повернутися Ї: кордон

Перепустка в ЄС

Німеччина розкриває візові «секрети»

Варвара ЖЛУКТЕНКО, «День»
№229, 10 грудня 2005 http://www.day.kiev.ua

Після завершення переговорів про спрощення візового режиму між Україною та Європейським Союзом певні категорії українських громадян зможуть отримувати безкоштовні чи довгострокові візи, — сказав журналістам Надзвичайний та Повноважний Посол Німеччини Дітмар Штюдеманн. «У будь-якому випадку студент повинен буде довести, що йому забезпечено місце навчання й профінансовано його перебування. Журналістам потрібно буде довести, що вони акредитовані, що їхні ЗМІ насправді існують. Підприємці повинні будуть надати докази того, що їхні підприємства існують і функціонують, — наголосив посол. — Для цього ми будемо здійснювати відповідні перевірки, і тільки після того, як буде доведено, що заявник насправді є тією особою, якою він представляється, буде вирішено, чи йому нададуть довготривалу чи безкоштовну візу, як швидко її видадуть тощо». Пан Штюдеманн зазначив, що спрощення візового режиму між Євросоюзом та Україною не зменшить обсягу роботи працівників візового відділу посольства Німеччини — хіба що трохи, за рахунок того, що рідше звертатимуться власники довгострокових віз.

Із тим, як працює візовий відділ німецького посольства, українські журналісти мали змогу познайомитися цього тижня. Минулого року тут було видано близько 122 тисяч віз, близько 17% заявників дістали відмову. За одинадцять місяців поточного року видали 109 тисяч віз, процент відмов склав 9,5%. «Найчастіші причини відмови у видачі візи — недостатнє укорінення в Україні або невірні дані про мету поїздки», — повідомила керівник візового відділу Сільке Єнневайн.

Дітмар Штюдеманн засмучений «чутками» про те, що українців у Німеччині нібито не хочуть бачити. «Про те, що це не так, свідчать статистичні дані: Німеччина видає в Українi найбільше віз серед країн Шенгенської угоди. Отже, по-перше, Німеччина є привабливою країною для українців, а по-друге, ми залюбки готові бачити їх у себе», — сказав посол. Як відомо, нещодавно «візовий скандал» у Німеччині поставив під сумнів таку позицію Берліна: опозиція, яка сьогодні стала владою, звинувачувала червоно-зелений уряд у тому, що його ліберальна політика відкрила двері для нелегальних мігрантів зі Східної Європи, в першу чергу — з України. Згодом німецькі представники говорили про це просто як про спроби опозиції «з’їсти» тодішнього міністра закордонних справ Йошку Фішера, втім «суто внутрішні чвари» мали й зовнішній ефект. Дітмар Штюдеманн каже, що після скандалу «настала можливість ґрунтовніше підходити до перевірки документів». «Жодного розслідування щодо нашого візового відділу не було, нас просто вислуховували як свідків, цікавилися нашим досвідом і отримували від нас поради», — зазначив він.

«Вам не обов’язково мати 500 доларів місячної зарплати: якщо буде доведено, що життєве забезпечення в Німеччині вам гарантоване особою, що запрошує, ви отримаєте візу», — запевнив посол. Як приклад поширення стереотипів він навів висловлювання одного депутата, який у стінах Верховної Ради публічно заявив про те, що «українським дівчатам-білявкам у віці 21 року в жодному випадку не дадуть німецької візи». Потім, щоправда, нардеп приніс вибачення.

«Ми дуже часто чуємо скарги про те, як складно отримати німецьку візу, і разом з тим досить рідко бачимо повідомлення про те, яке кримінальне оточення існує навколо візового відділу, які складнощі воно для нас створює», — сказав посол. За його словами, саме активність таких ділків є причиною поширення негативних стереотипів про роботу консульських служб. Адже кримінальні елементи борються за виживання, втовкмачуючи людям, що без їхньої «допомоги» вони ніколи візи не отримають. Шахраї, які фальшують візи, запрошення, документи, різні свідоцтва про роботу, поширюють чутки про «поганих іноземних бюрократів». «Звичайно ж, ми залучаємо українські органи до співпраці у викритті й викоріненні таких структур, адже тільки українські правоохоронці вправі втрутитися в ситуацію, — сказав Дітмар Штюдеманн. — Але той факт, що це кримінальне підпілля досі існує, говорить про те, що воно неймовірно добре розвинене, і українським органам надзвичайно складно боротися з ним».

Попри всю серйозність проблеми, бувають і курйозні випадки. Наприклад, часом на підтвердження особи людини, яка начебто надіслала запрошення, надають... змонтовані фотографії. «Найцікавіше буває, коли на фотографії двоє осіб: одна відкидає тінь, а друга — ні», — сміються співробітники візового відділу.

А цілком серйозно вони дають кілька простих порад.

1. Перелік необхідних документів та опис процедури отримання візи можна знайти на сайті посольства www.german-embassy.kiev.ua.

2. Записатися на співбесіду можна за допомогою електронної пошти або ж особисто — самому заявнику чи його представнику (без доручення).

3. Вартість візи становить 35 євро для дорослих і 17,5 євро для неповнолітніх. Жодних інших платежів посольство не стягує.

4. Представникам візового відділу потрібно казати тільки правду. Піддаватися на провокації шахраїв не варто, бо вони обдурять не тільки консульство, а й вас.