повернутися Ї: кордон

Україна ледь не доторкнулася до Шенгену

proUA / 22.09.2006 http://ua.proua.com

Вступ сусідів нашої країни в Шенгенську зону переноситься з 2007 року на 2009-ий.

Розширення Шенгенської зони призведе до збільшення вартості шенгенських віз для українців до 35-60 євро, ускладнення процедури отримання візи, виключення можливості отримання візи протягом одного дня і появі інших бюрократичних процедур, пише Дело.

Ідея перенесення дати розширення Шенгенської зони щонайменше на два роки була озвучена на засіданні міністрів внутрішніх справ і юстиції країн-членів ЄС, що відбувалось у фінському місті Тампере. Деякі високопосадовці з країн Центральної Європи одразу поспішили заявити, що ЄС таким чином просто тягне час, щоб тримати ці країни як «буферну зону» для фільтрації іммігрантів. 

Проте Брюссель наполягає на тому, що відстрочення з розширенням зони спричинене виключно технічною неготовністю нових членів ЄС до входження в зону. Європейські чиновники нагадують, що в Шенген повинні вступити всі десять нових членів одночасно, і навіть якщо одна країна не буде до цього готова, всім іншим доведеться почекати. На сьогодні найбільш непідготовленою країною є Естонія, у якої недостатньо розвинена інфраструктура контролю над імміграційними потоками. Схожа ситуація складається в Латвії.

«Уряд вже повідомив нас, що може бути відстрочення на рік або на два. Але оскільки остаточне рішення ще не ухвалено, ми продовжуємо працювати в звичайному режимі», - підкреслив генеральний Консул Польщі в Києві Сільвестр Шостак. Також він нагадав, що на сьогодні діє двосторонній договір між Польщею і Україною, який припускає надання українцям безкоштовної візи до Польщі. «Цей договір втратить силу приблизно за півроку до вступу Польщі до Шенгену. Договір поки ніхто не скасовував», — сказав Консул.

Шенгенський договір про безвізове переміщення громадян по Європі підписано в 1985 році. На сьогодні його виконують 15 «старих» членів Євросоюзу. 10 країн, що вступили в ЄС в 2004 році, ратифікували угоду, але ще не застосували її на практиці.