повернутися Ї: кордон

ЄС скасує спрощений візовий режим для України в ряді нових членів Союзу

proUA / 27.04.2006 http://ua.proua.com

Двосторонні асиметричні угоди, що передбачають спрощену візову процедуру України з новими членами Європейського Союзу, буде скасовано після їх приєднання до Шенгенського простору. До того часу Європейська Комісія сподівається завершити переговори з Києвом про спрощення візового режиму і реадмісію.

Про це повідомила представник Європейської Комісії Ема Удвін, підтвердивши таким чином намір Євросоюзу скасувати існуючі угоди. «Важливо зрозуміти, що те, що відбудеться, не є наміром зробити важчим життя для українських мандрівників - ми розуміємо, як важлива ця проблема для багатьох людей в Україні. Але це просто той випадок, коли деякі з наших нових членів держав приєднаються до Шенгенської зони, приймуть роль зони, що зробить вплив на двосторонні угоди, які є у України... Тому ми запропонували якнайскоріше почати переговори відносно спрощення візового режиму», - сказала вона.

Представник Єврокомісії нагадала, що спрощення візового режиму має на увазі «знаходження шляхів для того, щоб полегшити і спростити отримання візи, яка буде необхідна для Шенгенської зони та ЄС». «Це означатиме, що віза для поїздки до Польщі або Литви також означає, що ви можете подорожувати в будь-яку державу ЄС. Це не буде тільки подорож в сусідні країни, ви зможете легко подорожувати по всьому ЄС. Це - хороша новина, звісно», - наголосила вона.

Відповідаючи на запитання про можливу дату скасування таких угод, Удвін відзначила, що це залежить від часу приєднання нових членів-держав до Шенгену. «Ми маємо на меті завершити угоди про приєднання до Шенгену, можливо, до кінця наступного року - в 2007 році. Але, поза сумнівом, не раніше, я могла б сказати», - сказала вона.

Кажучи про проблеми, що існують на сьогодні в переговорах між Україною та ЄС щодо угоди про спрощення візового режиму і реадмісію, представник Єврокомісії звернула увагу на той факт, що переговори про реадмісію проходять довше, ніж про спрощення візового режиму». Водночас вона відзначила, що переговори «прогресують добре».

Коментуючи бажання української сторони розвести в часі угоди про спрощення візового режиму і реадмисію, Удвін повідомила, що ці документи «повинні бути пов’язані». «Це не тому, що ми говоримо про Україну - це правда для всіх. Це тільки стандартна практика ЄС», - сказала представник ЄК.

За її словами, наразі «розмова про реадмісію сфокусована на деяких деталях угоди стосовно проїзних документів, тимчасових рамок». «Я не думаю, що це буде великою проблемою в дискусії і, поза сумнівом, ми хочемо знайти рішення, яке буде прийнятним для обох сторін, - це просто робота для переговорів. Я думаю, що ми побачимо прискорення прогресу», - наголосила Удвін, додавши: «Це очевидно, що ми намагаємося дійти згоди з Україною якнайшвидше. Ми трохи оптимістичні і сподіваємося, що переговори будуть завершені дуже скоро».

За матеріалами «Інтерфакс-Україна», «Подробиці»