повернутися Ї: кордон

Польські візи стали дефіцитом. Через обов'язкові фото та замале приміщення консульства

http://www.lwr.com.ua /28.12.2006 18:27/

Польські візи стали дефіцитом. Кількість українців, які хочуть поїхати до сусідньої держави зростає. Лише до Львівського консульства щодня черга із трьох тисяч осіб. А стільки людей установа прийняти не може.

Торік польське консульство у Львові видало понад двісті п’ятдесят тисяч віз. А вже цьогоріч на 50 тисяч більше.

З початком грудня проблема загострилася. Процес виготовлення віз ускладнився через обов’язкове фото. Через нього працівники консульства можуть виготовити тільки 1200 віз на день, а не 1800 як було раніше.

Але найбільша проблема — зареєструватися. На сайті консульства, де і відбувається реєстрація, майже постійно зазначено, що „вільних місць для реєстрації на отримання віз немає”.

Керівник візового відділу польського консульства у Львові Мірослав Грита:

"Проблема в тому, що дуже багато осіб хоче зареєструватися. В той момент, коли з’являться номери, вони зникають з нашої веб-сторінки дуже швидко — через півгодини їх вже немає. Ми підрахували, що кожного дня польську візу хоче отримати близько трьох тисяч осіб. Натомість ми видаємо зараз 1200 віз. Більше видавати просто не можемо."

Розв’язати проблему могло б нове приміщення. Бо те, у якому зараз працює консульство замале. "Ми зараз не маємо можливості збільшити кількість працівників, бо не маємо як. Це все зміниться, лише коли збудуємо новий будинок консульства. Він постане десь приблизно за два-три роки,"- каже Мірослав Грита.

Найчастіше, за словами Мірослава Грити, візи видають тим, хто їде до Польщі купувати ті чи інші товари. Часто мета візиту до сусідньої держави - культурна діяльність і відвідини родини. Щодо відмов у видачі віз – то в консульстві кажуть, що їх отримує всього-на-всього один відсоток людей, які подають документи.

За останній рік Польське консульство у Львові видало також і більше робочих віз. Цьогоріч їх було понад тисячу. В основному такі візи видають терміном на півроку для праці на сезонних роботах.

Олена Пашніна


Шенгенські візи для українців мають бути багаторазовими і довготерміновими, вважає польський експерт

Наталія Вікуліна
http://ukraine.radiosvoboda.org

Брюссель, 22 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Угода про полегшення візового режиму між Євросоюзом та Україною є далеко не ідеальною, але цей документ можна розглядати як перший крок у вірному напрямку. Такого висновку дійшли у спеціальному дослідженні експерти польської фундації Стефана Баторія і українського Центру миру, конверсії та зовнішньої політики. Один з авторів дослідження Гжегож Громадзький сказав радіо “Свобода”, що Шенгенські візи для українців мають бути дешевшими і видаватися вони повинні на тривалий термін.

В угоді про полегшення візового режиму між ЄС та Україною особливо важливим є те, що Брюссель визнає: в далекій перспективі українці подорожуватимуть до країн Євросоюзу без віз, пишуть експерти. Вони знайшли в угоді принаймні кілька плюсів для українських громадян. Так, Шенгенські візи для них не дорожчають, а залишаються на позначці 35 євро, процедура отримання віз не повинна займати більше 10 календарних днів, а певні категорії громадян можуть отримувати багаторазові візи. Один з авторів дослідження Гжегож Громадзький водночас вказує, що угода розділяє українське суспільство на дві групи – привілейованих отримувачів віз, серед яких, приміром, журналісти й бізнесмени, та пересічних людей: "Я думаю, що дуже погано розділяти суспільство сусідніх країн. Тому що візова політика не мусить бути лише для еліти українського чи російського суспільства, а мусить бути для звичайних людей. Адже одна з головних цілей Європейської політики сусідства – розвивати контакти між людьми. А це, на мою думку, контакти не між елітами Євросоюзу та України, а навпаки – контакти між звичайними громадянами ЄС та України",- сказав Громадзький в інтерв”ю для радіо “Свобода”.

Дешеві візи – всім українцям

Він уважає за необхідне, аби отримати візу було легше тим людям, які вже двічі чи тричі за останні роки були в країнах ЄС і не залишалися там довше, ніж було вказано у візі. На думку дослідника, таким людям Євросоюз може видавати багаторазові візи терміном до п”яти років. Громадзький зазначив, що подальше полегшення візового режиму Євросоюзу для громадян України має відбуватися таким чином: "Перш за все, довгострокові багаторазові візи мусять видаватися всім українцям, а не тільки кільком групам в українському суспільстві. Друга річ – це проблема з вартістю віз. Я думаю, що візи мають коштувати значно дешевше",- сказав польський експерт.

За його словами, принаймні деякі представники європейських інституцій і країн ЄС розуміють, що візи для українців повинні бути дешевшими, ніж 35 євро. Гжегож Громадзький вказав, що Шенгенські візи громадянам України повинні видаватися в стислі терміни – за кілька днів. Він також нагадав, що рішення Києва скасувати візи для громадян країн ЄС та деяких інших держав було дуже добрим прикладом відкритості України, однак Київ не отримав кращих умов для полегшення візового режиму у порівнянні з Москвою.


18 грудня 2006 http://ukraine.radiosvoboda.org

Розширенням Шенгенської зони ЄС виконує обіцянки перед новими країнами Євросоюзу

Наталія Вікуліна

Брюссель, 18 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Трохи більше, ніж через рік, на кордонах між старими і новими членами Євросоюзу зникне паспортний контроль, поляки, угорці чи литовці зможуть вільніше пересуватися всією територією ЄС. Рішення про вступ нових країн Євросоюзу до Шенгену ухвалили нещодавно міністри юстиції і внутрішніх справ ЄС.

Кілька місяців тому Брюссель хотів відкласти розширення Шенгенської зони через проблеми навколо нової Шенгенської інформаційної системи, до якої мають увійти біометричні дані осіб, котрі перетинають кордони, їхні цифрові фотографії і відбитки пальців.

Радіо Свобода звернулася за коментарем стосовно нової Шенгенської інформаційної системи до співдоповідача Європарламенту Генріка Лакса, який розказав про ситуацію навколо розширення Шенгенської зони.

Г.Л.: Принаймні для нових країн це, без сумніву, позитивний момент. Я думаю, що, мабуть, одна з найважливіших речей для громадян нових країн Євросоюзу – це отримати вільний доступ до цілої шенгенської зони, щоб бути здатними мандрувати, наприклад, з Таллінна до Парижа, навіть не показуючи паспорта. Це було їм обіцяно, коли вони вступали до Євросоюзу і через це, звичайно, істотно важливо, щоб обіцянки виконувалися.

Р.С.: Євросоюз вирішив використовувати стару інформаційну систему – замість нової, навколо якої виникли технічні проблеми. Чи вважаєте Ви добрим такий варіант розв'язання проблеми?

Г.Л.: Було б, звичайно, краще напряму перейти до нової системи, яка є сучаснішою. Але можна використовувати і стару систему, я бачу це як тимчасове вирішення проблеми. Тому що нова система, яка називається СІС-2, є дуже складною, її слід модернізувати, доповнити, щоб вона була здатною зберігати відбитки пальців. І виконати цю велику адміністративну реформу водночас в усій Шенгенській зоні дуже важко також із технічної точки зору. Існує не так багато постачальників потрібних комп'ютерів, комп'ютерного обладнання та програмного забезпечення. Тож через це запровадження системи відклали на пізніше. І Рада міністрів юстиції дійшла висновку, що для того, щоб виконувати політичні обіцянки, слід розширити спочатку нинішню систему.

