повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 30.07.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Шенгенські проблеми

Цього тижня у Євросоюзі знову заговорили про розширення Шенгенської зони. Але тепер – про проблеми пов’язані із приєднанням до неї країн –нових членів ЄС. Пересування всередині Євросоюзу без контролю на кордонах між всіма двадцятьма п’ятьма державами-членами ЄС, яке здавалося стане можливим уже у найближчому майбутньому, відкладається.

Ті, хто сподівався уже на початку осені 2007 року, як обіцяла Єврокомісія, вільно подорожувати, скажімо, до Німеччини з Польщі, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Словаччини, Словенії та Кіпру і Мальти, мають зачекати.  За офіційною версією керівництва ЄС відтермінування пов’язане із технічними проблемами. А саме – із введенням в дію Шенгеської інформаційної системи другого покоління. Нині працює подібна система першого покоління. Але її було розроблено виключно для збору даних 13 країн членів шенгенської зони плюс Норвегія та Ісландія. Тобто вона не має потужностей для роботи із 25 країнами. Шенгенська інформаційна система другого покоління ж має працювати із таким навантаженням та матиме додаткові функції. Центральний комп’ютер цієї системи перебуває у Страсбурзі і саме він нині відмовляється працювати. Втім, віце-президент Євро комісії Франко Фраттіні заспокоює:

“Ви знаєте, що були деякі технічні проблеми із сервером у Страсбурзі. Нині наші друзі повідомили, що комп’ютер буде у робочому стані 18 вересня. Тоді ми будемо зв’язувати центральний сервер із серверами країн членів Євросоюзу. Тому ми думаємо, що після фази тестування  Шенгенська інформаційна система 2 зможе працювати на повну силу у жовні-листопаді.”

Франко Фраттіні впевнений, що відставання від графіка буде незначним:

“Це просто питання розрахунку. Це був квітень 2007 року плюс чотири місяці – це серпень-вересень 2007го. Плюс два місяці – фаза тестування. Тобто виходить жовтень-листопад 2007. Це не просто оптимізм.”

Втім, розширення Шенгенської зони передбачає не лише введення в дію інформаційної системи другого покоління та скасування контролю на внутрішніх кордонах. Країни, що приєднаються до Шенгена мають переробити розклади авіарейсів в усіх міжнародних аеропортах. В залежності від місця призначення, літаки мають розподілити між терміналами з паспортним контролем та без. Нові розклади, як відомо, завжди готують до початку весни та осені. Тобто розширення шенгенської зони можливе на практиці лише навесні 2008 року. Хіба що наземні кордони скасують раніше, а авіапасажирам доведеться зачекати іще кілька місяців.

“Рішення Європейської ради у червні було таким: ми підтверджуємо, що Шенгенська інформаційна система 2 має бути у робочому стані, для того, аби стало можливою розширення шенгенської зони  до кінця 2007 року. За умови, що усі вимоги виконано.”

Говорить Франко Фратіні та наголошує, що нині виконано далеко не всі вимоги. Зокрема, не всі держави-новачки ЄС здатні в повній мірі здійснювати контроль на зовнішніх кордонах Євросоюзу. Єврокомісія проводить інспекції та надає поради, як можна зарадити ситуації. До того ж, зважаючи на технічні затримки, у держав ЄС є вдосталь часу усі недоліки усунути.

Тетяна Карпенко