам’ятників культури та історії.


14.06.2003 http://www.obozrevatel.com.ua

Польща запровадить візовий режим з Україною із 1 жовтня

Польща переносить запровадження візового режиму для громадян України, Росії та Білорусі з 1 липня на 1 жовтня 2003 року. Як говориться у повідомленні польського МЗС, відстрочку зроблено "виходячи з інтересів польських громадян, які виїжджають до цих країн у сезон літніх відпусток, а також з огляду на постулати східних сусідів Польщі".

Як повідомлялося, термін запровадження візового режиму було перенесено з 1 липня. Польща планувала запровадити візи з 1 липня поточного року, що було видно з її зобов'язань запровадити такий режим за шість місяців до вступу до Євросоюзу.

Оскільки терміни вступу Польщі до Євросоюзу було перенесено, відповідно перенесено й запровадження віз. Польська влада поінформувала Європейську комісію про перенесення запровадження візового режиму.

Найближчим часом Україна й Польща мають намір підписати двосторонню угоду про візовий режим, що закріплює ініціативу глав двох держав про запровадження безкоштовних польських віз для українських громадян і безвізового режиму в'їзду на територію України для громадян Польщі.


Болгарія полегшує візові бар’єри

Сергій СОЛОДКИЙ, “День”

№95 04.06.2003 “День”

Майже два роки минуло з того часу, як Болгарія запровадила щодо України візовий режим. Софія пояснювала такий крок вимогою Євросоюзу, до якого прагне вступити. У результаті болгарське керівництво двічі “опеклося”: приєднання країни до ЄС було відкладено Брюсселем як мінімум до 2007 року, а кількість українських туристів у Болгарію внаслідок запровадження візового режиму різко зменшилася.

“Запровадження візового режиму створило певні перепони для поїздок українських громадян”, — визнав під час свого перебування в Києві голова Народних зборів Болгарiї Огнян Герджиков. Він пояснив, що не слід розцінювати візи як прояв негативного ставлення до українців, оскільки Софія просто була змушена виконувати зобов’язання, взяті перед ЄС. Болгарський політик підкреслив, що зараз Болгарія намагається “максимально полегшити процес видачі віз українським громадянам”. Так, при Посольстві Болгарії в понеділок було відкрито нове приміщення консульського відділу. На цьому в Софії вирішили не зупинятись: болгари сподіваються, що пом’якшення нинішніх норм перетину кордону дозволить збільшити туристичні потоки. Герджиков, зокрема, повідомив, що зараз у Болгарії розглядається питання видачі віз електронним шляхом. Тобто документи до консульств можна буде направляти за допомогою електронної пошти. У болгарському посольстві “Дню” пояснили, що така ідея лише розглядається, а тому якщо й буде втілена, то не раніше наступного року. Крім того, пан Герджиков пообіцяв розповісти міністру закордонних справ Болгарії Салмону Пасі “візовий” досвід Києва і Варшави: Польща хоч і запровадить невдовзі візи для України, проте безкоштовні. Герджиков запевнив, що Софія розгляне, наскільки подібний варіант можливий для взаємних поїздок між Україною та Болгарією.

Болгарський спікер також повідомив, що його країна очікує збільшення відпочиваючих з України до 60 тисяч осіб (торік це число становило 39 тисяч). Це при тому, що особливих змін у візовому режимі найближчим часом не очікується. Оформлення необхідних документів для в’їзду в Болгарію коштує від 20 до 65 доларів — залежно від строку видачі і різновиду поїздки. У середньому на отримання візи йде сім днів, термінові можуть оформити упродовж трьох діб.


За угорськими візами їздитимемо до Ужгорода

Львівська газета 3 червня 2003 (№ 177)

УРЯД Угорщини зробить усе, аби введення візового режиму з Україною не стало залізною завісою між нашими державами. Про це, перебуваючи у Львові, повідомив журналістів державний секретар з політичних питань канцелярії прем’єр-міністра Угорської Республіки Вілмош Сабо. “Ми не раді цьому, але Євросоюз ставить вимогу введення візового режиму до всіх своїх нових членів на початковому етапі. Між урядами Угорщини й України тривають успішні переговори щодо того, щоб якнайкраще підготуватися до цього і максимально спростити цей процес”, – повідомив Вілмош Сабо.

Завершення процедури вступу Угорщини до ЄС заплановане на травень 2004 року. Візовий режим почне діяти з 1 листопада цього року. Вілмош Сабо зазначив, що наші країни повинні спільно працювати, аби цей режим не тривав довго. Угорщина може гарантувати невисокі ціни на візи для українців.

Угорський гість також висловив особисте переконання в тому, що з введенням віз не відбудеться жодних обмежень щодо економічної співпраці, в якій зацікавлені і Україна, й Угорщина. Навпаки, вступ останньої до ЄС сприятиме її поглибленню.

Щорічно україно-угорський кордон перетинають понад три мільйони осіб. Така кількість свідчить про те, що дипломатичні представництва Угорщини в Україні неминуче зіткнуться з проблемою великого напливу бажаючих отримати візи (очікують п’ять тисяч осіб щодня). Але, за словами Вілмоша Сабо, відкриття нових консульств, наприклад, у Львові, наразі не планують. Тому львів’янам доведеться отримувати угорські візи в Ужгороді.

