повернутися Ї: кордон

Україна без віз

http://postup.brama.com 4 липня 2003 р.

Зоряна ГУМЕНЕЦЬКА

Очевидно, Україна відмовиться від віз. Не взагалі від усіх віз, а лише для деяких країн. Уже сьогодні Україна готова скасувати візи для туристів із країн Євросоюзу, Сполучених Штатів, Канади, Японії та Швейцарії. А натомість, ввести дозволи. Головна мета нововведень -- залучення туристів з країн, які не загрожують нам потоками нелегальної міграції.

Уже нині в Сімферополі, Одесі, а найближчим часом і у Києві від іноземних туристів не вимагають віз, а лише дозволів на перебування в державі, який можна отримати прямо на кордоні. Коштує такий дозвіл 29 доларів (для порівняння, віза у Сполучених Штатах вдвічі дорожча). Термін перебування за таким дозволом становить сім днів, хоча, можливо, його продовжать до чотирнадцяти днів.

З одного боку, спрощення візового режиму для іноземців призведе до певних утрат, проте з іншого -- відкриє нові можливості для туристичного бізнесу. Тим паче, що втрати від спрощення візового режиму для іноземців службовці Міністерства закордонних справ вважають незначними. Проте в унісон із туристичною адміністрацією запевняють: безвізовий в'їзд підштовхне розвиток туризму.

Адже вільний потік туристів -- це "живі" гроші на розвиток інфраструктури. Наразі туристична сфера України -- це 7,5 тисячі підприємств, понад тисячі готелів та три тисячі санаторно-курортних баз.

Поки що не відомо, з якими країнами, окрім зазначених, Україна буде скасовувати візовий режим, а з якими -- ні. Нещодавно Канада закликала Україну скасувати візовий режим для громадян цієї країни. Тоді канадці задавалися питанням "Чому Україна не вимагає віз від низки країн, і в той же час вимагає візи від канадців?". Посол Канади в Україні Ендрю Робінсон назвав існуючу нині систему застарілою, за якою Україна вимагає візи від канадців тому, що Канада вимагає візи від українців. "Україна повинна будувати свою візову систему з точки зору відкритої країни", -- зазначив посол, щоправда, "забув" при цьому повідомити про наміри/ненаміри Канади скасувати або ослабити візовий режим для українців.

Як повідомлялося раніше, Україна та Польща домовилися, що візи для громадян України на в'їзд до Польщі будуть безкоштовними, а Україна введе безвізовий режим для поляків. Про такий режим Україна домовилися і зі Словаччиною, а Угорщина та Литва уже заявили про можливість введення "польського" варіанту також. Сербія та Чорногорія ввела з червня по вересень безкоштовні туристичні візи для українських туристів, які купують путівки через туристичні агентства.

Однозначно, скасовуючи візовий режим для зазначених країн, Україна має непогані можливості для спрощення в майбутньому візового режиму з Євросоюзом. "Усі візові режими з певною країною -- похідні від її внутрішньої ситуації. Якщо будуть якісні зміни на кордоні, який де-факто нині не контролюється, маю на увазі український кордон з Росією, то це серйозний аргумент для позитивних змін у візовому режимі ЄС з Україною", -- сказав міністр національної безпеки Польщі Марек Сівець. Міністр навів приклад Польщі, яка не входить до Шенгенської зони, але протягом 10 років її громадяни де-факто їздять у Західну Європу без віз. Що стосується Росії, то найближчим часом вона не планує запроваджувати візового режиму з Україною, а, навпаки, зі слів її президента Владіміра Путіна, буде намагатися робити все, щоб цього не сталося.