Р.С.: Але чи не думаєте Ви, що краще було б почекати до запровадження нової системи?

Г.Л.: Принаймні деякі з країн-членів, включно з новими, готові приєднатися до старої системи. Але, звичайно, знадобиться кілька місяців, щоб перевірити, чи це може бути здійснене без великих додаткових витрат і без нових відстрочок для нової системи. Тож я думаю, нині ще зарано робити висновки, але якщо стара система працюватиме, я це вітаю. Якщо це коштуватиме дорого, і якщо це істотно відкладе запровадження нової системи, тоді я б волів перейти одразу до нової бази даних.

Р.С.: Що означатиме розширення Шенгену для східних сусідів Євросоюзу – зокрема, для України?

Г.Л.: Коли нові країни приєднаються до Шенгенської зони, це, звичайно, створить ситуацію, коли українці, які їдуть до сусідніх країн Євросоюзу, муситимуть звертатися за шенгенською візою. І через це ЄС зараз розпочав переговори з країнами-сусідами, а переговори з Україною розпочалися ще раніше, для того, щоб полегшити візовий режим, щоб зміни були не занадто суворими для українців, які сьогодні, наприклад, можуть доволі легко отримати візи до Польщі і деяких інших країн.


Львівська газета, 08 грудня, 2006 року, № 55 (55) http://www.gazeta.lviv.ua

До Шенгену рукою подати

Схоже на те, що нові члени Європейського Союзу, котрі декілька років тому увійшли до європейської родини, стануть членами Шенгенської зони вже на початку 2008 року.

Таке рішення ухвалили на початку цього тижня під час засідання ради ЄС із внутрішніх питань у Брюсселі.

Загалом до зони увійдуть вісім держав Центральної та Східної Європи – Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Литва, Латвія, Естонія і Мальта.

За повідомленням інформаційного агентства “Прайм-ТАСС”, остаточне рішення стосовно скасування контролю на кордонах із цими країнами мають ухвалити на зустрічі міністрів внутрішніх справ та юстиції Європейського Союзу восени 2007 року.

Нагадаємо, дещо раніше Європейська Комісія стверджувала, що заплановане на 2007 рік розширення Шенгенської зони є, по суті, утопічним, адже нові кандидати на вступ ще не налагодили належним чином контроль на власних пропускних пунктах на кордонах. Пізніше зазначали, що часові рамки розширення Шенгенської зони можуть розтягнутися на термін від двох до трьох років. Планували, що наприкінці 2008 року запровадять єдину систему контролю в країнах Європейського союзу. Проте на її тестування доведеться витратити щонайменше дев’ять-десять місяців. Тепер у Брюсселі вирішили дещо прискорити процес. за найоптимістичнішого сценарію, наші громадяни вже через рік, отримавши візу до Польщі, вільно подорожуватимуть Європейським Союзом.

Додамо, що Шенгенська зона – це свобода для громадян, якої вдалося досягти після скасування кордонів усередині Європейського Союзу. громадяни отримали змогу вільно пересуватися по Європі, вільно працювати й оселятися. І це – здійснення загальноєвропейської мети – створення Шенгенської зони, у якій громадян європейської родини не зупинятимуть жодні кордони та візова тяганина.

Юлія Ожиївська


2006-11-15
ОГОЛОШЕННЯ

http://www.konsulat.lviv.ua/n_strony/index3.php?str=wizy_inf&idt=187&PHPSESSID=1653019079bbcc0114ab0d9c4dd48801

Від 15 листопада 2006 р. громадяни України, які проживають у львівському територіальному консульському округу, тобто у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій і Закарпатській областях, можуть отримувати багаторазові візи, за винятком віз з правом працевлаштування, в інших польських консульських установах в Україні.

Натомість, громадяни України, які проживають в інших областях, крім вищезгаданих, можуть отримати у Генеральному Консульстві РП у Львові тільки одноразові візи.


Україна і ЄС парафували угоди про візовий режим

proUA / 27.10.2006

Україна і Європейський Союз парафували угоду про реадмісію і угоду про спрощення візового режиму. Документи були підписані в п’ятницю, 27 жовтня, в рамках Десятого саміту Україна-ЄС в Гельсінкі, повідомляє УНІАН.

Документи підписали Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк і Комісар ЄС з питань зовнішніх зносин і європейської політики сусідства Беніта Ферерро Вальднер.

Угода про реадмісію встановлює чіткі критерії, коли і як повертати осіб, які незаконно проживають на території країн - членів ЄС і України. Ці зобов’язання стосуються як громадян України і країн - членів ЄС, так і осіб без громадянства. Положення угоди про реадмісію громадян третіх країн і осіб без громадянства набувають чинності через 2 роки перехідного періоду. Спеціальна прискорена процедура повернення осіб передбачена для громадян, затриманих у прикордонних областях.

Угода про спрощення візового режиму зокрема передбачає, що рішення про видачу або відмову у видачі візи ухвалюватимуться протягом 10 днів і буде зменшено кількість документів, які необхідно буде подавати для оформлення візи. Крім того, ця угода передбачає спрощені критерії для видачі багатократних віз для багатьох груп людей, зокрема близьких родичів громадян ЄС, водіїв вантажівок, бізнесменів, студентів, журналістів і членів офіційних делегацій. Крім того, вартість Шенгенської візи буде закріплена на рівні 35 євро. Безкоштовні візи видаватимуться близьким родичам громадян ЄС, студентам, інвалідам, журналістам і пенсіонерам. Власники дипломатичних паспортів зможуть відвідувати країни Шенгенської угоди без отримання візи.


Посол Польщі: візовий режим з Україною може ускладнитися

proUA / 20.10.2006

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковські вважає, що візовий режим Україна-Польща з часом може лише ускладнитися. Про це він повідомив під час Інтернет-конференції на «proUA».

„Я думаю, що деяким категоріям українських громадян після нашого вступу до Шенгенської зони стане складніше отримати візи. Вони стануть платними. Тільки деякі групи будуть мати право на безкоштовні візи”, - зазначив він.

„Зараз ідуть розмови про спрощення візового режиму. На жаль, це буде спрощення відносно країн старого Євросоюзу. Відносно Польщі і центральноєвропейських країн, на жаль, ці умови не стають більш спрощеними, тому що ми маємо досить вигідні угоди для обох сторін”, - пояснив Ключковські.

Коментуючи ситуацію з чергами на отримання польських віз під консульством, посол підкреслив, що це є результатом великого попиту на візи і зазначив, що Польща не може „з року на рік кардинальним шляхом змінювати ситуацію”.


