повернутися Ї: кордон

Поступ, 22 грудня 2005 р.  http://postup.brama.com

Мірослав ГРИТА: За бізнес на візах має відповідати українська влада

Віднедавна Генеральне консульство Польщі у Львові запровадило електронну систему видавання віз. У такий спосіб дипломати хотіли припинити торгівлю за місця у черзі по візи. Однак підприємливі українці і за нової системи знайшли спосіб заробітку. Хто за це має відповідати? Чи виправдала себе нова система? Про це кореспондент "Поступу" розмовляв із консулом Польщі у Львові Мірославом Гритою.

-- Пане Мірославе, тож чи виправдало себе це нововведення?

-- Систему інтернет-реєстрації ми запровадили ще у липні. Це було зроблено для того, аби уникнути довжелезних черг перед консульством. Нещодавно було введено певні спрощення, вдосконалення. Якщо колись люди, які неправильно заповнили анкету, не могли зробити цього вдруге, то тепер у них є така змога, тобто можна повторно заповнити документ.

-- Які ще переваги має система інтернет-реєстрації?

-- Найголовніше, що люди не мусять, як раніше, цілими днями чекати на реєстрацію. Тепер вони можуть заздалегідь вибрати конкретний день і того ж дня отримати візу.

-- Однак разом із впровадженням такої системи з'явилися люди, які за гроші допомагають пройти реєстрацію. Ось, наприклад, ми бачимо біля консульства будки, в яких надають ці послуги...

-- Ці будки нам не належать. Це справа рук підприємливих українців. Адже якщо хтось сам не вміє заповнити анкети, то консульство замість нього цього не робитиме. Однак до тих осіб, які пропонують такі послуги біля консульства, ми не маємо жодного стосунку. До нас людина мусить прийти із правильно заповненою анкетою. До речі, всі пояснення, як правильно заповнювати анкету, містяться на нашій інтернет-сторінці. Кожен може їх прочитати і правильно заповнити документ.

А от чому ці будки є тут, прошу запитувати українську владу, а не нас. Ми відповідаємо тільки за те, що діється на території консульства.

-- Але ж Ви можете звернутися до правоохоронців, щоб ті перевірили законність такого бізнесу!

-- Це повинна зробити сама влада, а не консульство. Влада має перевіряти відповідні дозволи тощо. А ми відповідаємо за те, що діється в консульстві.

-- Дуже багато людей не тільки не має доступу до інтернету, але й не знає, що це таке. Як їм бути?

-- Ми провели прес-конференцію для того, щоби поширити ідею системи інтернет-реєстрації. Ми усвідомлюємо, що не кожен удома має інтернет, але, можливо, він є у друзів, знайомих, інтернет-кафе. Тобто люди не мусять обов'язково вдаватися до послуг "бізнесменів" біля консульства. Але якщо хтось хоче, то це вже його справа.

З іншого боку, можу сказати, що тепер до нас приїжджають люди з Одеси, Сімферополя, Харкова, які їдуть до Польщі і роблять пересадку у Львові. Вони реєструються з допомогою інтернету чи у своїх містах, чи у Львові, й отримують візи призначеного дня. І всі вони дуже схвально відгукуються про цю нову систему.

-- А якщо до Вас приїжджають люди із сіл, які зовсім не знайомі з інтернетом? Як вони можуть заповнити потрібні документи?

-- Анкету кожен може безплатно отримати у нас, у консульстві. У ній треба тільки відповісти на зазначені запитання. Однак проблема людей у тому, що вони не читають того, що написано в анкеті. А в ній усе викладено за пунктами, як і що треба написати. Усе дуже просто. Ну, а якщо хтось і цього не може зробити, то чим ми можемо допомогти?

-- А у Вас немає працівників, які б надавали платні послуги із заповнення анкет?

-- Поки що немає. Усі теперішні наші послуги є, наголошую, безплатними. Водночас ми не займаємося заповненням анкет.

-- Кому консульство відмовляє у видаванні віз?

-- Відмов є небагато. За весь час консульство видало близько 250 тис. віз. Відмовили лише двом тисячам осіб. Це менше як один відсоток від загальної кількості. Найчастіше не даємо віз тоді, коли людина була в Польщі і там порушила закон, або її депортували. А загалом практично всі, хто реєструється, отримують візи.

-- Чи багато віз було видано через туристичні аґенції?

-- Ми співпрацюємо з багатьма турфірмами. Вони також реєструють своїх клієнтів через інтернет. Потім представник фірми приходить із паспортами, анкетами та здає документи. У такий спосіб із тих 250 тис. віз, про які я говорив, візи отримало близько 10 тис. осіб.

-- Скільки часу потрібно, щоби отримати візу?

-- Від того моменту, коли людина прийшла сюди й здала документи, вона може отримати візу за дві години. Людина реєструється, обирає зручну дату і того дня приходить у консульство з готовими заповненими документами і просто здає їх. Наприклад, якщо здати документи о 9 год., то вже об 11 годині можна отримати паспорт із візою.

Розмовляв Дмитро ПЕЛИХ

P.S. Як вдалося з'ясувати, послуги кмітливих українців у будках коштують загалом 10 грн. Це реєстрація через інтернет за 5 грн та заповнення бланка на отримання польської візи.