Ігор Мартинів


Вiзовий режим мiж Україною та Угорщиною повинен бути таким, як мiж Україною i Польщею чи між Україною та Словаччиною: безкоштовні вiзи для українцiв i вiдсутнiсть вiзового режиму з українського боку

http://www.radiosvoboda.org 20.05.2003 

Такої угоди дiйшли на зустрiчi у Києвi Президент України Леонiд Кучма i голова Державних зборiв Угорщини Каталiн Силi.

Пiд час зустрiчi Леонід Кучма зазначив, що Україна придiляє велику увагу добросусiдським вiдносинам з Угорщиною. "Україна задоволена рiвнем спiвпраці. Угорщина є хорошим економiчним i полiтичним партнером України з огляду на наші європейські та євроатлантичні прагнення", - сказав вiн. Президент також привiтав Угорщину зi вступом до Європейського Союзу, назвавши це перемогою угорського політикуму.

Зі свого боку, Каталін Силi поiнформувала главу української держави про результативну зустрiч зi спiкером Верховної Ради Володимиром Литвином, висловивши сподівання на ефективну спiвпрацю двох парламентiв i готовнiсть подiлитися досвiдом Угорщини щодо вступу до ЄС.

Угорський спiкер також вiдзначила "безальтернативнiсть розвитку i поглиблення двосторонньої спiвпраці" мiж Україною та Угорщиною, додавши, що активiзацiї вiдносин сприятиме вiдкриття Генерального консульства України в Нiредьгазi, прикордонне i транспортне спiвробiтництво, а також запланований на осiнь цього року вiзит в Україну прем'єр-мiнiстра Угорщини.


Перспектива візових проблем

Поляки не отримають вчасно українських віз

10 травня 2003 р. http://postup.brama.com

Галина СКИБНЬОВСЬКА

Схоже на те, що генеральне українське консульство у Варшаві не зможе почати свою роботу 1 липня, коли між Польщею та Україною будуть запроваджені візи. Як повідомляє польська "Газета Виборча", приміщення, яке мають надати українському представництву, ще не готове до роботи.

Планується, що українцям під консульство віддадуть будинок по вулиці Третього травня, що знаходиться в центрі столиці (зараз там розміщується районна санепідемстанція). Однак наразі жодних офіційних документів з передавання приміщення українцям не підписано. Нещодавно представники Міністерства закордонних справ України оглянули запропонований будинок і залишилися ним задоволені, тож місце розташування українського консульства можна вважати вирішеним. Однак, за словами заступника голови варшавської міської ради Збігнєва Войцеховського, для капітального ремонту приміщення необхідно близько мільйона злотих, та й завершений він буде не раніше вересня.

"Ми запропонували українській стороні декілька тимчасових приміщень, усі в центрі міста, щоб консульство могло почати свою роботу з 1 липня, однак відповіді ще не отримали", -- каже Вєслав Пердеус, заступник міського голови Варшави.

Поляки у цій ситуації стикаються з подвійною проблемою: адже потрібно шукати тимчасову адресу і для санепідемстанції, яка віддає будинок українцям, оскільки приміщення, у яке вона має переїжджати, теж потребує ремонту.

Тож найімовірніше, що у липні отримати візу в українському консульстві у Варшаві буде вкрай проблематично. Є надія, що поляки у Львові організують роботу дещо краще: принаймні, генеральний консул Польщі у Львові спростовує настирливі чутки про те, що польське консульство не встигне організувати роботу з видання віз до 1 липня.


Словаччина спростить отримання віз

http://postup.brama.com 3 травня 2003

Орися ПІДЛІСНА

Словаччина спробує лібералізувати візовий режим з Україною. Про це на відкритті відновленого повітряного сполучення поміж Києвом та Братиславою, що було перерване у зв'язку із запровадженням візового режиму влітку 2000 року, заявив посол Словаччини в Україні Василь Грівна. Наразі про пом'якшення візового режиму його країна веде переговори з Брюсселем. Він наголосив, що Словаччина -- це країна, з якою в України сьогодні відбувається певна лібералізація візового режиму, "а тому для нас стоїть завдання цю лібералізацію відстояти в Євросоюзі".

Нагадаємо, вступ Словацької Республіки до Євросоюзу запланований на 1 травня 2004 року. А наразі Словаччина готується до референдуму з приводу її вступу до ЄС, що має відбутися 16-17 травня. Посол Словаччини повідомив, що, за соціологічними дослідженнями, близько 60-70% громадян Словаччини підтримують вступ країни до ЄС, але уряд і ЗМІ працюють над тим, аби в голосуванні взяло участь не менше 50% виборців.

Але попри це, стосунки з Україною після цих подій суттєвих змін не зазнають, зазначив посол. "Як заявили керівники нашої держави, -- додав він, -- після вступу Словаччини до Євросоюзу ми не маємо наміру змінювати наші відносини в якийсь гірший бік, і, мені здається, це лише відкриє нові можливості для інтенсифікації відносин Братислави та Києва". А тому відкриття нового авіарейсу за маршрутом Харків-Київ-Братислава авіакомпанії "Аероміст-Харків" вони розцінюють як перший крок у зближенні двох держав. Важливо, що сторони підписали також меморандум про співпрацю зі "Словацькими аеролініями", що в перспективі надасть можливість експлуатації нового українського літака "Ан-140" у країнах Євросоюзу.

Цілком можливо, що цього разу слова таки перейдуть у діло. Адже повітряне сполучення Україна-Словаччина припинили тому, що після введення віз воно стало невигідним. Якщо ж словаки вирішили його поновити, отже, бачать потенційну вигоду, а це можливо лише в тому випадку, якщо сподівання на лібералізацію вони вважають здійсненними.


