повернутися Ї: кордон

У Польщу без певної суми не пускатимуть

29 листопада 2007 http://radiosvoboda.org

Європейська сторона дала «зелене світло» полегшенню візового режиму з Україною

Наталія Вікуліна

Брюссель, 29 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Угоду про полегшення візового режиму з Україною, а також угоду про повернення нелегальних мігрантів ратифікувала в четвер Рада міністрів ЄС. Про це Радіо Свобода повідомив Мануель Карвальо, речник постійного представництва в ЄС Португалії, яка нині головує в Євросоюзі.

Угоди з Україною про спрощення візового режиму і повернення нелегальних мігрантів Рада міністрів телекомунікації і транспорту Євросоюзу ухвалила без обговорення – це дозволяє регламент для певного кола питань. За день до цього комітет постійних представників країн Євросоюзу одностайно підтримав рішення схвалити Угоди з Україною про спрощення візового режиму і реадмісію.

Полегшення візового режиму означає, що короткострокові візи видаватимуть в суворо обмежений термін, деякі категорії громадян матимуть пільгові тарифи, а безкоштовні візи отримуватимуть студенти, журналісти, діти, пенсіонери, учасники культурних та освітніх обмінів і спортивних заходів, а також особи, які мають близьких родичів у тій чи іншій країні Євросоюзу. Якщо прохачу відмовляють у видачі візи, консульство повинно пояснити причини цього. В угоді йдеться також про те, що ЄС у далекій перспективі може встановити для українських громадян безвізовий режим.

Рішення про полегшення візового режиму для українських громадян і повернення нелегальних мігрантів мають надрукувати в офіційному журналі ЄС, а чинності воно набуде з наступного після цього місяця – вірогідно, 1 січня наступного року. Однак нині настала черга Верховної Ради, яка має зі свого боку ратифікувати обидві угоди.

В ЄС чекали на рішення України щодо громадян Румунії і Болгарії

Тиждень тому Київ уже зробив важливий крок для полегшення візового режиму для українських громадян: уряд України скасував візи для громадян Румунії і Болгарії. Це рішення, власне, і усунуло перепону для ратифікації угод з боку ЄС, нині Брюссель виконав усе від нього залежне.

Речниця Комісара ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Крістіана Хоманн, коментуючи рішення українського уряду скасувати візи для румунських і болгарських громадян, зазначила: «Ми дуже вітаємо запевнення, надані міністром закордонних справ Яценюком, що нині Україна створить умови, які дозволять,щоб Угоди про полегшення візового режиму і повернення нелегальних мігрантів були незабаром ратифіковані і набули чинності».

Скільки коштуватиме шенґенська віза?

Якщо угода про полегшення візового режиму не розпочне діяти з 1 січня нового року, ціни на візи зростуть до 60 євро. Але якщо угода набере чинності від 1 січня, ціна стандартної візи залишиться 35 євро. Однак і нині шенґенська віза коштує більше через посередництво індійської компанії VFS, послугами якої користуються консульства Нідерландів, Бельгії, Німеччини, Франції і Італії.

З цього приводу директор українського Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко, виступаючи на недавній конференції у Брюсселі, зауважив: «Практично тільки в дуже небагатьох шенґенських консульствах в Україні ви можете отримати візу за 35 євро. Це як квиток на літак, до ціни якого додають різні податки. Ці консульства працюють через посередників, які мають додаткові стягнення. Практично звичайна ціна на шенґенську візу в Україні становить близько 60 євро, включно із додатковими стягненнями».

Олександр Сушко також вказав, що, згідно з оцінками, полегшення візового режиму стосується не більше ніж 5-6% українського населення – найбільш активного прошарку суспільства, а більшість українських громадян залишиться осторонь.