повернутися Ї: кордон

18.06.2007 http://www.dw-world.de/

ЄС – Україна: візовий режим спрощується

Отримати візу до країн ЄС українцям вже незабаром стане простіше. Принаймні з того часу, як почнуть діяти угоди про спрощення візового режиму та реадмісію. Їх Україна та Євросоюз підписали в понеділок у Люксембурзі.

Те, що важливі для України угоди про полегшення візового режиму та про реадмісію були підписані в Люксембурзі, є символічним. Оскільки саме прем’єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер 10 років тому запропонував провести першу раду Україна-ЄС. Тоді ж і розпочався період більш тісних відносин між Києвом та Брюсселем. 

Нинішні ж угоди, насамперед “про спрощення візового режиму з Україною” мають велику вагу, вважає віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні. Він навіть вважає це першим кроком  на шляху до скасування шенгенських віз для громадян України. На великому значенні документа наголошує і міністр закордонних справ головуючої нині в ЄС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр:

“Ця угода робить можливими більш глибокі контакти між українцями та співгромадянами з держав ЄС. Адже це завдання політики  - зближувати людей та робити внесок у справу поліпшення взаєморозуміння.” 

Угода передбачає спрощену процедуру видачі віз для певних категорій громадян, як то студентів, журналістів, бізнесменів. Від них вимагатимуть зменшений пакет документів. Водночас ці люди можуть розраховувати на отримання багаторазових дозволів на в’їзд. Окрім цього термін розгляду документів у консульських установах має бути скорочений до 10 днів. Якщо ж людині відмовляють у візі, їй мають надати обґрунтування такого рішення. Все це має полегшити  візові процедури для українців. 

Водночас критики нової угоди застерігають від надмірних сподівань та висловлюють сумніви, що підписання документа призведе до конкретних результатів. На думку експерта Центру європейської політики Аманди Акчакочі, принципи нової угоди мають бути повною мірою запроваджені в консульських установах держав ЄС в Україні, якщо Євросоюз  справді хоче змінити візову політику стосовно цієї країни. Це потрібно зробити, якщо Київ та Брюссель бажають побудувати взаємодовіру і покращити  відносини, зауважує експерт:

“Наскільки мені відомо, Україна, тут грає свою роль дуже добре. Тепер справа за ЄС, який має виконати свої обіцянки.”

Брюссель має не лише на папері зробити так, щоб українці, швидше та без зайвих перепон могли виїхати до держав Євросоюзу, веде далі експерт: «Залишається сподіватися, що якщо країни ЄС вирішили запропонувати Україні полегшення візового режиму, то в них є добрі наміри справді коректно запровадити ці нововведення. Адже це є дуже важливим для відносин Києва та Брюсселя. Сподіваймося, що головні принципи цієї угоди не будуть зведені нанівець у посольствах на місцях. Саме держави ЄС мають вплинути на роботу своїх посольств у Києві.”

Експерт зауважує, що співробітники консульських установ мають зрозуміти – багатогодинні черги та постійні вимоги нових підтверджень та довідок не відповідають основним принципам нової угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЄС. 

Водночас Єврокомісія планує державам Євросоюзу допомогти запровадити новий документ в життя. Як повідомив “Німецькій хвилі” єврокомісар з питань юстиції Франко Фраттіні, нині триває розробка практичного довідника, який отримають консульські установи держав Євросоюзу в Україні. Його положення будуть обов’язковими до виконання:

“Цей документ буде готовий вже найближчим часом. До нього будуть включені політичні та технічні принципи. У цьому довіднику будуть зібрані конкретні інструкції, а не загальні положення. Це робиться для того, щоб значення угоди не звелося нанівець”.

Планує Євросоюз і боротися із корупцією, яка існує навколо процедури видачі віз. За словами Франко Фраттіні, важливо з одного боку полегшити процес видачі віз для сумлінних громадян та водночас унеможливити зловживання у цій сфері:

“Ця проблема нам відома. У минулому ми  вже бачили багато негативних наслідків. Нині ми проситимемо українську владу ще тісніше співпрацювати із нами у цьому напрямку, щоб визначити та покарати винних”.

В представництві України при ЄС сподіваються, що нова угода про спрощення візового режиму почне діяти з початку наступного року. До того часу її має бути ратифіковано. Європейська сторона в цьому зацікавлена не менше української, адже цю угоду розглядають у пакеті із угодою про реадмісію, тобто повернення нелегальних мігрантів. У ЄС хотіли б, щоб цей документ якнайшвидше почав діяти.  

Тетяна Карпенко