Візи у Львові: міф чи реальність

Поступ 30 квітня 2003 р.

Тарас КУХАР

Перманентні чутки про унеможливлення отримання польських віз нашими громадянами з 1 липня цього року спалахнули з новою силою. На відміну від загрози кількамісячної давності, коли можливу невидачу віз пов'язували із перипетіями стосовно приміщення генерального консульства Республіки Польща у Львові, а голосні заяви генконсула Кшиштофа Савіцкого більше скидалися на дипломатичні спекуляції, нинішня загроза підкріплена висновками авторитетного польського контролюючого відомства.

Польське аґентство преси з посиланням на останню доповідь Вищої контрольної палати Польщі повідомило, що українці можуть не отримати візи через те, що, на думку організації, польські консульства в Росії, Білорусі та Україні не готові до введення візового режиму.

Мова йде про технічну неготовність, зокрема, про відсутність у консульств необхідних приміщень для співробітників, комп'ютерів, єдиної інформаційної системи та інших умов для повноцінної роботи. Як встановили представники ВКП, зовнішньополітичне відомство Польщі "зустрічається з величезними проблемами при підготовці персоналу консульської служби": до цього часу в МЗС Польщі не визначили, хто і за якою програмою готуватиме співробітників для консульств у Росії, Білорусі та Україні, зазначається в доповіді.

Польські дипломати у Львові були досить здивовані такими висновками своїх співвітчизників. Відомо, що зараз ГК РП у Львові готує приміщення на вул. І. Франка для того, аби пристосувати його до видання віз. Керівництво іноземного представництва запевнило "Поступ", що у них подібних проблем немає.

Кшиштоф САВІЦЬКИЙ, генеральний консул Республіки Польща у Львові

Зараз триває ремонт приміщення на вулиці Івана Франка, 110. Ми переїхали на вулицю Коцюбинського. Ми абсолютно вкладаємося у строки. Запізнення було незначне, пов'язане зі зволіканням Міністерства закордонних справ України надати нам відповідний на це дозвіл. А зараз усе йде за планом. Є проблеми в Одесі, в Києві, що я знаю, а у Львові проблем немає. Ремонт буде закінчено у визначені терміни, і не повинно бути жодних поважних проблем. Генеральне консульство Республіки Польща у Львові на 1 серпня цього року буде на 100% готовим до видання віз.


Україна та Польща вирішать питання візового режиму до квітня

http://www.obozrevatel.com.ua/ukr 19/03/2003

Україна та Польща наблизилися до остаточного вирішення візового питання, що передбачає запровадження безвізового режиму для громадян Польщі та безкоштовних віз для громадян України.

Про це, як передає кореспондент "Оглядача", заявив на прес-конференції у середу міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

У свою чергу міністр закордонних справ Польщі Влодзімеж Цімошевич зазначив, що протягом березня триватимуть консультації на рівні представників Міністерств закордонних справ обох країн із питання візового режиму між країнами.

Міністр підкреслив, що не вбачає ніяких надзвичайних проблем, котрі "ми не змогли б вирішити протягом цього короткого часу".

Цімошевич повідомив, що сторони прийняли дуже мудре рішення, яке враховує інтереси не тільки обох держав, а в першу чергу інтереси пересічних громадян. "Таке рішення дозволить громадянам вільно перетинати кордон", — підкреслив міністр закордонних справ Польщі.


6 мільйонам українців можна займати чергу за польськими візами

http://ukr.for-ua.com/news/2003/03/13/131814.html ForUm 13.03.2003

Україна і Польща сподіваються, що за підсумками чергового раунду українсько-польських експертних консультацій, які сьогодні розпочалися в Києві, буде остаточно погоджено текст Угоди про умови взаємних поїздок громадян з метою її наступного підписання вже ближчим часом.

Як повідомили ForUm’у в прес-службі МЗС України, про це йшлося під час зустрічі міністра закордонних справ України Анатолія Зленко з послом Республіки Польща в Україні Мареком Зюлковським.

На зустрічі було обговорено хід реалізації домовленостей президентів України та Польщі щодо запровадження між двома країнами максимально ліберального візового режиму.

Зленко і Зюлковський також обговорили практичні питання підготовки візиту в Україну глави зовнішньополітичного відомства Польщі Влодзімежа Цімошевича, який відбудеться 19-20 березня ц.р.

Нагадаємо, що 13 лютого цього року в селищі Гута в Івано-Франківській області відбулася зустріч президентів України і Польщі Леоніда Кучми і Олександра Квасьневського. За підсумками зустрічі була прийнята спільна заява, в якій констатувалася домовленість про лібералізації візового режиму.

Польща вводить для українців безкоштовні однократні й багаторазові візи з 1 липня поточного року. У відповідь Україна відмовилась від введення віз для громадян Польщі.

Раніше Зюлковський зазначав, що громадяни України зможуть отримати польські візи в п’яти консульствах Польщі – у Харкові, Одесі, Києві, Луцьку і Львові. За його даними, близько 6 мільйонів українців щорічно перетинають польський кордон, а майже 100 тисяч поляків приїжджають в Україну.


Словаччина надасть українцям візи безкоштовно

http://www.obozrevatel.com.ua/ukr 9.03.2003

За результатами переговорів Президента України Леоніда Кучми з Президентом Словаччини Рудольфом Шустером відбулася прес-конференція.

