повернутися Ї: кордон

Платно-безплатні чеські візи

За чеську візу треба платити, навіть якщо ти її не отримаєш

Катерина ЗЕЛЬМАН

Поступ, 17 лютого 2005 http://postup.brama.com  

Віднедавна охочі відвідати Чеську Республіку українські громадяни мусять платити гроші консульським установам, незалежно від того, отримають вони візу чи ні. Формально дипломатичні установи змінили лише призначення оплати -- кошти тепер беруть не за отримання візи, як раніше, а за надані в консульстві послуги. Насправді ж це означає, що прохачі віз мусять платити гроші авансом, коли подають документи. І в разі відмови грошей їм не повертають.

На кількість відвідувачів нововведення не дуже, але все ж вплинуло, визнають у Генеральному консульстві Чеської Республіки у Львові. Якщо раніше щодня до них зверталося близько сотні прохачів віз, то минулого тижня -- близько 70 осіб. Та якщо врахувати, що лише в цій установі приблизно 20% прохачів візи отримує відмову, то зрозуміло, що такі зміни не надто потішили українців, які досі платили гроші лише тоді, якщо отримували дозвіл на в'їзд до Чехії. Незважаючи на те, що загалом на ціні нововведення практично не позначилося (дещо подорожчали лише довготермінові візи).

Ситуацію ускладнює той факт, що, згідно із законом Чеської Республіки, консульські працівники не мають права пояснювати, чому тій чи іншій особі відмовили у виданні візи. Обурені громадяни тепер часто закидають чеським дипломатам бажання підзаробити на них.

У Генеральному консульстві Чеської Республіки у Львові "Поступ" запевнили: прикре для українців нововведення придумали не їхні дипломатичні відомства. Його передбачає новий адміністративний закон, який ще на початку цього року затвердив президент Чехії Вацлав Клаус (закон передбачає багато змін як у внутрішній, так і в зовнішній політиці). Водночас чеські дипломати запевняють: нововведення аж ніяк не зумовлено погіршенням стосунків між нашими державами, а радше новим статусом держави, яка стала членом Євросоюзу, і гроші за консульські послуги тепер збиратимуть з громадян усіх пострадянських країн.

Щодо відмов, пояснили "Поступу" в консульстві, то вони зазвичай трипові -- не повністю зібрані чи не правильно заповнені документи, порушення закону на території Чехії (зокрема й візового). Тож аби застрахуватися від можливої відмови, дипломати радять перш ніж подавати документи, проконсультуватися з працівниками консульства -- інформаційне віконце працює кожного робочого дня від 9.00 до 16.30).

Проте, заспокоюють у чеському консуляті, цілком імовірно, що незручне нововведення діятиме в Україні не довго. Принаймні після минулотижневого візиту до Праги спікера українського парламенту Володимира Литвина, котрий під час зустрічі з міністром закордонних справ Чеської Республіки Цирілом Свободою активно лобіював питання спрощення візового режиму, є реальні підстави сподіватися на це.

"Насправді про спрощення візового режиму між Україною та Чехією говорили вже давно, -- коментує "Поступу" генеральний консул Чеської Республіки у Львові Мілан Яндера. -- Після Помаранчевої революції та візиту спікера українського парламенту Володимира Литвина це питання лише активізувалося. Я особисто вірю, що найближчим часом питання з візами вирішиться. Але про конкретну дату зараз, зрозуміло, не можна стверджувати -- це вирішуватимуть на міждержавному рівні."

Відтак, якщо чеські держмужі вирішать підтримати пропозицію пана Литвина, цілком імовірно, що незабаром міжвізові стосунки з Чехією будуть приблизно такими, як із Польщею -- для наших громадян чеські візи будуть безкоштовні, а чехи взагалі не потребуватимуть віз. Зараз громадяни Чехії платять авансом за українську візу, але у разі відмови частину грошей їм повертають.