18.10.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

МЗС України сподівається на остаточну домовленість з ЄС стосовно спрощення візового режиму

КИЇВ. Міністерство закордонних справ України сподівається на досягнення під час наступного саміту Україна-ЄС остаточної домовленості стосовно спрощення візового режиму з країнами Євросоюзу. Питання реадмісії, однак, поки що залишається до кінця не узгодженим. Повідомляє Олександр Савицький:

Завершення переговорів про запровадження спрощеного візового режиму з Європейським Союзом очікується двадцять сьомого жовтня, коли має розпочатися саміту Україна-ЄС. На цьому заході може відбутися парафування документу, - заявив речник МЗС України Андрій Дещиця. Розбіжності щодо реадмісії, за його словами, полягають у тому, що ЄС наполягає на дворічному строку відтермінування початку дії цієї процедури, а Україна – на трирічному, як це передбачає домовленість між Євросоюзом та Росією. На початку переговорів про спрощений візовий режим одразу після Помаранчевої революції, підписання угоди планувалося навесні минулого року. Затримка вийшла через рішення Брюсселя пов’язати угоду з реадмісією. Раніше урядовці Фінляндії заявляли про намір підписати з Україною угоду щодо спрощення візового режиму і реадмісії під час головування цієї країни в ЄС, яке триватиме до кінця року.


13 жовтня 2006 р. http://zik.com.ua Західна інформаційна корпорація

Словаччина скасувала транзитні візи для громадян, що прямують до ЄС

З 13 жовтня Словаччина впроваджує безвізовий режим на транзит або в’їзд на територію республіки для громадян третіх країн (візових іноземців), що прямують до однієї з країн Європейського економічного простору (ЄЕП). Про це повідомив під час прес-конференції Генеральний консул Словацької республіки в Ужгороді Антон Лукачовіч.

Відповідну постанову ухвалив 15 березня 2006 року Європейський парламент та Рада ЄС. Вона є обов’язковою до виконання для всіх країн-членів ЄЕП, окрім Ірландії, Великобританії та Північної Ірландії.

За його словами, громадяни, котрі транзитом прямують через Словаччину мають пред’явити: дозвіл на проживання, багаторазову візу до країни ЄЕП або короткострокову візу з необмеженою кількістю в’їздів, інші документи, видані країною ЄЕП, а також кошти, достатні для проживання і транзиту з розрахунку 130 доларів США на день.

Власники дозволу на проживання в країнах Європейського простору можуть перебувати на території Словацької республіки не більше 90 днів протягом шести місяців. Ці умови не поширюються на громадян, які отримали короткострокову візу на один в’їзд.


05.10.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

З боку України критикують умови ЄС на переговорах про спрощення візового режиму та реадмісію

БРЮССЕЛЬ/ЛЮКСЕМБУРГ. Представництво України при ЄС закидає Європейській комісії просування дискримінаційних умов під час переговорів про спрощення візового режиму та реадмісію. Водночас, речниця Європейської комісії Ема Удвін говорить, що ЄС все-таки сподівається підписати відповідні угоди на саміті Україна-ЄС 27-го жовтня. Розповідає Тетяна Карпенко:

За інформацією Представництва України при ЄС, другого жовтня Європейська комісія внесла на розгляд Києва нові умови. Ці пропозиції, як стверджують у представництві, “дискримінують” Україну в порівнянні з іншими державами регіону і є “цілком неприйнятними”. Тому, якщо відбудеться зволікання із підписанням угод про реадмісію та спрощення візового режиму, відповідальність за це лежатиме не на Україні. Таку реакцію викликала заява речника віце-президента Комісара ЄС з питань юстиції Фрізо Роскам Аббінга. Він повідомив, що Єврокомісія зі свого боку готова закінчити переговорний процес з Україною щодо укладання угоди про реадмісію та спрощення візового режиму, але затримки виникли з вини Києва. Водночас річниця Європейської комісії з питань зовнішньої політики Ема Удвін цю інформацію спростувала. За її словами, про жодну затримку мова не йде.


4 вересня 2006 р. http://zik.com.ua/ Західна інформаційна корпорація

Для українців запроваджено безвізовий транзитний перетин кордонів Чехії, Словаччини та Латвії

Уряди Чехії, Словаччини та Латвії прийняли рішення про скасування транзитних віз для громадян України, які мають дійсні візи чи дозволи на проживання в країнах-учасницях Шенгенської угоди, а також в Швейцарії та Ліхтенштейні, – повідомила Західну інформаційну корпорацію прес-служба міністерства закордонних справ України.

Відповідне рішення прийнято у зв’язку із рекомендаційним рішенням Європарламенту 895/2006/ЕК від 14 червня 2006 р. про запровадження спрощеної системи контролю на зовнішніх кордонах.

Запровадження безвізового транзитного перетину з Чеською Республікою починається з 1 вересня ц.р., зі Словацькою Республікою з 1 жовтня ц.р., з Латвійською Республікою з 1 грудня ц.р. Термін транзитного проїзду не може перевищувати 5 діб.


Українським водіям все важче отримати візи в країни ЄС

proUA / 31.08.2006 http://ua.proua.com

Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України заявляє про погіршення ситуації з отриманням шенгенських віз українськими водіями-міжнародниками порівняно з минулим роком і зимовим періодом цього року. Зокрема, як повідомили «proUA» в прес-службі Асоціації, такі висновки було зроблено, спираючись на скарги перевізників і внутрішні статистичні дані.

У Асоціації відзначають, що починаючи з кінця квітня – початку травня цього року значно продовжився термін розгляду документів Консульствами країн шенгенської угоди. Більшість водіїв чекають отримання візи від 60 до 90 днів. В деяких випадках документи і закордонного паспорта більшості (порядку 70% випадків) водіїв підприємств – учасників асоціації в консульствах розглядаються більш ніж три місяці.

У Асоціації відзначають, що у зв’язку з цим зриваються міжнародні контракти і домовленості, що призводить до погіршення міжнародної репутації і авторитету українських перевізників. За таких обставин ринок заповнюється іноземними перевізниками, для яких Україна встановила безвізовий режим, відзначають в прес-службі.

У Асоціації також відзначають, що окремі консульства відмовляють у видачі віз водіям, які здійснювали міжнародні перевезення віз третіх країн з використанням дозволів Європейській конференції міністрів транспорту, так званої книжки ЕКМТ.

У Асоціації розцінюють таку ситуацію як технічний бар’єр з боку країн ЄС. Крім того, в організації відзначають, що неодноразово інформували МЗС про таку ситуацію і просили втрутитися в ситуацію. Проте, ніякої суттєвої допомоги перевізники не отримали.

АсМАП України висловлює надію, що МЗС змінить свою роботу щодо підписання домовленостей про спрощення візового режиму для окремих категорій громадян з урахуванням інтересів водіїв-міжнародників.


Транзитний проїзд через територію Республіки Польща (з 1 серпня 2006 року)

http://www.polska.com.ua/ua/konsulat/info/3357/

З 1 серпня 2006 року Польща запроваджує в життя наступні постанови:

- Постанову № 895/2006/WE Європарламенту і Ради Європи від 14 червня 2006 року, яка запроваджує спрощену систему контролю осіб, що базується на односторонньому визнанні Чеською Республікою, Естонією, Кіпром, Литвою, Угорщиною, Мальтою, Польщею, Словаччиною деяких документів рівнозначними з їх національними візами для перетину транзитом їх території.

- Постанову № 896/2006/WE Європарламенту і Ради Європи від 14 червня 2006 року, яка запроваджує  спрощену систему контролю осіб, що базується на односторонньому визнанні державами членами, деяких дозволів на перебування, виданих Швейцарією і Ліхтенштейном для перетину транзитом їх території.