Як повідомили "Оглядачу" у прес-службі глави української держави, президенти України і Словаччини домовилися про лібералізацію візового режиму між двома країнами в зв'язку з намірами Словаччини приєднатися до Європейського Союзу.

"Ми домовилися лібералізувати візовий режим за прикладом того, як Україна вирішила подібне питання з Польщею. Це безкоштовні візи для українців і безвізовий режим для словаків", - сказав президент Словаччини Рудольф Шустер у ході прес-конференції.

У свою чергу, Президент України Леонід Кучма підкреслив, що від уведення візового режиму між двома країнами постраждає, насамперед, Словаччина, оскільки вже спостерігається значне скорочення потоку туристів у цю країну з України й Росії. "Ми вітаємо розширення Європейського Союзу, проте воно не повинно призвести до якихось негативних явищ, насамперед, скорочення контактів між людьми", - сказав Президент України.

У ході прес-конференції Президент України ще раз підтвердив, що українські військові формування не братимуть участі в можливій військовій операції в Іраку. Леонід Кучма нагадав, що Кувейт запросив український батальйон з радіологічного, хімічного та біологічного захисту (Рхб-батальйон) розташуватися на на його території.

У той же час він сказав, що "Україна категорично проти вирішення проблем у світі шляхом уживання сили". Він підкреслив, що в ситуації з Іраком "необхідно до кінця використовувати" можливості Ради безпеки ООН.

"Україна братиме участь у гуманітарній акції", - підкреслив Президент.


Новий порядок поїздок у Росію

Поступ http://postup.brama.com 28 лютого 2003 р.

Андрій КОЖУШОК

Новий порядок взаємних поїздок громадян України і Росії, що передбачає наявність закордонного паспорта, можуть ввести з 1 січня 2004 року, повідомив Прем'єр-міністр України Віктор Янукович, виступаючи в ефірі радіостанції "Маяк". "Сьогодні ми внесли пропозицію ввести це нововведення з 1 січня 2004 року, і, наскільки мені відомо, російська сторона з цим погодилася", -- сказав він.

Раніше Росія запропонувала Україні ввести новий порядок перетину кордону за закордонними паспортами з 1 липня 2003 року. В Україні ж відзначають необхідність відтермінування, оскільки перехід на поїздки за закордонними паспортами в запропонований російською стороною день може привести до виникнення значних труднощів при оформленні закордонних паспортів у громадян двох країн.

Зараз, відповідно до угоди між Україною і РФ про взаємні поїздки від 1997 року, громадяни двох країн, незалежно від мети поїздки, можуть в'їжджати на територію Росії або України за документами, які засвідчують особу і підтверджують громадянство -- закордонними і внутрішніми паспортам. Діти, відповідно, можуть їхати на основі свідоцтва про народження, військовослужбовці -- посвідчення особи.


http://kleist.dwelle.de 26.02.2003

Новий візовий режим з Угорщиною

КИЇВ. Угорщина розглядає можливість запровадження дешевих або безкоштовних віз для громадян України. Про це у вівторок у Києві повідомив речник МЗС Сергій Бороденков. З подробицями про майбутній візовий режим - Олена Гмирянська: Генеральний консул ужгородського консульства Зотан Сокач в інтерв"ю "Німецькій хвилі" повідомив, що щорічно україно-угорський кордон перетинають в обидва боки 3 мільйони 200 тисяч громадян. Представники посольства погоджуються, що більше половини поїздок від загального обороту припадає на українців. Особливо це стосується західного регіону, який межує з Угорщиною, і багато хто їздить туди на заробітки. Після запровадження з 1 листопада візового режиму, як того вимагає Європейський союз, угорським дипломатичним представництвам доведеться видавати більше п"яти тисяч віз щоденно. Генеральний консул Зотан Сокач запевняє, що Будапешт докладе максимум зусиль, аби українці могли перетинати кордон без особливих проблем та перешкод. Втім, попри подібні прагнення, Угорщина стикається щонайменше з технічною проблемою, у який спосіб впоратися з наданням такої кількості віз. Зотан Сокач каже, що з травня ужгородське консульство готується до розширення кадрового складу та відкриває нове приміщення. На сьогодні в Україні від угорської сторони працює три дипломатичних представництва - посольство у Києві, консульства в Ужгороді та Берегові. Поки, за словами пана Сокача, відкриття нових консульств не планується. Тим часом оглядачі вже зараз переконані, що проблема вирішиться за рахунок скорочення кількості поїздок.


Польща задоволена тим, що “на шару” затягла Україну в Шенгенську зону

http://ukr.for-ua.com/news/2003/02/18/172326.html Андрій Миселюк, ForUm

Введення Польщею безкоштовних віз для українських громадян “повністю узгоджується з шенгенською системою”, оскільки правила видачі шенгенських віз не регулюють ціну візи. Про це, як передає кореспондент ForUm’у, заявив сьогодні на прес-конференції у Києві посол Польщі в Україні Марек Зюлковський, підкресливши, що всіх інших критеріїв шенгенської системи при видачі віз українцям буде дотримано.

Він підтвердив, що Польща вводить для українців безкоштовні однократні й багаторазові візи з 1 липня поточного року, і громадяни України зможуть отримати ці візи в п’яти консульствах Польщі – у Харкові, Одесі, Києві, Луцьку і Львові. Він зазначив, що близько 6 мільйонів українців щорічно перетинають польський кордон, а майже 100 тисяч поляків приїжджають в Україну. “Ми не хочемо обмежувати контакти двох народів і хочемо, щоб віза була технічним документом”, сказав посол.

