повернутися Ї: наша позиція

Тарас Возняк

Черговий культурний скандал міжнародного масштабу – під завалом церкви щезла скульптура Пінзеля

Серед проектів, котрі б мали тримати українську фіртку на Захід відкритою на сьогодні головним поза всяким сумнівом є виставка скульптур Іоана-Ґеорґа Пінзеля у Луврі, що готувалася продовж кількох років – практично з 2007 року.

Виняткової честі мати, хоч і через три століття, персональну виставку, та й ще де – не просто у Луврі, а у каплиці Людовіка XVI, наразі удостоївся лише один майстер з України – Пінзель.

Перлиною виставки мала стати фігура св. Онуфрія, що була знайдена і зберігалася у с. Рукомиш Бучачського району Тернопільської області. Голова делегації Лувру п. Женевєв Бреск, коли побачила її, то пів години на колінах і з лупою оглядала цей шедевр.

Однак на днях сталася чергова катастрофа. Причому її пробували, як у нас водиться, приховати. І тільки сьогодні, коли до Рукомиша прибула київський реставратор Світлана Стрельнікова – то все відкрилося – вона застала просто якусь дику картину. Церква, у якій була скульптура зруйнована. От стояла скеля-стояла, тай вирішила зірватися.

А що скульптура, яка варта десятків таких церков?А скульптури немає. Принаймні священник її не показав, хоч, як воно у них водиться, не виявив глибокої стурбованості на благосному лиці...

Пишу похапцем – може ще є шанс її відкопати чи знайти, якщо її просто викрали. Одне відомо – міжнародний скандал гарантовано. Бо ж виставкою займаються і посольства і міністерства, і інститути і музеї... Причому кількох країн. Потяг вже рушив... А тут от таке.

Україні таки не дадуть шансу вийти на міжнародний рівень. От не знаю тільки хто – чи то свої злодюги, чи свої дурні, чи "доброзичливці" зі сторони.





 


Яндекс.Метрика