на головну сторінку незалежний культурологічний часопис «Ї»

Україна: криза еліт чи відсутність еліт

Співорганізатори:
Незалежний культурологічний часопис Ї (Львів)
Український клуб (Київ)
Фонд Фрідріха Наумана (Німеччина)

4 жовтня 2006

Заява ініціаторів

“Українського клубу”

Сьогодні всі ми є свідками системної суспільно-політичної кризи в Україні.

Безпосередньою причиною кризи є розірвання суспільної угоди та зникнення взаємної довіри на всіх рівнях соціальної структури – від еліт, в тому числі регіональних, політичних, професійних (зокрема у середовищі експертів та журналістів), до пересічних громадян.

Подальше збереження такої ситуації – це шлях в нікуди.

Ми свідомі того, що для пошуку виходу з кризового стану потрібні ініціювання та незаангажована експертна оцінка комплексу політичних, адміністративних, економічних та інформаційних антикризових заходів. З цією метою ми ініціюємо створення незалежної експертної структури - “Українського клубу”, до участі в роботі якого запрошуємо представників провідних аналітичних  центрів країни.

Задля уникнення корпоративного конфлікту ми з самого початку знімаємо питання про особливі права ініціаторів. Ми – ті, хто пропонує, а не ті, хто хоче мати контрольний пакет на істину. Ми не політики, ми – експерти, які мають та висловлюють свою громадянську позицію. Ми стоїмо на сторожі національних інтересів української держави.

Діяльність “Українського клубу” базується на таких принципах:

1) Верховенство Конституції та законів України;

2) Суспільна безпека – національна, економічна, громадянська;

3) Діалог українських експертів, незалежно від політичної ангажованості та підходів;

4) Публічність діяльності.

Цілі нашої роботи:

  • випрацювання нового дискурсу для “проекту майбутньої України” та адекватного аналізу теперішньої ситуації в Україні;
  • досягнення компромісу всередині різних точок зору та підходів за умови дотримання вищезгаданих принципів;
  • випрацювання нового формату діалогу з жорсткою структурою, де розрізняються експертні оцінки, проблемний аналіз та проектні розробки;
  • активне просування в ЗМІ експертної позиції як втраченого формату в подачі теленовин та в телепубліцистиці;
  • усвідомлення та відстоювання корпоративних інтересів українських експертів в очах закордонних експертних корпорацій;
  • постійне утримання рефлексивної позиції в умовах будь-яких конфліктів політичних інтересів, тобто намагання “бути над сутичкою”, а не її частинами;
  • ініціювання пропозицій, спрямованих насамперед на  попередження кризової ситуації в країні;
  • комплексна експертна оцінка антикризових заходів, які пропонуються різними політичними силами.

Заяву підписали:

Андрій Єрмолаєв, ЦСД „Софія”,
Володимир Лупацій, ЦСД „Софія”,
Володимир Фесенко, Центр прикладних політичних досліджень „Пента”,
Олександр Литвиненко, політолог,
Костянтин Матвієнко, Корпорація стратегічного консалтингу „Гардарика”,
Сергій Дацюк, Корпорація стратегічного консалтингу „Гардарика”,
Вадим Карасьов, Інститут глобальних стратегій,
Євгеній Копатько, Донецький інформаційно-аналітичний центр



Фонд Фрідріха Наумана

Фонд, що носить ім'я великого німецького ліберального діяча Фрідріха Наумана (1860-1919), є фондом німецького лібералізму. У своїй діяльності він тісно співпрацює з Вільною Демократичною партією (FDP), яка в останні десятиліття внесла істотний вклад у формування німецької держави і суспільства.

Головна мета Фонду - сприяння розвитку і утвердження громадянського суспільства як у Німеччині, так і в цілому світі. З моменту свого створення (1958 р.) Фонд Фрідріха Наумана бере активну участь у вирішені суспільних проблем у багатьох країнах (сьогодні їх понад 60), тісно співпрацюючи, передовсім, з політичними і громадськими силами, які висувають людину - індивідуума як протиставлення колективу - на передній план своєї діяльности.

Фонд працює у таких головних напрямках: демократична культура; децентралізація державницької діяльности (передовсім федералізм і місцеве самоуправління); регіональні засоби масової інформації, особливо регіональна преса; дотримання і реалізація прав людини і громадянина; підтримка еліт, які починають формуватися, і тим самим підтримка самого демократичного розвитку.

Діяльність Фонду базується на двох засадничих принципах. По-перше, на принципі орієнтації на актуальні на цей момент проблеми. Другим принципом є принцип співпраці.

Фрідріх Науман (1860-1919)

Народився 25 березня 1860 року у родині саксонського священика. Вивчав теологію у Ляйпцігу і Ерлянґені. У 1890 році приєднався до консервативного "Християнсько-соціального руху", однак через шість років вийшов з нього. Водночас відмовився від пасторського сану і став вільним журналістом.

Науман був одним із творців ліволіберальної і прореспубліканської Німецької демократичної партії ( DDP) і став її першим головою. Незадовго до смерті своїми консультаціями він істотно вплинув на текст Веймарської Конституції. Помер у 1919 році через кілька днів після її прийняття.

Наумана можна вважати творцем сучасного організованого лібералізму. Завдяки своєму політичному впливу і особистій харизмі він вніс істотний вклад у реорганізацію лівих лібералів до і після Першої світової війни.