Це означає, що іноземці незважаючи на їх громадянство, звільняються від обов’язку наявності польських транзитних віз, якщо у них є дiйсна віза або дозвіл на перебування, які видані однією з нижче приведених держав:  Австрією, Бельгією, Кіпром, Чеською Республікою, Данією, Естонією, Фінляндією, Францією, Грецією, Іспанією, Голландією, Ісландією, Литвою, Люксембургом, Латвією, Мальтою, Німеччиною, Норвегією, Португалією, Словаччиною, Словенією, Швецією, Угорщиною і Італією.

Іноземці, незважаючи на громадянство, також звільняються від обов’язку наявності польських транзитних віз, якщо у них є дозвіл на перебування виданий:  Швейцарією і Ліхтенштейном.

Що стосується громадян України і Білорусії - це правило охоплює також власників віз або дозволiв на перебування виданих  Великою Британією і Ірландією але у випадку транзиту літаком.

Транзит через територію Республіки Польща не може перевищувати 5 днів і повинен міститися в строк дії візи або дозволу на перебування.


Німецька Хвиля, 25.07.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Новачки ЄС приєднаються до Шенгену пізніше

БРЮССЕЛЬ. Нові країни- члени Європейського союзу не зможуть приєднатися до Шенгенської зони у жовтні 2007 року, як було заплановано раніше. Саме тоді мав би бути скасований контроль на кордонах між державами-новачками та деякими старими членами Євросоюзу. Про затримку у кілька місяців повідомив у понеділок віце-голова Єврокомісії Франко Фраттіні після закінчення засідання міністрів внутрішніх справ держав ЄС. Розповідає Тетяна Карпенко:

За словами Фраттіні, новачкам дозволили приєднатися до Шенгенської зони за однієї умови.  “Я підкреслюю – вони мали зробити так, щоб всі вимоги стосовно безпеки на зовнішніх кордонах було виконано,” – сказав Фраттіні. Поки ж не всі нові члени ЄС із цим впоралися. До того ж, за словами віце-президента Єврокомісії, не вдасться вчасно ввести у дію комп’ютерну систему, яка зберігатиме данні про усіх, хто отримав Шенгенські візи та перетнув кордони Євросоюзу. Рішення про відтермінування скасування кордонів всередині ЄС було ухвалене на тлі великих проблем з напливом біженців в Іспанії та Мальті. У цьому зв’язку міністри внутрішніх справ держав Євросоюзу підтвердили наміри створити у кожній країні ЄС мобільні групи прикордонників, які би допомагали сусідам, що особливо потерпають від нелегалів. Втім, деякі члени ЄС вважають, що цього недостатньо. Зокрема Німеччина вимагає розробити комплексний підхід до вирішення проблеми нелегальної міграції.


Німецька Хвиля, 07.07.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Голова комітету Європарламенту виступає за безвізовий режим із Україною

СТРАСБУРГ. Європейський союз має якомога швидше запровадити безвізовий режим із Україною. Таку думку в інтерв’ю “Німецькій хвилі” висловив голова комітету Європейського парламенту з питань закордонних справ Елмар Брок. Повідомляє Тетяна Карпенко:

На переконання Елмара Брока, на шляху скасування віз для громадян України потрібно зробити кілька кроків. Першим із них має стати успішне запровадження спрощеного візового режиму для окремих категорій мешканців, як от бізнесмени, журналісти, студенти, тощо. Тоді візовий обмін стане більш інтенсивним, а Киіїв та Брюссель отримають необхідний досвід співпраці у цій галузі. Елмар Брок наводить приклад Росії, яка вже підписала із Євросоюзом угоду про спрощення візового режиму під час саміту Росія ЄС. “Нам потрібно подбати про те, щоб Україна не мала протягом довшого часу гірших візових умов, ніж Росія.” Сказав Брок.  За словами голови комітету Європейського парламенту з питань закордонних справ, незважаючи на побоювання щодо питань безпеки, Київ та Брюссель, мають подбати про те, щоб безвізовий режим для громадян України якомога швидше став реальністю.


Словаччина з 1 липня продовжила безоплатне оформлення віз для громадян України

proUA / 06.07.2006 http://ua.proua.com

У приміщенні МЗС України відбулась зустріч директора Департаменту консульської служби МЗС України Бориса Базилевського з консулом Посольства Словацької Республіки в Україні Барборою Зваріковою. Як повідомили «proUA» у прес-службі МЗС України, словацька сторона передала ноту з повідомленням про рішення Уряду Словаччини продовжити з 1 липня 2006 року безоплатне оформлення короткотермінових та транзитних віз для громадян України.

Під час зустрічі були обговорені проблемні питання щодо перетинання спільного кордону громадянами України та Словаччини.

Словацька сторона підкреслила необхідність дотримання терміну загального перебування іноземців у Словаччині, який не може перевищувати 90 днів протягом 180 днів для короткотермінової візи. Громадянам України, які перевищили вказаний термін, необхідно оформлювати нову візу для в’їзду до Словаччини.

Зі свого боку Базилевський наголосив на необхідності завчасного інформування української сторони про зміни в порядку перетинання словацького кордону громадянами України, задля упередження можливих непорозумінь у цьому питанні.

З метою комплексного обговорення проблемних питань співробітництва у консульській сфері погодилися у необхідності проведення у вересні-жовтні ц.р. двосторонніх консультацій на рівні керівників консульських служб у м.Ужгород.


Львівська газета, 06 червня 2006 № 99 (906) http://www.gazeta.lviv.ua

Виїзд до Чорногорії – без змін

Умови проїзду в Чорногорію після проголошення її незалежності для громадян України не зміняться.

Принаймні в цьому наразі впевнені львівські туристичні фірми. Для в’їзду в Чорногорію візи українцям-туристам поки що не потрібні.

Нагадаємо, 21 травня у Чорногорії відбувся референдум щодо виходу зі співдружності під назвою “Сербія і Чорногорія”. За незалежність проголосували більш ніж 55% громадян держави. У суботу, 3 червня, парламент Чорногорії ухвалив акт проголошення незалежності.

Варто, проте, відразу додати, що речами, які поєднували Сербію і Чорногорію, впродовж останніх років були тільки єдина правосуб’єктність у міжнародних відносинах, тобто нібито спільна зовнішня політика, а також армія. Натомість обидві країни вже давно проводять окремі економічні політики, між ними існує кордон. У Сербії в обігу перебуває сербський динар, у Чорногорії – євро, а перед тим була німецька марка.

До останнього часу Чорногорія не вимагала від громадян європейських держав, зокрема й України, візи для в’їзду на свою територію. Натомість Сербія, за винятком туристичного сезону, коли туристи-громадяни України в’їжджають на її територію за туристичними ваучерами, вимагає отримання в’їзної візи.

За словами Ярослава Портухая, президента ТзОВ “Компанія Мандри”, яка активно організовує відпочинкові рейси українських туристів до Чорногорії автобусним транспортом, він розраховує, що порядок виїзду наших громадян на відпочинок до чорногорських курортів залишиться незмінним. Для переїзду автобусом до Чорногорії потрібна лише угорська транзитна віза, натомість для транзиту Сербією на всю групу туристів готують туристичний ваучер, який звільняє їх від обов’язку отримувати сербську візу. Для в’їзду в Чорногорію українцям візи не потрібні взагалі, проте для цього слід переконати місцевих прикордонників у тому, що мета поїздки саме туристична.

Експерти вважають, що Чорногорія не запроваджуватиме візового режиму для громадян Східної Європи, в тому числі й України, оскільки її економіка сильно залежить від прибутків у туристичній сфері.

Д.Б.