У той же час, відповідаючи на питання кореспондента ForUm’у про реакцію ЄС на рішення Польщі, Зюлковський сказав: “Коментарів (з боку Брюсселя) ще не було”. Він зазначив, що відносно рішення Польщі щодо українських віз “питань багато”. “Хоч ми говорили ЄС, що хочемо досягнути з Україною принципу асиметричності, у відповідності з яким Україна не вводить візи для поляків, а ціна наших віз для українців буде мінімальною”, – додав посол.

Він також висловив думку, що відмова України від введення віз для громадян Польщі – “це один з реальних проєвропейських кроків України за декілька останніх місяців, який викличе велику зацікавленість Європейського союзу”.


ЄС обіцяє впустити росіян в Європу без віз

http://ukr.for-ua.com/news/2003/02/19/095809.html ForUm

Найближчим часом буде створена робоча група щодо реалізації пропозицій президента Росії стосовно переходу на безвізовий режим поїздок російських громадян в країни Євросоюзу. Про це повідомив у вівторок журналістам голова МЗС РФ Ігор Іванов, який брав участь у переговорах Володимира Путіна з головою Єврокомісії Романо Проді.

Міністр нагадав, що пропозиція російського президента в перспективі перейти на безвізовий режим знайшла “загалом позитивний відгук в Євросоюзі”. Тому Володимир Путін запропонував перейти “до практичного розгляду конкретних питань, які дозволили б перейти на такий режим”, – сказав Іванов.

Проблеми, пов’язані з візовим режимом, який вводять нові країни-члени ЄС, російська сторона вважає “бар’єром на шляху спілкування” російських громадян з громадянами Європи, підкреслив міністр. У Москві вважають, що ці бар’єри “штучні і негативно позначаться” на взаємних контактах.

Російська сторона вважатиме, відзначив Іванов, що відношення Росії і Євросоюзу вийшли “на новий якісний рівень”, що вимагає відповідного механізму співпраці, який дозволив би більш ефективно і швидко приймати рішення з питань взаємодії, передає РІА “Новини”.

При цьому він констатував, що відносини з ЄС - “один із пріоритетних напрямів російської зовнішньої політики”. Разом з тим, за словами Іванова, Володимир Путін у ході переговорів акцентував увагу на проблемах, які можливі у зв’язку з вступом в ЄС нових членів.

Як підкреслив міністр, необхідно вести переговори “з відповідними країнами ЄС”, щоб розширення Євросоюзу, до якого загалом Москва ставиться позитивно, “не обернулося негативними наслідками” для двосторонніх відносин Росії з цими країнами.


Зленко їде в Угорщину “вибивати” дешеві візи для українців

http://ukr.for-ua.com/news/2003/02/18/124048.html

Андрій Миселюк, ForUm 18.02.2003

Питання введення угорських віз для громадян України, розвиток прикордонної співпраці і шляхи поглиблення україно-угорської торгово-економічної співпраці будуть обговорюватися в ході робочого візиту міністра іноземних України Анатолія Зленко до Угорщини 20-21 лютого.

Ці питання, як повідомив сьогодні на прес-конференції у Києві заступник начальника прес-служби МЗС України Олександр Горьков, Зленко збирається обговорити зі своїм угорським колегою Ласло Ковачем і главою Державних Зборів Угорщини (парламенту) Каталін Силі.

Крім того, сказав Горьков, Зленко, зокрема, обговорить двосторонні відносини в контексті євроінтеграційних спрямувань України і питанні спорудження П’ятого європейського транспортного коридору (Трієст-Любляна-Будапешт-Київ).

Програмою візиту також передбачене урочисте відкриття генерального консульства України в місті Ніредьхаза (за інформацією ForUm’a генеральним консулом України в Угорщині буде нинішній глава прес-служби МЗС України Сергій Бороденков) і нового приміщення посольства України в Будапешті.

Горьков також повідомив, що 14 лютого в Ужгороді пройшли україно-угорські консультації про поїздки громадян двох країн на рівні заступників держсекретарів МЗС України і Угорщини. Сторони, за словами Горькова, домовилися працювати “в напрямі максимальної лібералізації візового режиму для громадян України”, а також про максимально можливу відстрочку введення віз для українців.

Як передбачається, зазначив представник МЗС, ці візи будуть введені орієнтовно за 6 місяців до вступу Угорщини до Євросоюзу. Він не зміг відповісти на питання, чи можливий у відносинах з Угорщиною варіант україно-польської візової угоди.

Нагадаємо, що на минулому тижні президенти Польщі і України Олександр Квасьневський і Леонід Кучма домовилися про те, що Польща введе для українців безкоштовні візи, а Україна не буде вводити для поляків візовий режим.


http://kleist.dwelle.de Німецька Хвиля 18.02.2003

Візи для українців будуть безкоштовними - Цімошевіч

ВАРШАВА. Міністр закордонних справ Польщі Влодзімєж Цімошевіч підтвердив у понеділок, що польські візи для українських громадян будуть безкоштовними. Польща запроваджує візовий режим з Україною влітку цього року в рамках підготовки вступу до Європейського союзу. Передає Володимир Прядко:

“По відношенню до України ми пішли так далеко, як це тільки було можливо, зробивши так, що українські громадяни не платитимуть за оформлення польських віз”, - наголосив міністр закордонних справ Польщі. Причому, зауважив Влодзімєж Цімошевіч, нині ведеться робота над тим, щоб місцеві, українські туристичні фірми мали змогу за допомогою своїх мереж, полегшити польським консульствам оформляти візові документи для українців. На запитання “Німецької хвилі”, чому немає польських консульських установ на Придніпров'ї, Донбасі чи в Криму, а є лише у прикордонних Львові та Луцьку, або ж в Одесі та Києві, міністр Цімошевіч відповів, що над цим спеціально не задумувався, але для нього “зрозуміло, що із західної України до Польщі їздять більше туристів, ніж зі східної.” Польський міністр заявив також, що безкоштовні візи можна було б запровадити і для росіян та білорусів, якби Росія та Білорусь уникли запровадження візового режиму для польських громадян, як це зробила Україна.


