повернутися Ї: наша позиція

“Освіта і наука – це простір для відкритості”

Відкритий лист галицької інтелігенції з приводу застосування чорних PR-технологій до академічного середовища

http://www.gazeta.lviv.ua/2003/02/13/NewspaperArticle.2003-02-12.1642
Львівська газета 13 лютого 2003 (№ 103)

“ЛЬВІВСЬКА ГАЗЕТА” від 7 лютого цього року опублікувала статтю “Ректор університету став жертвою чорного PR”. Ми, представники галицької інтелігенції, висловлюємо глибоку стурбованість цинічною спробою анонімних авторів проекту “Влада за людину” принизити професійну та людську гідність ректора Львівського національного університету професора Івана Вакарчука. Ми вважаємо недопустимим грубе намагання втручатися в університетське життя шляхом спекулятивного перекручування фактів, зумисно викривленого потрактування Статуту Львівського національного університету імені Івана Франка та окремих статей Закону України “Про вищу освіту”. Не може освітній простір подібно до політичної арени слугувати випробувальним майданчиком для найбрудніших PR-технологій, як і не може принцип “мета оправдовує всі засоби” деморалізувати академічний клімат, для якого визначальним фактором є академічна свобода та автономія.

На нашу думку, професор Іван Вакарчук, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, для компрометації якого застосовано методи чорної PR-кампанії, ані своєю професійно діяльністю як фізик-науковець, що має свою наукову школу, ані як педагог, що користується заслуженим авторитетом та повагою серед студентів, ані як адміністратор з чітко вираженою і послідовною громадянською позицією не заслужив такого негідного, неакадемічного способу полеміки. За роки перебування професора Івана Вакарчука на посаді ректора Львівський національний університет імені Івана Франка зумів зберегти свою гідну академічну поставу, послідовно обстоювати, організовувати та втілювати в життя освітні та наукові ініціативи, які мають визнання в усій Україні.

Звертаємося до академічних спільнот, засобів масової інформації, до громадських і політичних діячів надалі не допускати використання неморальних, брудних, негідних для сфери освіти і науки принципів та методів так званої “боротьби за людину”. Освіта і наука – це простір відкритості, прозорості, шляхетності та високої культури спілкування, а не сфера інтриг, анонімності та підступності.

Лариса Кушельницька, доктор історичних наук, Володимир Патик, заслужений художник України, Андрій Бокотей, ректор ЛАМ, Любомир Медвідь, народний художник України, Ігор Калинець, письменник, Ірина Калинець, письменниця, Богдан Стельмах, поет, Федір Стригун, художній керівник театру ім. Марії Заньковецької, Роман Кудлик, головний редактор журналу “Дзвін”, Роман Безпалків, художник, Богдан Козак, народний артист України, Юрій Брилинський, заслужений артист України, Ярослав Дашкевич, доктор історичних наук, Олег Купчинський, науковий секретар НТШ, Ярослав Ісаєвич, директор Інституту українознавства НАН України, о. Борис Гудзяк, ректор УКУ, Тарас Возняк, головний редактор журналу “Ї”, Ярослав Пітко, голова ЛО “Просвіта”, Василь Ґабор, письменник, Віктор Неборак, письменник, Ярослав Федоришин, художній керівник театру “Воскресіння”, Володимир Кучинський, художній керівник театру ім. Л.Курбаса, Борис Возницький, директор Львівської картинної галереї та інші.