на головну сторінку незалежний культурологічний часопис «Ї»

Порівняльний аналіз ґендерних студій в США та країнах постсовєтського простору

Круглий стіл за участю професорки Енн Снітов

28 березня 2002

Прес-реліз

28 березня в приміщенні редакції часопису "Ї" відбувся круглий стіл за участю професорки Енн Снітов (Graduate Faculty New School University New York), яка була однією із засновниць Network East West Women. Пані Снітов уже близько десяти років вивчає становище жінок у країнах постсовєцького простору і заснована нею мережа власне і має на меті підтримку жіночих ініціатив у цьому регіоні у цілком конкретному вимірі. В рамках мережі існує програма розсилки літератури та іншого інформаційного матеріалу. Щороку у Кракові відбувається літня школа для учасниць із Східної та Центральної Европи.

Основні питання, які обговорювали учасниці круглого столу: суспільна рецепція фемінізму в Україні, утвердження ідеї ґендерної рівності у суспільній сфері, опір з боку суспільства та внутрішній конфлікт самої жінки.

Цікавою і несподіваною була відповідь пані Снітов на запитання, чи змінилося ставлення до фемінізму у США, чи досягли жінки фактичної рівності у різних сферах суспільного життя. Пані професор з сумом констатувала, що суспільна рецепція хоч і змінилась, проте вона далека від ідеалу. І незважаючи на всі зусилля, американські жінки і сьогодні за рівноцінну роботу отримують 72 центи, в той час як чоловіки отримують 1 долар.