Польща вводить для українців безкоштовні візи

http://ukr.for-ua.com/news/2003/02/13/150436.html ForUm

“Польська сторона заявляє, що введе для громадян України максимально ліберальний візовий режим, який буде відповідати вимогам ЄС і положенням Шенгенської угоди, який буде включати введення безкоштовних віз”. Про це говориться в спільній заяві президентів України та Польщі Леоніда Кучми і Олександра Кваснєвського за підсумками їх переговорів у четвер в Гуті (Івано-Франківська область).

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна”, Кучма виступаючи перед журналістами після зустрічі, назвав це рішення особливою заслугою Кваснєвського. Він також відзначив, що для польських громадян буде діяти безвізовий режим. “Це проблема не стільки економічна, вона більше політична”, - сказав Кучма.


Візи до Польщі будуть “тані”?

Ростислав КРАМАР

http://www.wz.lviv.ua 06.02.2003 №24(2456)

6 417 693 рази громадяни України в’їжджали у 2002 році до Польщі. Здебільшого це були жителі західноукраїнських областей, тож саме їх торкнуться передусім, нововведення на кордоні з сусідньою державою . Як конкретно виглядатиме візовий режим для українців? Кореспондент „ВЗ” намагався з’ясувати це у міністерстві закордонних справ Польщі.

Хоча до 1 липня, коли почне діяти цей режим, залишилося не так багато часу, у польських коридорах влади важко добути якусь конкретну офіційну інформацію. Її просто нема. Найреальнішим терміном, коли можна буде предметно говорити на ці теми, тут називають другу половину квітня. Наразі ж надії на переговори у верхах, зокрема на лютневу зустріч Олександра Кваснєвського з Леонідом Кучмою у Луцьку.

Візовий режим Польщі з Україною, зокрема вартість віз, значною мірою залежатиме від того, чи погодиться Україна на асиметричний характер цього режиму. Тобто Польща вводить для українців візи, а Україна для поляків - ні. Якщо буде досягнуто саме такої домовленості, неофіційно поінформували мене в МЗС, вартість віз буде мінімальною. Зокрема, для одноразової називають суму 5-7 євро. Загалом, дорогих віз для українців не буде, переконані у міністерстві.

Польські чиновники запевняють, що працюють над виробленням механізмів, які максимально спростили б процедуру отримання українцями віз. Йдеться про те, аби тому, хто бажає отримати візу, достатньо було прийти у консульство двічі. Першого разу для того, аби оформити заявку і здати документи, другого – з квитанцією про оплату, щоб отримати візу. Цікаву інформацію з цього приводу озвучив півтора місяця тому відповідальний в МЗС за пристосування візової політики Польщі до системи Євросоюзу Войцех Каламаж. Під час зустрічі з молодими науковцями східноєвропейських країн він сказав, що термін видачі польської візи мав би становити п’ять днів. “Хочемо впровадити чіткий порядок, – запевнив один з чиновників МЗС, - аби людина не відстоювала в чергах, не маючи поняття, встигне отримати візу чи ні, а точно знала, коли має прийти до консульства”.

Утім, польські урядовці визнають, що на початках можуть бути труднощі, черги під консульствами. Важко уявити, скільки саме осіб прагнутимуть отримати візи. Тому консульські установи Польщі мають намір розпочати їх видачу заздалегідь - вже у червні. Розглядається також можливість вироблення віз за посередництвом туристичних бюро, які могли б полегшити цю процедуру. Врешті, Євросоюз вимагає, аби особа, котрій потрібна віза, прийшла до консульської установи особисто. Тож невідомо, наскільки варіанти з турбюро реальні.


Росія й Україна відкладають уведення нового паспортного режиму

© "Оглядач" 6 лютого 2003

http://www.obozrevatel.com.ua/ukr/mnews.php?id=73886

За словами генерального консула України в Москві Петра Мацарського, питання про введення режиму, що припускає введення поїздок по закордонних паспортах, з порядку денного не знятий, "просто відкладений як мінімум на початок 2004 року"

Уведення порядку взаємних поїздок громадян по закордонних паспортах вимагає належної підготовки, відзначив

генконсул. Мацарський повідомив, що сьогодні далеко не всі громадяни двох країн забезпечені паспортами для виїзду за кордон. Крім того, уведення поїздок по закордонних паспортах "просто не можна допустити в літній період - під час масових відпусток, зустрічних поїздок в Україну і Росію".

Зараз, повідомив генконсул, взаємні поїздки здійснюються по 16 документах. Однак, за його словами, очевидь, що режим взаємних безвізових поїздок не може бути вічним, необхідні гармонізація й удосконалювання порядку перетинання кордону.

Для громадян інших держав Співдружності, крім Білорусії, наявність закордонних паспортів при в'їзді в Україну є обов'язковим з 1 січня 2002 року, нагадав Мацарський.

