на головну сторінку незалежний культурологічний часопис «Ї»

Молитва українсько-польського примирення

Український Католицький Університет
Незалежний культурологічний часопис Ї

1 листопада 2004

Молимося разом із поляками

Уляна ЛИБА

Поступ, 2 листопада 2004 р.  http://postup.brama.com 

На могилах польських та українських воїнів на Личаківському цвинтарі вчора відбулася спільна українсько-польська молитва. Її провели Патріарх Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви Любомир Кардинал Гузар та Глава РКЦ в Україні Кардинал Мар'ян Яворський. Українсько-польське примирення засвідчує, що така спільна молитва першого листопада, у День всіх Святих за польською традицією, відбувається вже кілька років поспіль, і помолитися разом приходить багато і українців, і поляків. До пам'ятників польських вояків та воїнів Української Галицької Армії, які захищали Львів у 1918-1919 р.р., Любомир Гузар та Мар'ян Яворський поклали квіти.

За словами Кардинала Любомира Гузара, така спільна молитва не лише цікава, а й має дуже глибокий зміст: "Колись ці воїни воювали один проти одного, а тепер поховані тут разом. А ми через стільки років також приходимо сюди разом і молимося. І ми, сини та внуки цих полеглих, молимося за упокій їх душ, бо тепер зрозуміли, що, коли хочемо йти вперед до кращого майбутнього, то мусимо йти разом." Саме тому, вважає Любомир Гузар, така щорічна зустріч має особливе символічне значення. "Сподіваюся, що ця традиція буде продовжена і стане для нас звичним спільним маршем уперед до світлого майбуття," -- висловлює свої надії Кардинал.

Наші предки розв'язували свої проблеми та протиріччя війнами, але, як переконаний Патріарх Любомир Кардинал Гузар, ми не повинні їх осуджувати, а навпаки, лише подякувати. Адже вони, як і ми зараз, також хотіли кращої долі для української держави. "Все ж ми, навчені гірким досвідом війн, мусимо розуміти, що дорога до кращого майбутнього лежить по-іншому -- в спільній молитві та спільній праці," -- вважає Любомир Гузар.