повернутися Ї: наша позиція

   www.ji-magazine.lviv.ua

Декларація прийнята 7 липня 2012 р. на урочистостях у зв’язку з відкриттям у Львові меморіальної дошки на честь Яцека Куроня

Ми — українці і поляки,  зібрані у Львові задля урочистого відкриття меморіальної таблиці на честь Яцека Куроня, прагнемо скласти шану Йому (я не погоджуюся з тим, щоб це слово писати з великої літери. Допускаю лише у випадку Бога) і спадщині, яку він залишив для нас. Яцек, як він сам говорив, був закоханий в Україну без пам’яті — й був захисником та ідейним натхненником примирення між нашими народами.

На початку 2003 року Яцек Куронь писав у листі до Мирослава Мариновича: «Ми і ви (тут і далі я замінюю це слово на «ви» з маленької, бо переконаний, що адресуючи свої слова мені, він звертався до всіх українців, а не виключно до мене. Бо тоді виходить абсурд: Яцек просить, щоб Мирослав Маринович вибачив полякам…) визнаємо Євангеліє, де Ісус звертається, я переконаний, до кожного з нас: не шукай скалки в оці ближнього свого, а шукай поліно в оці своєму. Тому думка, що заповіді Євангелія не стосуються відносин між національними спільнотами, є нехристиянською і суперечить духові Євангелія. З цієї причини я звертаюся до вас, і, я переконаний, що не тільки від свого імені: вибачте нам».   

Мирослав Маринович відповів: «Друзі-поляки! Побратими у нелегкій мандрівці шляхами Господнього Провидіння! Простіть нас так, як уміють прощати християни: до найдальших глибин серця, без оглядання на обставини, не відмірюючи дози прощення, — простіть із непохитною вірою, що з тими, хто прощає, перебуває Сам Господь».

Ці слова були cказані напередодні 60-ї річниці антипольської акції Української Повстанської Армії на Волині. 

До польсько-українського примирення дуже спричинилися еміґраційні кола наших народів на чолі з «Культурою» Єжи Ґедройця, а також демократична опозиція в Польщі та Україні. Для президентів наших країн примирення стало наріжним каменем політики щодо сусіднього народу. Величезну лепту внесли Римо-Католицька Церква в Польщі і Українська Греко-Католицька Церква, яких заохочував до активних дій сам Папа Іван-Павло ІІ. 

Однак сьогодні по обидві сторони кордону щораз голосніше чути голоси груп та осіб, які відкидають цей спосіб мислення і діяльності. Вони підривають висновки істориків про злочини і відповідальність за них керівництва підпілля, а навіть злочини комуністичної влади.  

 70-ті роковини антипольської чистки на Волині, що наближаються, повинні служити справі примирення, а не поглиблювати упередження між нашими народами. 

Ми, поляки та українці, учасники пам’ятних подій на честь Яцека Куроня у Львові,заявляємо, що докладемо максимальних зусиль, щоб у річницю трагедії поляків звучала правда, а замордованим було віддано шану. Так само слід говорити правду про українські жертви і вшанувати їхню пам’ять. 

Ми добре розуміємо, що не можна створити добрі відносини між нашими народами без подолання минулого. Пам’ятаючи про заслуги Яцека Куроня, ми прагнемо докласти усіхможливих зусиль для того, щоб українсько-польське примирення стало доконаним фактом.

Звертаємося до лідерів громадянського суспільства по обидві сторони кордону ізпроханням підтримати наші наміри й провести низку заходів, що поглиблюватимуть діалог.

Перед лицем викликів, які стоять перед нашою частиною Європи, гасло «немає вільної Польщі без вільної України» набирає нового значення: воно означає відповідальність за майбутнє наших країн і всієї Європи.

Будьмо свідомі відповідальності, що лежить на наших плечах, і шансів, що стоять перед нами. 

 

Пйотр Андрусєчко (Польща)

Боґуміла Бердиховська (Польща)

Леся Біленька-Свистович (Україна)

Северин Блумштайн (Польща)

Барбара Вайґль (Польща)

Зофія Вінавер (Польща)

о. Людвік Вісьнєвський (Польща)

Марцін Войцєховський (Польща)

Генрик Вуєць (Польща)

Людвіка Вуєць (Польща)

Тарас Возняк (Україна)

Євген Глібовицький (Україна)

Оля Гнатюк (Польща)

проф. Ярослав Грицак (Україна)

Катажина Ґурняк (Польща)

Олена Джеджора (Україна)

Цвєта Дімітрова (Польща)

Ян Анджей Домбровський (Польща)

Леонід Зашкільняк (Україна)

Микола Княжицький (Україна)

Павел Коваль (Польща)

Андрій Ковальський (Україна)

Анджей Куронь (Польща)

Данута Куронь (Польща)

Анджей Леуш (Польща)

Ян Літинський (Польща)

Юрій Макаров (Україна)

Мирослав Маринович (Україна)

Ігор Медвідь (Україна)

Мартина Міхалік (Польща)

проф. Влодзімєж Менджецький (Польща)

Адам Міхнік (Польща)

Пйотр Мітцнер (Польща)

проф. Ґжеґож Мотика (Польща)

Тереза Олєщук (Польща)

Андрій Павлишин (Україна)

Олег Павлишин (Україна)

Моніка Пастерніцька (Польща)

Вікторія Пастерніцька (Польща)

Ян Пєкло (Польща)

Данута Пшивара (Польща)

Данило Польовий (Україна)

Віталій Портніков (Україна)

о. Богдан Прах (Польща)

Павел Пєньонжек (Польща)

Юрій Рейт (Польща)

Ева Рибалт (Польща)

Микола Рябчук (Україна)

Анджей Северин (Польща)

Вітольд Сєлєвіч (Польща)

Славомір Сєраковські (Польща)

Ярослав Скуза (Польща)

Йоанна Сьвідерська (Польща)

Проф. Томаш Стриєк  (Польща)

Петро Тима (Польща)

Маґдалена Хабєра (Польща)

Анджей Топінські (Польща)

Іза Хрузлінська Хруслінська (Польща)

Леонід Фінберґ (Україна)

проф. Анджей Фрішке (Польща)

Емілія Хмільова (Україна)

Павло Хобзей (Україна)

Барбара Шведовська (Польща)

Галина Шеляг (Україна)

Ірина Штогрин (Україна)

Мирослав Чех  (Польща)

 

 

 

 

http://www.oup.ukraina.com.pl





 

Яндекс.Метрика