повернутися Ї: кордон

Ігор ОСТАШ: Ми готові скасувати візи для всіх, хто приїде на "Євробачення"

Розмовляв Сергій БУЦЕВИЦЬКИЙ

Поступ, 4 березня 2005 р.  http://postup.brama.com 

У межах Плану дій "Україна -- ЄС" ухвалено низку доповнень, що, як сподівалися їх автори, мають вивести відносини України з Євросоюзом на якісно новий рівень. Одним із пунктів цих доповнень є спрощення візового режиму між Україною та державами Європейського союзу. Над цим уже почали працювати з обох сторін. Про кроки, які вже зроблено, та про те, чого можна ще досягти, "Поступу" розповів віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ, заступник голови парламентського Комітету із закордонних справ Ігор Осташ.

-- На якій стадії нині перебуває питання спрощення візового режиму між Україною та державами ЄС?

-- Поки що серйозних змін немає. Але мають відбутися переговори, на яких обговорюватимуть лібералізацію візового режиму передусім для деяких категорій українських громадян: студентів, бізнесменів, дипломатичних працівників та власників дипломатичних паспортів. Якщо нам вдасться досягти значного просування у переговорах, це буде великим успіхом. Щоб отримати підтримку цієї ідеї в Європі, ми експериментально готові відмовитися від видання віз тим, хто приїде на "Євробачення" до України. Це повинен бути дуже вагомий крок, який покаже, що Україна готова взагалі відмовитися від візового режиму з Європейським союзом.

-- До яких країн насамперед нам спростять в'їзд?

-- Йдеться про країни, котрі вже давно є членами ЄС. Щодо тих, які щойно вступили і які ще не стали країнами Шенгенської зони, то тут ситуація різна. Із деякими з них, скажімо з Польщею, все значно простіше, зокрема з власниками дипломатичних паспортів -- вони можуть без візового режиму в'їжджати в деякі країни нової десятки. Також ми можемо використовувати моделі, які свого часу діяли між Польщею і Німеччиною, або запозичити моделі сусідніх держав для спрощення перетину кордонних реґіонів.

-- Коли можна очікувати запровадження спрощень і яку форму це матиме?

-- Це залежатиме від процесу переговорів. Я думаю, що перших результатів можна чекати вже на саміті Україна -- ЄС, який відбудеться у другій половині цього року під головуванням Великобританії. Поки що невідома лише остаточна дата, цілком можливо, що це станеться у другій половині жовтня.

-- Як спрощення вплине на розвиток туризму, чи можна сподіватися притоку інвестицій у курортних зонах?

-- Звичайно, коли європейці зможуть приїжджати в Україну без віз, це справді буде серйозним поштовхом для туризму в нашій державі. У Європі звикли їздити без віз: більшість країн, куди європейці їздять відпочивати, є фактично безвізовими, і це дуже їм імпонує. Вони не люблять витрачати час на оформлення в'їзних документів. Для нас це фінансово вигідно. Втрата від тих коштів, які ми могли б здобути за рахунок візового режиму, буде покриватися набагато більшими коштами, які залишать європейці як туристи в Україні -- на готелі, сервісне обслуговування, туристичні поїздки тощо.

-- Наскільки спрощення може бути ефективним?

-- Зараз важко говорити про ефективність таких заходів. Я думаю, що Україна певним чином отримає додатковий аргумент відносин з Європейським союзом. У таких випадках, як правило, діють принципи так званої авторитетності, коли ти вже довів, що можеш щось робити. Тоді можна буде наполягати на певних поступках щодо України.

З іншого боку, є серйозна проблема, яка суттєво зменшує ефективність переговорів -- це проблема наших східних кордонів, проблема безпеки на них, а також на південних та північних кордонах, оскільки саме цей фактор, очевидно, стримуватиме позиції Європейського союзу. І ще одна дуже суттєва причина -- це введення нового покоління паспортів, які майже неможливо підробити. Зараз у межах ОБСЄ проводять дуже серйозну роботу із введення нових паспортів на основі біотехнології, які справді не можна буде підробити і які будуть оптимально мінімізувати небезпеку для контрабанди та тероризму. Це -- одне з дуже важливих питань, яке впливатиме на ефективність наших переговорів.

-- З якими країнами (старими і новими членами ЄС) можна дійти згоди та на яких умовах?

-- Тут не може бути мови про якусь різну позицію різних членів Євросоюзу. ЄС ухвалює рішення як єдине ціле, як єдиний центр і в єдиному центрі. Вирішення питань, пов'язаних зі спрощенням візового режиму з ЄС, відбуватиметься за схемою консенсусу, воно буде єдиним і поширюватиметься на весь Євросоюз, зокрема на нові країни-члени.