Генконсул розповів також, що відповідно до порядку в'їзду в Україну іноземні громадяни одержують бланк і заповнюють імміграційну картку, формуляр якої складається з двох частин. Верхня частина імміграційної картки залишається в працівника прикордонної служби України, а нижня зберігається в паспорті громадянина протягом усього періоду перебування в країні.

На думку генконсула, введення імміграційної картки значно спростило в'їзд і перебування на території України. Уся ця процедура заміняє необхідність реєстрації іноземного громадянина в органах внутрішніх справ за місцем його перебування на Україні.

При перебуванні на Україні довше зазначеного в картці часу громадянин повинний продовжити реєстрацію в місцевих органах внутрішніх справ, нагадав генеральний консул.

Як раніше повідомляв "Оглядач", пропозиція про введення з 1 липня 2003 року нового порядку взаємних поїздок громадян двох країн, що припускає наявність закордонного паспорту, було ініціативою російської сторони.

Українська сторона дотримується тієї позиції, що перехід до поїздок по закордонних паспортах у запропонований російською стороною термін, може привести до "значних проблем для громадян двох країн". Українська сторона із самого початку пропонує перенести введення нового режиму поїздок на більш пізній термін.

Як раніше повідомив агентству віце-консул посольства Росії в Україні Роман Сєдов, змін порядку поїздок у РФ і Україну для громадян двох країн у 2003 році не буде.

В даний час відповідно до угоди між Україною і РФ про взаємні поїздки 1997 року, громадяни цих двох країн, незалежно від мети поїздки, можуть в'їхати на територію Росії чи України по документах, що засвідчують особистість і підтверджують громадянство - закордонним і внутрішнім паспортам. Діти можуть їхати на підставі свідоцтва про народження, військовослужбовці - посвідчення особи. Раніше Україна звернулася до російської влади з проханням про продовження до 31 грудня 2003 року права знаходитися на території Російської Федерації і виїжджати в Україну українським громадянам із внутрішніми паспортами.


http://archives.baltictimes.com 4 лютого 2003

The Baltic Times

Подорожуючих в Калінінград не пустили на територію Литви

Близько 35 пасажирів отримали відмову Литовських властей на проїзд територією цієї країни при спробі проїзду в Калінінград протягом вихідних, адже з 1 лютого в дію вступили більш жорсткі правила перетину кордону.

Пасажири - 26 росіян, чотири білоруси, три українці, один громадянин Азербайджану та один громадянин Казахстану – були змушені покинути поїзди на проміжних зупинках між Москвою та Калінінградом. Один з пасажирів заявив – „Я не хочу їхати в Литву, я хочу їхати в Калінінград”. Більшість з пасажирів, які отримали відмову, намагалися перетнути литовський кордон користуючись військовими посвідченнями російського МВС та старими радянськими паспортами. З 1 лютого такі документи, так само як і свідоцтва про народження та інші документи без фотографій, є недійсними під час транзиту територією Литви. 31 особа була змушена залишити поїзд у Кені, подорожуючи з Москви у Калінінград, а четверо інших були зупинені в Кабартаі на території Калінінградської області та змушені були залишитися там. В середньому щодня близько 400 пасажирів подорожує з Калінінграду в Москву та навпаки. Транзитний режим, введений 1 лютого буде замінений на більш жорсткий та постійний у липні поточного року. Після цієї дати громадяни Росії будуть змушені будуть виробляти дозволи на транзитний перетин литовської території. Ці дозволи будуть дешевшими ніж візи, а процедура їх отримання буде спрощеною.

Транзитні вимоги були змінені, зважаючи на очікуваний вступ Литви до ЄС у 2004 році. Тоді Калінінград стане острівцем російської землі оточеним Євросоюзом.

Переклад – журнал „Ї”
Олег Демків


За чеськими візами -- до Львова

Галина СКИБНЬОВСЬКА

Поступ 24 січня 2003 р.

Зміцнюючи кордони з нашою державою, європейські країни, водночас, пожвавлюють діяльність своїх закордонних представництв. До червня цього року у Львові відкриється вже дев'яте за рахунком консульство, цього разу -- чеське.

У київському офісі чеського посольства про майбутнє розширення говорять неохоче, мовляв, про точну дату відкриття говорити ще рано -- все залежить "від певних інстанцій у Чехії". Проте, на запитання "Поступу", чи видаватиме консульство у Львові візи для українських громадян, відповіли ствердно.

У Львівській міській раді підтвердили, що Генеральне консульство Чеської Республіки таки буде, -- чехи навіть звернулися до львівської влади з проханням підшукати для них відповідне приміщення і, паралельно, самі займалися пошуком. Вибір свій вони зупинили на будинку, що знаходиться у центральній частині міста, по вулиці Володимира Івасюка. 25 січня до Львова приїде Уповноважений посол України в Чехії Карел Штіндл, очевидно, щоб докладніше обговорити питання, пов'язані з відкриттям консульства.

За словами начальника відділу зовнішніх зв'язків Львівської міської ради Ірини Подоляк, чехи поводяться відповідно до норм міжнародного права та українського законодавства, як і належить рівноправним партнерам. На відміну від наших ближчих сусідів, яким, здається, бракує поваги до України.