Німецька Хвиля, 03.06.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Шенгенські візи незабаром видаватимуть у так званих “єдиних візових центрах”

ЛЮКСЕМБУРГ. Шенгенські візи незабаром видаватимуть не консульства держав Євросоюзу, а так звані “єдині візові центри”. Вони мають перейняти на себе функції щодо збору даних, їхньої перевірки та видачі дозволів на в’їзд до ЄС. Про це повідомив віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні під час наради міністрів юстиції та внутрішніх справ Євросоюзу, що завершилася в п’ятницю в Люксембурзі. Повідомляє Тетяна Карпенко:

Ідея створення “єдиних візових центрів” виникла у зв’язку із запровадженням нових віз для бажаючих подорожувати до країн ЄС. Нові дозволи на в’їзд до Євросоюзу міститимуть біометричні дані, зокрема відбитки пальців. "Це наступний крок після ухвали керівництва ЄС про створення єдиної візової інформаційної системи з біометричними даними. До того ж нам вдасться оптимізувати ресурси,” - повідомив віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні. Держави ЄС зможуть заощадити гроші, які знадобилися б для встановлення в кожному диппредставництві за межами  Євросоюзу необхідного обладнання для збору біометричних даних. У “єдиних візових центрах” відповідною технікою зможуть користуватися кілька держав одночасно. Перелік країн, де такі центри мають з’явитися вже найближчим часом, Франко Фраттіні оприлюднить на саміті ЄС у липні.


2006-05-19
Повідомлення

Повідомляємо, що від 22 травня ц.р. в Генеральному Консульстві РП у Львові громадяни України, які проживають в інших областях, ніж: Львівська, Чернівецька, Хмельницька, Івано-Франківська, Тернопільська і Закарпатська, можуть отримати виключно одноразові візи.
Під час подання документів на отримання візи з метою підтвердження свого місця проживання необхідно пред”явити внутрішній паспорт.

Konsulat Generalny RP we Lwowie
ul. Iwana Franki 110, 79011 Lwów, tel. (+380 32) 2970861
http://www.konsulat.lviv.ua


Україна просить Швейцарію спростити видачу віз

proUA / 17.05.2006 http://ua.proua.com

16 травня заступник Міністра закордонних справ України Микола Маймескул зустрівся з делегацією Федеральної міграційної служби Швейцарської Конфедерації, яку очолював заступник Директора служби Урс фон Арб. Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва у міграційній сфері, повідомили «proUA» в прес-службі МЗС.

Зокрема сторони обговорили стан виконання міжурядової Угоди про реадмісію осіб, а також можливості спрощення візового режиму поїздок громадян на розвиток існуючої Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про взаємне скасування візового режиму для власників дипломатичних, службових та спеціальних паспортів від 11.07.2003 р.

У відповідь на ініціативу української сторони стосовно подальшого спрощення візового режиму з Україною шляхом збільшення терміну дії швейцарських багаторазових віз для українських громадян з одного до трьох років, перегляду процедури видачі віз консульськими установами Швейцарської Конфедерації з метою її полегшення, зниження тарифів консульського збору за видачу віз тощо, делегація Федеральної міграційної служби висловила готовність до зустрічних кроків, пообіцявши ретельно опрацювати правові аспекти згаданих пропозицій і надати офіційну відповідь найближчим часом.

У ході переговорів сторони також обмінялися досвідом щодо практики діяльності українських та швейцарських державних органів з регулювання міграційної проблематики, механізму обміну інформацією та координації дій між причетними відомствами та МЗС, процесу розширення договірної бази стосовно реадмісії нелегальних мігрантів, вирішення питань надання дозволу на проживання шукачам притулку та біженцям, запровадження паспортно-візових документів з біометричними ідентифікаторами тощо.

Делегації схвально оцінили стан виконання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про реадмісію осіб, які перебувають на територіях держав незаконно, укладеної 11.07.2003 р.


Чергові перемови між Україною і ЄС про візовий режим відбудуться 30-31 травня

proUA / 16.05.2006 http://ua.proua.com

30-31 травня в Києві відбудеться черговий раунд перемов між Україною і Європейським Союзом щодо спрощення візового режиму і щодо угоди про реадмісії. Про це на прес-конференції у вівторок повідомив міністр закордонних справ Борис Тарасюк, передає кореспондент «proUA».

Тарасюк повідомив, що Україна порушуватиме питання на цих перемовах про спрощення візового режиму для деяких категорій українських громадян, а саме для студентів, журналістів, наукових співробітників, спортсменів і бізнесменів.

Міністр сказав, що ці категорії громадян отримуватимуть багаторазові довгострокові візи».

Він також повідомив, що деякі категорії громадян отримуватимуть безкоштовну візу.

На слова Тарасюка, спрощення візового режиму для деяких категорій українських громадян є кроком до створення безвізового режиму.

Щодо угоди про реадмісії, Тарасюк сказав, що для України складним питанням є питання повернення громадян третіх країн з країн ЄС.


Німецька Хвиля, 28.04.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian  

Шенгенські візи для громадян України поки що не дорожчатимуть

ЛЮКСЕМБУРГ. Вартість оформлення шенгенської візи для громадян України не зростатиме щонайменше до кінця 2007 року. Згідно з ухваленим у четвер рішенням міністрів внутрішніх справ країн ЄС, заплановане з першого січня наступного року подорожчання віз поки що не поширюватиметься на Україну, Росію, а також країни західних Балкан. Розповідає Євген Тейзе:

Політичне значення винятку, що був зроблений для українців, не слід недооцінювати. Адже істотне подорожчання віз з 35 до 60 євро, стосуватиметься, приміром, громадян Туреччини. Турки у Німеччині виявилися неабияк розчарованими таким рішенням європейських бюрократів. Адже щороку до ФРН відвідати своїх родичів дотепер приїздили більше двохсот тисяч турків. Брюссель не пішов на зустріч Анкарі навіть попри той факт, що Туреччина на сьогодні вже має статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Однак Україні все ж доведеться заплатити свою ціну за „візові знижки” – вони наберуть чинності лише в тому разі, якщо Київ підпише угоду про реадмісію. Тоді Україні доведеться приймати всіх нелегальних мігрантів, які через її територію намагаються потрапити до країн Європейського союзу. Водночас, рішення міністрів внутрішніх справ ЄС передбачає не лише подорожчання віз. Для певних категорій громадян вони стануть взагалі безкоштовними. Зокрема для науковців, для груп школярів та студентів, які здійснюють навчальну поїздку, а також для дітей віком до шести років.


27 квітня 2006 http://radiosvoboda.org

Європейський Союз майже вдвічі підніме вартість в’їзної візи для громадян країн, із якими ЄС має візовий режим, із початку січня наступного року

Про це сьогодні в Люксембурзі домовилися міністри юстиції та внутрішніх справ країн Європейського Союзу.

Нові умови тим часом не стосуватимуться громадян України та Росії, які ведуть переговори щодо полегшення візового режиму, а також деяких балканських країн. Так повідомив Радіо “Свобода” один із посадовців ЄС.

Для громадян інших держав віза для перебування на території “шенґенських країн” на термін менше за три місяці коштуватиме 60 євро проти нинішніх 35.


