повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 27.02.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Візовий скандал у Німеччині: Фішер закликає не криміналізувати українців

Опозиція вимагає відставки міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера. Про це заявила голова Христянсько-демократичного союзу Анґела Меркель. На думку представників консервативної опозиції та лібералів, Фішер своїми діями на посаді міністра завдав шкоди Німеччині, дозволивши спростити візовий режим з низкою країн. Через це, твердять опозиціонери, до Німеччини потрапили тисячі нелегалів, зокрема з України.

"Міністри залишали свої посади і з менш вагомих причин", - наголосила Анґела Меркель після виступу Йошки Фішера на з”їзді ”зелених” федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія:

”Якби він мав повагу до себе, то знав би що йому слід робити” .

На думку керівнитва Хистиянсько-демократичного союзу, глава німецького МЗС зробив достатньо помилок, що, до речі, й сам визнав під час своєї промови в Кельні. Виступаючи перед однопартіцями, Фішер заявив, що зробив дві помилки, які, однак, на його переконання, не мають жодного стосунку до партії:

”За часів мого керування МЗС восени 99-го року, будо видано два циркуляри, котрі можна було використати для зловживань. І по-друге, з 2000 по 2000 рік – ми говоримо з вами зараз не про сьогодення – я повів себе як міністр, на якому лежала відповідальність, недостатньо всебічно, недостатньо швидко, недостатньо рішуче.”

Воднас Фішер виступив на захист одного з циркулярів - так званого циркуляра ”Фольмера”. На його думку, за допомогою цього документа, багато людей отримали змогу побувати в Німеччині. Ті, хто не мали родичів та знайомих, замість запрошення надавали до візового відділу спеціальний страховий поліс, таким чином ”гарантуючи” своє поверенення.

”Події в Києві відносяться до того часу, коли люди мали подорожувати і хотіли подорожувати. І це допомогло багато в чому розвиткові демократії – спочатку в Польщі і інших країнах, пізніше – в Румунії, Болгарії та Україні.”

Багато політиків, на думку Фішера, не мають уяви про зовнішню політику. Адже не розуміють, що коять, коли пов”язують Україну з Німеччиною виключно за допомогою таких понять як проституція, злочинність та нелегальні працівники. Міністр закордонних справ звернув увагу на протиріччя у заявах консервативної опозиції. В зв”язку з цим він нагадав, що на саміті НАТО та на засіданні Європейської Ради йшлося про те, як наблизити Україну до Європи. Одним із шляхів називали спрощення візового режиму. У Європарламенті, ХДС теж голосував за європейське майбутнє України. ”Навіщо ж тепер ця кампанія?” - запитав з трибуни в Кельні Фішер. Міністр звернувся із закликом до консервативної опозиції принити зображати, як він сказав, ”сміливий народ України у вигляді злочинців” лише заради досягнення своїх внутрішньополітичних цілей. Своїх однопартійців Фішер закликав не давати загнати себе в глухий кут, не звертати уваги на візовий скандал, і відкрито заявляти, що думають про право людей на свободу пересування.

”Я хочу до вас звернутися – не беріть ці закиди близько до серця. Наша партія орієнтована на захист прав людини, на відкритість світу та на толерантність. І ми не маємо від цього ховатися.”

Судячи з усього, упродовж 10 хвилинної промови Фішеру вдалося знову завоювати серця своїх колег по партії. У кулуарах з”їзду у Кельні висловлювалися сподівання, що тепер, коли Фішер відверто про все розповів, виборці почнуть більше довіряти партії, особливо напередодні виборів у землі Північний Рейн-Вестфалія, які мають відбутися в травні. Опозиція ж, навпаки, вважає, що наступним кроком після зізнання, має стати відставка глави німецького МЗС.

На захист Йошки Фішера вже виступив канцлер Німеччини Ґергард Шредер. В інтерв”ю газеті ”Франкфуртер Альгемайне Цайтунг”, він повідомив, що спрощення правил видачі віз не мало жодного впливу на кількість нелегальних працівників і, згідно зі статистичними данними, жодним чином не вплинуло на криміногенну ситуацію в Німеччині. ”Міністр залишається міністром” – наголосив Шредер. А заступник голови фракції соціал-демократів у Бундестазі Ґернот Ерлер вимагає тепер від консервативної опозиції вибачення за їхні докори, які вони пов”язали з Україною. При чому таке вибачення, на думку Ерлера, повинно пролунати ще до дев”ятого березня, коли до Німеччини з візитом має приїхати український президент Віктор Ющенко.