Скажімо, російське консульство і далі орендує приміщення по вулиці Костя Левицького, в безпосередньому сусідстві з будівлею Управління військ Західного напрямку Прикордонних військ, порушуючи законодавчі норми. Але Міністерство закордонних справ, здається, на росіян зовсім не ображене. Принаймні, з того часу, як перший віце-прем'єр України Микола Азаров, відповідаючи на запит народного депутата Андрія Шкіля, визнав, що консульство таки порушило закон, ситуація не змінилася. МЗС мовчить, "детально розслідуючи справу". Андрій Шкіль, тим часом, надіслав у Кабмін новий запит і, якщо до початку лютого не буде жодної реакції, наступний запит він адресує Голові Верховної Ради. Як повідомив "Поступ" п. Шкіль, йому стало відомо, що у сусідстві з теперішнім офісом російського консульства розміщуються не лише прикордонники, але й служби, що займаються військовою розвідкою.

Здається, МЗС взагалі не має часу перейматися питанням розміщення консульств. Скажімо, поляки, які, за попередніми даними, вже купили приміщення під другий корпус консульства десь на Погулянці, і досі чекають на погодження Міністерства. А консул Почесного представництва королівства Нідерландів, що тимчасово орендує приміщення по вулиці Сахарова, переписується з МЗС з приводу погодження його теперішнього місця розташування ще з літа.


Румунія вводить візовий режим

Андрій КОЖУШОК

http://postup.brama.com 21 січня 2003 р.

Румунське керівництво, яке донедавна вагалося, вводити візовий режим з Україною чи ні, остаточно прийняло рішення на користь віз. Як заявив у п'ятницю держсекретар Міністерства закордонних справ Румунії Александру Фиркаш, запровадження сусідньою Польщею з 1 липня 2003 року візових обмежень для громадян України і Росії означає, що й для Румунії такий крок є логічним і необхідним. Адже, за словами урядовця, громадяни згаданих двох країн, які зараз мандрують на Захід переважно через Польщу, тепер намагатимуться дістатися до Шенґенської зони через Румунію. Румунія, наголосив він, "готова вжити необхідних заходів, щоб відвернути це".

Дати запровадження віз для українців наразі не визначено. Колишній генеральний консул Румунії в Чернівцях Ромео Сендулеску заявляв, що візовий режим буде запроваджено не раніше, ніж наприкінці цього року, до того ж, якщо його і запровадять, то в суттєво спрощеній формі, а сума оплати за візи для українців буде "символічною". Тепер же стало відомо, що для громадян України -- етнічних румун -- діятимуть ще й особливі пільги, на кшталт тривалих і багаторазових віз.


До Росії можна буде їхати без закордонного паспорта

BBC Ukrainian 17.1.2003

Українське та російське зовнішньополітичні відомства продовжують консультації довкола перспектив запровадження нових правил перетинання україно-російського кордону.

До цієї дискусії вже долучилися депутати парламентів України та Росії. У Києві голова комітету Державної думи Росії у справах СНД та зв'язках із співвітчизниками Борис Пастухов заявив Бі-Бі-Сі, що Росія не планує запроваджувати вимогу про перетин її кордону лише за наявності закордонного паспорта, хоча така інформація і була поширена пресою обох країн.

Повідомлення про ймовірність запровадження з 1 липня закордонних паспортів у разі перетину російського кордону з'явилася у низці ЗМІ з посиланням на конфідеційні джерела у російському міністерстві закордонних справ.

Протягом останніх кількох днів українські дипломати контактували із російськими колегами, аби з'ясувати серйозність таких намірів Москви. Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко у телефонній розмові із Ігорєм Івановим просив не запроваджувати нових правил, які, як він твердив, негативно вплинуть як на українських, так і російських громадян.

Москва досі не оприлюднила своєї офіційної позиції у цьому питанні. У Києві керівники комітетів у справах СНД двох палат російського парламенту Вадім Густов і Боріс Пастухов розповіли, що влада Росії намагається навести порядок із нелегальною міграцією, у тому числі трудовою, і саме тому вивчає різні варіанти перепуску іноземнців із країн СНД на свою територію.

Свої пропозиції готує також український уряд. Голова комітету у справах СНД і зв'язках із співвітчизниками Державної думи Росії Боріс Пастухов сказав Бі-Бі-Сі, що ще остаточно не визначено, якими, зрештою, виявляться ці документи, однак запевнив, що про запровадження закордонних паспортів не йдеться.

Будь-які дозвільні документи з боку Росії, у появі яких не сумніваються в Україні, можуть суттєво позначитися на рухові трудових мігрантів з української території. За неофіційними даними, кількість українців, які перебувають на тимчасових роботах у Росії, становить від 500 тисяч до мільйона.


Украинцы перестали ездить в Болгарию

http://www.zagran.kiev.ua Газета "ЗАГРАНИЦА" № 4(161) от 14.1.2003

В Болгарии при общем росте количества иностранных гостей число туристов из Беларуси, России и Украины за 11 месяцев 2002 года значительно сократилось по сравнению с аналогичным периодом 2001 года.

Как сообщает РИА "Новости",а 24,5% меньше (98 тысяч человек), а из Украины гостей стало меньше на 44% (39 тысяч человек).

По мнению наблюдателей, главная причина спада туристического потока из стран СНГ - введение Болгарией визового режима. В частности, поступления от оформления виз на Украине дали едва $500 тысяч, а потери из-за не приехавших туристов приближаются к $40 миллионам.

По данным болгарской газеты “Дневник”, в новом сезоне возникнет еще одна проблема, которая скажется на потоке туристов из СНГ: Румыния вводит транзитные таксы. Потери Болгарии от нереализованных путешествий туристов из СНГ составили около $350 миллионов, отмечает газета.