Німецька Хвиля, 27.04.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian  

„Зелені” в Європарламенті критикують підвищення цін на шенгенські візи

БРЮССЕЛЬ. Плани щодо підвищення цін на візи до країн Європейського союзу викликали критику з боку низки політиків. Так, представники „зелених” у Європарламенті назвали „неправильним сигналом” рішення, яке в четвер мають ухвалити міністри внутрішніх справ країн ЄС. „Зелені”, в свою чергу, пропонують не підвищувати, а навпаки знизити ціни на візи. Країни Європейського союзу планують підняти ціну майже вдвічі – з 35 до 60 євро. Таке рішення вони обґрунтовують зростанням витрат, пов”язаних зі створенням нової бази даних та внесенням біометричних даних у документи подорожуючих.


Польські консульства вводять нові вимоги до фото

proUA / 21.04.2006 http://ua.proua.com

Із 1 травня в консульствах Польщі в Україні вводять нові вимоги до фотографій, які клеять на візові анкети, повідомляє Львівський портал.

Зокрема, з 1 травня цього року в консульствах Польщі вже не прийматимуть візових анкети із чорно-білими фотографіями, а лише з кольоровими, надрукованими на якісному папері, яскравими та контрастними. Плям на світлинах не допускають.

Окрім того, висота фото має становити рівно 4,5 см, а ширина – 3,5 см. Обличчя має займати 70-80% площі фотографії.

Особа, обличчя якої зображено, повинна дивитися прямо та сидіти із закритим ротом. На фотографії повинно бути добре видно очі, ніщо не має накривати голову, а зачіска чи просто волосся не повинні закривати обличчя.

Якщо особа, яка звертається по візу, носить окуляри, то на її фото оправа в жодному разі не повинна затуляти очі. На фото не допускають також відблисків і темних скельців. А найважливіше правило – не можна прикріпляти фото до анкети степлером, її слід приклеїти.

Нагадаємо, у 2004 році, після вступу до ЄС, польські візи отримали новий дизайн, ідентичний тому, який застосовують у шенгенських візах. Більшість консульств держав шенгенської зони вже перейшли на видачу віз із фотографією, надрукованою на принтері. Ця вимога стосується й тих нових країн-членів, які хочуть якомога швидше приєднатися до неї, зокрема й Польщі.


Німецька Хвиля, 20.04.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Польща й надалі наполягатиме на спрощеному візовому режимі з Україною

ВАРШАВА. Польща і в майбутньому відстоюватиме запровадження спрощеного візового режиму між ЄС та Україною, заявив в інтерв”ю „Німецькій хвилі” речник міністерства закордонних справ у Варшаві Павел Добровольский. Розповідає Володимир Прядко:

Павел  Добровольський наголошує, що головним питанням є узгодження прагнення Польщі до спрощеного візового режиму з Україною із залізними вимогами Євросоюзу щодо застосовування до сусідів тих правил, які діють в об’єднаній Європі. „Це нелегка справа, але в цьому й полягає наша праця, щоб спробувати це зробити”, - сказав речник польського МЗС. Що ж до можливого встановлення ціни за візу до ЄС у розмірі 60-ти євро Павел Добровольський підкреслив, що поки що це лише проект: «Я б тут не панікував. Маю надію, що так не станеться, адже 60 євро для громадянина України – це дуже велика сума грошей». Речник польського МЗС каже, що рішення буде ухвалене не завтра і не післязавтра: «Тому я не робив би з цього проблеми, і не представляв би це як загрозу для української сторони, бо такої ще нема». Павел Добровольський підкреслює, що загалом Євросоюз працює повільно й найближчим часом очікувати нововведень не варто.


Візові проблеми між Україною та ЄС

Богдана Костюк

http://radiosvoboda.org 18 квітня 2006

Київ, 18 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський Союз ставить питання про скасування асиметричного візового режиму, який запроваджено між Україною і сімома державами ЄС. Про це на зустрічі з представниками Європейської бізнес-асоціації повідомив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Що мається на увазі?

Асиметричний візовий режим існує між Україною та Естонією, Латвією, Литвою, Польщею, Румунією, Словаччиною і Чехією: він передбачає, що українські громадяни відвідують ці держави за безкоштовними візами, а громадяни згаданих вище країн не потребують віз для відвідин України. Як стверджує міністр Тарасюк, більшість українців якраз відвідує ці держави, і відміна асиметричного візового режиму додасть зайвих клопотів і фінансових витрат громадянам України.

Як зазначав Посол Польщі Яцек Ключковський в інтерв’ю радіо “Свобода”, згадані вище сім країн не у захваті від ідеї відміни асиметричного режиму, оскільки це може вдарити по ділових і гуманітарних взаєминах між Україною і цими державами. І може також зменшити кількість українських туристів, які, за даними Національної туристичної асоціації, охоче відвідують держави Балтії, Польщу, Чехію, Словаччину.

Словацький посол Руснак Урбан каже:

“Ми маємо план взаємовигідних відвідин між нашими двома державами на поточний рік, який враховує і міжпарламентські візити, і науковий обмін, і навчання українських студентів у Словаччині, і виставки наших митців в Україні. Ускладнення візового режиму може зменшити інтенсивність нашої двосторонньої співпраці, що не відповідає нашим інтересам. МИ зацікавлені у збільшенні кількості українців, які відвідують Словаччину, щоби навчитися нашого досвіду євроінтеграції”.

Політолог Анастасія Безверха, яка свого часу стажувалась у Словаччині та Польщі за програмами студентського обміну, переконана, що

“Можна говорити про цілий ряд негативних наслідків відміни асиметричного видання віз. Ідеться про країни у першу чергу Центрально-східної Європи, про країни Прибалтики. І це рішення негативно позначиться на студентських обмінах, на навчальних програмах, оскільки отримати візу буде набагато складніше, і для багатьох студентів, які їздять по культурних і навчальних обмінах ці 20 – 30 доларів дуже є суттєвими. Можна також говорити, що туристичний бізнес так само зазнає певних втрат, оскільки значною групою людей, які приїжджають до Словаччини чи Чехії, є громадяни України. Наукові обміни, конференції, різного роду “круглі столи” так само зазнають проблем із отриманням віз”.

А ще кілька місяців тому міністр закордонних справ Борис Тарасюк не виключав можливості укладення угоди про спрощення візового режиму у першому кварталі цього року:

“Ми розпочали переговори з Євросоюзом щодо спрощення візового режиму для цілої категорії українських громадян, що було ініційовано нашим Президентом (Ющенком). Я думаю, що незабаром ми будемо свідками завершення переговорного процесу та укладення угоди з ЄС щодо спрощення режиму”.

Але ситуація змінилась, Київ чекає на подальші переговори з Євросоюзом.


Німецька Хвиля, 13.04.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Польський Фонд Баторія: не варто посилювати візовий режим зі східними сусідами

ВАРШАВА. Польський Фонд Степана Баторія рекомендує новачкам ЄС утриматися від встановлення більш жорсткого візового режиму зі східними сусідами. Про це йдеться у звіті фонду. Водночас дипломати у Варшаві докладають усіх зусиль, аби країна долучилася до Шенгенської угоди  вже до кінця 2007 року. З подробицями – Володимир Прядко:

Входження до шенгенської зони - це пріоритет Польщі, наголосила державний секретар польського МЗС Анна Фотига під час конференції, присвяченій презентації звіту Фонду Баторія. Водночас, за словами дипломата, Польща закликає партнерів по ЄС проводити сприятливу візову політику до країн-сусідів спільноти. Директор Фонду Степана Баторія Якуб Боратинський вважає, що жорсткі візові бар’єри можуть зашкодити відносинам зі східноєвропейськими сусідами ЄС: „Якщо ми серйозно хочемо проводити політику, що заохочує проєвропейські зміни на Сході, то ми не можемо висилати такі негативні сигнали, як наприклад, заплановане подорожчання віз до 60-ти євро. Або те, що коли Польща приєднається до Шенгенської угоди, то тоді значно погіршаться умови в’їзду до Польщі українців чи білорусів“. Фонд Баторія, за результатами вивчення візової політики ЄС, склав рекомендації щодо спрощення візової процедури для громадян України, Білорусі, Молдови та Росії. Результати дослідження найближчим часом будуть представлені в декількох столицях країн Європейського Союзу.


