повернутися Ї: кордон

ЄС обiцяє статус i вiзи

Юлія ТОГОБІЦЬКА

День, №198, 28 жовтня 2005 http://www.day.kiev.ua

Єврокомісар із питань політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер підтверджує намір Євросоюзу розпочати переговори з Україною про спрощення візового режиму до саміту Україна — ЄС, запланованого на 1 грудня в Києві. «Думаю, що дискусія просувається непогано: ми вже отримали мандат від країн-членів ЄС, і маємо можливість розпочати роботу наприкінці нинішнього та на початку наступного тижня. Ми перейдемо до переговорів до саміту 1 грудня. Наразі це можливо», — заявила вона в Страсбурзі в ході восьмого засідання міжпарламентської комісії Україна — ЄС. За словами єврокомісара, Євросоюз «хоче зробити все зі свого боку з тим, щоб показати українському народу важливість нинішніх кроків».

Б. Ферреро-Вальднер також підтвердила, що Україна отримає статус країни з ринковою економікою до саміту Україна — ЄС. «Україна зробила великий прогрес на шляху до статусу країни з ринковою економікою. Мені здається, що в майбутньому Україна посяде місце як країна з ринковою економікою. Рішення щодо цього мають прийняти до 1 грудня. Це — хороший знак на майбутнє», — сказала вона. Разом із тим єврокомісар висловилася за якнайшвидший вступ України до СОТ. «Якщо Україна стане членом СОТ, вона зможе глибше інтенсифікуватися у світову економіку, й це буде позитивним для економічного розвитку країни. Це також допоможе перейти до переговорів про зону вільної торгівлі Україна — ЄС», — цитує її слова Інтерфакс-Україна.

Нагадаємо, що на початку цього тижня Комітет постійних представників країн- членів Європейського Союзу схвалив проект мандата Європейської комісії на ведення переговорів із Україною з питань спрощення візового режиму. Очікується, що остаточний мандат буде затверджено на засіданні Ради міністрів Європейського Союзу з загальних питань і зовнішніх зв’язків, яке заплановано на 7 листопада. Таким чином, буде створено умови для початку переговорів між Україною та Євросоюзом з питань укладення угоди про спрощення візового режиму.

Пані Ферреро-Вальднер також дала позитивну оцінку проведенню аукціону з приватизації підприємства «Криворіжсталь» і висловилася за викорінення корупції в Україні. «Питання приватизації мають розглянути таким чином, щоб забезпечити повну прозорість і прогнозованість. У нас немає жодних сумнівів стосовно «Криворіжсталі», і це — дуже позитивний знак», — сказала вона. Б. Ферреро-Вальднер підкреслила, що Україні необхідно бути привабливою в плані вкладення інвестицій, додавши водночас, що в цій сфері ще необхідно зробити дуже багато. Крім того, єврокомісар відзначила падіння економічного зростання в Україні. «Ми вважаємо, що дуже важливо перейти до чіткого розмежування політики й економіки, і ще більше працювати над поняттям боротьби проти корупції», — підкреслила вона.

Глава місії України при Європейському Союзі Роман Шпек повідомив, що спрощення візового режиму для певних категорій громадян України при поїздках до країн ЄС може набрати чинності вже 7 листопада поточного року. Про це вчора повідомило «Радіо Свобода». За словами Р. Шпека, результатом засідання послів країн-членів Євросоюзу про спрощення візового режиму став початок так званої «процедури мовчання». Глава місії України при ЄС пояснив суть цієї процедури: «Якщо жодна країна не висловить застережень щодо пропозицій, то вони автоматично набувають чинності 7 листопада 2005 року. В іншому випадку цього дня їх за мандатом послів обговорюватимуть на засіданні Ради міністрів ЄС на рівні глав дипломатичних відомств». Пропозиції стосуються спрощеної процедури отримання багаторазових віз до країн ЄС для таких категорій українських громадян, як пенсіонери, студенти, наукові працівники, артисти, спортсмени, підприємці та журналісти.