повернутися Ї: наша позиція

Звернення

Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу з приводу рейдерської атаки на приміщення журналу «Всесвіт»

Як стало відомо з повідомлень засобів масової інформації, 26 квітня на приміщення редакції журналу «Всесвіт», що по вул. М. Грушевського 34/1, напала група невідомих осіб, вимагаючи від шеф-редактора Олега Микитенка звільнення приміщення та зречення своїх прав на нього (приміщення належить ТОВ «Видавничий дім "Всесвіт"» на законних підставах). Нападники поводилися брутально, свідомо наносили шкоду редакційному майнові, отож не дивно, що в результаті нападу 83-річний шеф-редактор потрапив до лікарні.

Цей напад не є поодиноким явищем в Україні. Під прицілом опинилася ціла низка осередків українського культурного життя та незалежної думки. Як відомо, злочинців упізнають за «почерком» їхніх злочинів: вжахнути брутальністю нападу, паралізувати роботу й так залякати обраних жертв, щоб вони визнали за краще поступитися – віддати приміщення, згорнути діяльність, зректися незалежної позиції.

Творча інтелігенція України стривожена. Відповідальність за стан справ у державі несе її керівництво. Неспроможність його забезпечити порядок є підставою для відставки. Небажання його втрутитися, щоб не допустити беззаконня, змушує робити висновок, що права рука знає, що робить ліва. Проте варто врахувати: можливість вплинути на ситуацію і вивести країну з крутого піке беззаконності все ще залишається.

Вибір варіанту реагування – за керівництвом держави.

Президент Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу
Мирослав Маринович




 


Яндекс.Метрика