Шенгенські візи для українців не подорожчають

proUA / 24.03.2006 http://ua.proua.com

Єврокомісія відмовилася від ідеї переходу на біометричні візи у зв’язку з технологічною проблемою. Про це повідомили напередодні європейські ЗМІ.

Як відомо, у разі запровадження біометричних віз українцям, росіянам, білорусам, молдованам і всім тим, кому потрібний для в’їзду до Європи дозвіл, потрібно було б платити за візу мінімум 60 євро (зараз — 35 євро).

Проти подорожчання віз виступали міністри закордонних справ Угорщини, Литви, Польщі та Естонії. Уряди України і Росії збиралися наполягати на підписанні угоди з Брюсселем, по якому базова вартість візи знизилася б для учених, студентів та деяких інших категорій громадян до 30 євро.

ЄС відмовився від біометричних віз, в які б входили тривимірне цифрове зображення голови і відбитки десяти пальців, що зробило б неможливою підробку таких документів і проїзду по ним інших людей. Відмова викликана несумісністю, яка виникає при «сусідстві» чіпа електронної візи з носієм біометричної інформації в паспорті і приводить до виходу з ладу обох пристроїв.

Оскільки технологічного рішення цієї проблеми знайти не вдалося, в Єврокомісії вирішили відмовитися від реалізації проекту. Перейти на новий вигляд віз для нерезидентів ЄС — з носієм біометричної інформації — в ЄС мали намір з 1 січня 2007 року.

За матеріалами «Сегодня»


Німецька Хвиля, 21.03.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Тарасюк: Переговори щодо спрощення візового режиму затягуються

ЛЬВІВ. Переговори між Європейським союзом та Україною щодо спрощення візового режиму для українських громадян затягуються. Про це в понеділок під час візиту до Львова повідомив міністр закордонних справ Борис Тарасюк. Голова зовнішньополітичного відомства назвав неприйнятними пропозиції ЄС, озвучені під час третього раунду переговорів. Далі Галина Стадник:

На сьогодні домовлено про спрощення візового режиму лише для окремих категорій українських громадян. Студенти, журналісти, митці, бізнесмени й автоперевізники отримуватимуть багаторазові візи терміном на п’ять років у країни „шенгенської” зони, повідомив Борис Тарасюк. Переговори з країнами-членами Європейського союзу тривають уже з листопада минулого року, і вони непрості, зауважує міністр. Зокрема, за словами Бориса Тарасюка, під час третього раунду переговорів між Брюсселем і Києвом виникли значні розбіжності: “Я не буду вдаватися в деталі, бо це делікатне питання переговорів. Скажу лише: українська сторона не погоджувалася з тим, щоб погіршити умови видачі віз для українських громадян”, - зауважив Тарасюк. Міністр також повідомив, що країнам-членам Європейського союзу передано нові пропозиції України з цього питання.


3 березня 2006 http://radiosvoboda.org

Угоду про спрощення візового режиму між Україною та країнами ЄС можуть підписати після наступного раунду переговорів.

Тетяна Ярмощук

Київ, 3 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - План дій Україна – ЄС Україна виконує сумлінно. Про це йшлося на переговорах Україна - Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ, які завершилися в пятницю в Києві. Зрозуміло, що дискусія між сторонами не була простою.

Угоду про спрощення візового режиму між Україною та Європейським Союзом під час переговорів Україна - Трійка ЄС так і не підписали. Однак, за словами комісарки Єврокомісії з питань зовнішніх відносин та політики сусідства Беніти Ферреро Вальднер, цю угоду можуть підписати після наступного раунду переговорів:

“Ніхто не чекав, що угода про спрощення візового режиму та про реадмісію буде підписана під час саміту Україна-ЄС. На час проведення саміту Європейська комісія тільки видала мандат на проведення таких переговорів. Проведення двох-трьох раундів переговорів – це абсолютно нормально”.

За словами Беніти Ферраро Вальднер, демократичність виборів до Верховної Ради стануть вирішальними для подальшої євроінтеграції України. Важливо, щоби новий український уряд, який буде сформовано за їхніми результатами, консолідував ті зусилля, які вже були досягнуті Україною і Євросоюзом, наголосила єврокомісарка.

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк зазначив, сторони обговори всі розбіжності щодо спрощення візового режиму для України:

“Ми провели досить глибоку дискусію щодо змісту цих розбіжностей. Вони стосуються питання завершення переговорів щодо угоди про реадмісію. Позитивним результатом сьогоднішнього засідання стало те, що єесівська сторона обіцяла, що ініціює знову доведення нашої позиції до ЄС, щоб внести корективи в позиці. Європейського Союзу”.

Загалом сторона Євросоюзу позитивно оцінила виконання українською стороною Плану дій Україна – ЄС:

Міністр закордонних справ Австрії Урсула Пласснік:

“Ми розглянули той прогрес, який був досягнутий протягом минулого року, і вважаємо, що це значний прогрес. Зокрема, це підтримка у реформування судової системи, надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Ми впевнені у тому, що Україну дуже скоро стане членом Світової організації торгівлі. Дуже важливим досягненням є також підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці в енергетичній сфері,” – зазначила Урсула Пласнік.

А Борис Тарасюк, в свою чергу, пообіцяв, що цього року зініціює в Кабінеті Міністрів обговорення питання щодо подання Україною заявки на вступ до Європейського Союзу.


Німецька Хвиля, 01.03.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

В Україні стурбовані можливим подорожчанням європейських віз

КИЇВ. Європейський Союз має залишити за українцями право безплатного перетину кордону тих держав-членів ЄС, що не входять до шенґенської зони, вважають українські експерти. На їхню думку, існує небезпека того, що підвищення ціни візи до 60 євро може торкнутися усіх держав Євросоюзу.  Розповідає Олена Гмирянська:

Керівник міжнародних програм центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що у разі підвищення ціни шенґенської візи, під загрозу потраплять угоди про безплатний перетин кордону з країнами-сусідами Східної Європи. За словами експерта, для ЄС це буде перевірка на дотримання власних декларацій. ”З Польщею та іншими країнами повинен бути безплатний режим перетину кордону. Якщо такий порядок не буде застосований, тоді всі декларації Євросоюзу щодо політики сусідства думаю залишаться на папері”. За словами міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, дискусія про ціну на візи не завершена і можливо щодо України буде ухвалене окреме рішення. Українське МЗС на заяви представників ЄС поки що не реагує.  Нагадаємо, рік тому Україна запровадила для громадян держав Європейського Союзу безвізовий в’їзд на свою територію.


