повернутися Ї: кордон

На порозі до Шенгену

Львівська газета, 11 липня, 2007, № 117 (187) http://gazeta.lviv.ua/articles/2007/07/11/24713/

Уже з 1 січня 2008 року кожен українець, отримавши візу до сусідньої Польщі, зможе без проблем мандрувати країнами Шенгенської зони.

Власне з першого дня прийдешнього року Республіка Польща стане повноправним членом Шенгену. Як повідомили в прес-службі канцелярії голови Ради міністрів Польщі, “з 1 січня 2008 року Польща входить у систему і користується всіма її привілеями”.

Входження Польщі в Інформаційну систему Шенген (SІ) матиме два етапи – з 1 вересня країна братиме участь в електронному обміні інформацією в Шенгенській зоні, зазначив міністр внутрішніх справ Януш Качмарек. Другий етап, сказано в повідомленні, охопить скасування внутрішніх кордонів: “Контроль на польських внутрішніх кордонах скасують 1 січня 2008 року, а контроль в авіасполученнях – 1 березня 2008 року”.

Польща вже підтвердила, що вповні забезпечує виконання всіх вимог, які пропонують учасникам Шенгенських угод про вільне пересування всередині цього простору. Це стосується передусім її здатності забезпечувати надійну охорону зовнішніх кордонів із країнами, які не входять у Союз. Окрім того, невдовзі її під’єднають до шенгенської бази поліцейських даних, хоча раніше планували дочекатися створення нової, розширеної бази.

Нові заходи стосуються 10 держав – Угорщини, Кіпру, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Словаччини, Словенії, Чехії й Естонії.

Нагадаємо, Шенгенська угода – це міжнародний договір, що ліквідує контроль на внутрішніх кордонах країн Європейського Союзу. Свобода пересування осіб стосується громадян країн-членів ЄС і всіх осіб, які перетинають внутрішні кордони на території, де чинний договір. Шенгенську інформаційну систему – скорочено SIS – створили для відомств, котрі проводять міжнародний прикордонний контроль, для митниці та закладів, що опікуються дозволами на перебування в країнах ЄС і видачею віз та питаннями імміграції. SIS – це список тих осіб і речей із докладним описом, які перебувають у розшуку в кожній з шенгенських країн. Доступ до цього списку можна отримати з будь-якої держави Шенгенської зони коли завгодно. Головний офіс SIS розташовано у французькому Страсбурзі.

До складу країн-учасниць Шенгенської угоди нині належать Бельгія, Франція, Італія, Нідерланди, Німеччина, Люксембург, Іспанія, Португалія, Австрія, Греція, Данія, Фінляндія та Швеція. До Шенгенської зони також належать Ісландія та Норвегія.

Юлія Ожиївська