27 лютого 2006 http://radiosvoboda.org

Нові члени Євросоюзу виступили проти подорожчання шенгенських віз

Наталія Вікуліна

Брюссель, 27 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Східноєвропейські країни Євросоюзу виступили проти подорожчання шенгенських віз, особливо для українців, молдован і білорусів. Така заява прозвучала на засіданні міністрів закордонних справ ЄС.

Польща вважає, що подорожчання віз для в”їзду в країни ЄС зашкодить відносинам Євросоюзу з його сусідами, насамперед з Україною. Інші нові країни ЄС – такі як Угорщина, Литва та Естонія пропонують не збільшувати вартість віз для громадян України, Молдови й Білорусі. Такі позиції прозвучали сьогодні на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств Євросоюзу. Східноєвропейські держави ЄС висловили занепокоєння пропозицією Франції збільшити вартість шенгенських віз майже вдвічі – з 35 до 60 євро. Париж аргументує це тим, що візи з біометричними даними, які будуть запроваджені з наступного року, коштуватимуть дорожче. Але як це поєднується з політикою Брюсселя щодо полегшання візового режиму з Україною, особливо після того як Київ скасував візи для громадян ЄС? На це запитання радіо “Свобода” відповідає Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер:

“Ми, звичайно, ще обговорюємо це питання з Україною. Звичайно, ми будемо продовжувати дискусію, тому що ми не досягли остаточного рішення щодо українських друзів. Питання візи сьогодні було тільки заторкнуте, кілька країни Євросоюзу хотіли навіть збільшити вартість віз. Але ми не ухвалили жодного рішення щодо цього”.

Міністри внутрішніх справ Євросоюзу планують вирішити питання щодо віз наприкінці квітня. Варшава вважає, що 60 євро за візу є завеликими грошима для громадян із країн, які межують з Євросоюзом зі сходу – Україною, Білоруссю, Молдовою. Однак Польща може погодитися на таку вартість, якщо будуть зроблені винятки, насамперед для студентів і науковців. Нідерланди в свою чергу наполягають, що візи не повинні стати дорожчими тільки для тих сусідів Євросоюзу, які дозволять ЄС відправляти їм громадян своїх країн, що опинилися на території Євросоюзу нелегально.


Німецька Хвиля, 22.02.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Шенґенські візи стануть дорожчими

БРЮССЕЛЬ. Шенґенські візи стануть дорожчими.  Про це домовилися міністри внутрішніх справ держав Євросоюзу. На їхню думку підвищення ціни є необхідністю, оскільки витрати на виготовлення віз збільшаться через додання біометричних даних. Таких, як відбитки пальців. З 2007 року шенґенська віза коштуватиме приблизно 60 євро. Втім, перед тим, як ухвалити остаточне рішення, європейські чиновники радитимуться, чи можна зробити певні винятки. Комісар Єврокомісії Франко Фраттіні  наголосив на тому, що для студентів та науковців мають бути передбачені знижки, а також для мешканців країн-сусідів ЄС. „Якщо всі разом вирішать, що такі держави, як Україна потребують особливого ставлення, я теж не буду поти,” – сказав Фраттіні. До того ж країни – новачки Євросоюзу побоюються, що за такі дорогі візи мешканці бідніших держав-сусідів просто не в змозі будуть оплатити.


http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 30 січня 2006 № 16 (823)

До Європи – без візи

Україна розраховує в майбутньому домовитися з Європейським Союзом про безвізовий режим. Про це заявив міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

Він повідомив, що наша держава задоволена результатами другого раунду перемовин із делегацією Європейської комісії про проект Угоди між Україною і ЄС про спрощення візового режиму, повідомили “Українські новини”.

“Для нас найважливішим результатом є досягнення згоди з ЄС щодо мети нашого діалогу у візовому питанні, навіть якщо ця мета не на найближчу перспективу. Ця мета – встановлення безвізового режиму для українських громадян”, – сказав міністр.

Він нагадав, що Україна першою зробила крок на цьому шляху, спростивши в травні 2005 року візовий режим для громадян ЄС і Швейцарії, а також США та Японії. “Нині ми працюємо над наступним кроком – Угодою про спрощення візового режиму для громадян України, яка покликана спростити процедури отримання віз і перетину кордону ЄС для українських громадян”, – зазначив пан Тарасюк.

Нагадаємо, що 7 листопада 2005 року Рада ЄС із загальних справ і зовнішніх зносин видала Єврокомісії мандат на проведення з Україною перемов про спрощення візового режиму.

Б. Тарасюк зазначив, що розраховує на завершення цих переговорів уже в березні. “Українська сторона виходила на ці перемови з низкою пропозицій. Частину з них схвалив ЄС, частина вимагає окремого узгодження з державами-членами Європейського Союзу”, – повідомив керівник МЗС.

За його словами, зокрема, Україна особливо наполягала на необхідності надання українцям довгострокових (до п’яти років) багаторазових віз.

Пан Тарасюк повідомив, що ЄС погодився зарахувати в категорію осіб, які одержуватимуть п’ятирічні багаторазові візи, журналістів, бізнесменів, а також батьків громадян України, які мають дозвіл на перебування в країнах-членах ЄС. “Цей список ми хочемо продовжити діячами науки, культури, студентами, спортсменами, пенсіонерами і так далі”, – додав міністр.

Окрім цього, українська сторона зайняла принципову позицію про скасування для українців зборів за оформлення одноразових і транзитних віз і передала стороні ЄС документ із додатковими аргументами з цього питання. “Над цим та іншими важливими для громадян України положеннями Угоди нині працюють делегації, їх винесуть на третій раунд перемов, який заплановано на першу декаду березня цього року. Ми очікуємо, що він буде останнім”, – зазначив пан Тарасюк.

Л.Г.


Німецька Хвиля, 20.01.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Європейська судова палата: Німеччина має змінити правила видачі робочих віз для громадян країн, що не є членами ЄС

ЛЮКСЕМБУРГ / ЛОНДОН. Німеччина повинна змінити правила видачі робочих віз для громадян країн, що не є членами Європейського союзу. В четвер Європейська судова палата визнала нещодавно запроваджені у ФРН візові обмеження такими, що суперечать нормам ЄС. З подробицями - Євген Некряч:

Європейський суд постановив, що нова візова вимога німецького уряду порушила один із засадничих принципів заснування ЄС – свободу надання послуг. Німеччина запровадила візові обмеження для громадян країн, що не є членами Європейського союзу, яких направляє на роботу до Німеччини їхній працедавець в іншій державі ЄС. Приводом став скандал щодо „м’якого” режиму видачі віз її посольством в Україні. Серед заходів уряду у відповідь з’явилася умова, за якої працівники європейських компаній-постачальників послуг з третіх країн, котрих працедавці направляють в справах фірми до Німеччини, можуть одержати німецьку робочу візу лише якщо пропрацювали в цій компанії понад рік. Річ у тім, що за німецькими законами іноземці з країн, що не є членами ЄС, потребують німецьку робочу візу, якщо знаходяться в країні понад три місяці, навіть коли легально живуть і працюють в іншій країні Шенґенської зони. Тепер Німеччині доведеться привести свій закон у відповідність з законодавством ЄС. 


2 січня 2006 http://radiosvoboda.org

Естонія пом’якшила візовий режим для громадян країн, що не є членами Євросоюзу

Від 1 січня нинішнього року для поїздки до Естонії на термін до п’яти діб не потрібне запрошення.

Досить лише підтвердити наявність коштів при собі – з розрахунку приблизно 40 євро на одну добу перебування в державі.