на головну сторінку незалежний культурологічний часопис «Ї»

Незалежний культурологічний Журнал «Ї»
та громадський рух «Зарваницька ініціатива»
продовжує серію семінарів,
що об’єднані єдиним запитанням:

«Навіщо Україна?»
З огляду на чергову кризу ідей у українському суспільстві ми змушені знову і знову повертатися до цього запитання.
28 жовтня 2011 року нашим гостем був

Сергій Дацюк,
відомий український філософ, політолог, автор книги «Інтелектуальна політика» та книг присвячених філософській тематиці сучасності

28 жовтня 2011, м.Івано-Франківськ, Книгарня "Є"

 

28-29 жовтня Івано-Франківськ відвідали відомі українські інтелектуали –
СЕРГІЙ ДАЦЮК і ТАРАС ВОЗНЯК

В п’ятницю вдень вони зустрілися з журналістами, а ввечері – в ширшому колі в книгарні «Є».

Зустріч в книгарні «Є» була з серії семінарів, які проводить незалежний культурологічний журнал «Ї», і які об’єднані єдиним запитанням: «Навіщо Україна?» (Аналогічний семінар відбувся днем раніше у Львові).

Зустріч була фантастично цікавою і перкрила запланований час майже вдвічі – тривали 3 години.

Філософ, політолог Сергій Дацюк відкрив присутнім «велику таємницю» - він переконаний, що ілюзія електорату про те, що держава займається чимось реальним – не відображає реаліям: «Держава лише є замовником послуг у корпорацій. Вона збирає податки і за корупційну ренту наймає корпорації для надання послуг країнам. Політичні утворення – від партій до держав розпадаються не тому, що не мають ресурсів, а тому, що нікому не потрібні. Проблема України є в тому, що є байдужість більшості до реалізації цього проекту під назвою «Україна».

Тарас Возняк та Сергій Дацюк під час семінару гірко пожартували: «Під час зустрічей з європейськими колегами ми кажемо, що Україна насправді вільнішою від Європи – українці вільні від законів, - вони на них не зважають, від моралі, від етики.. Українці можуть плюнути де завгодно, кинути сміття мимо урни…»

Тарас Возняк повідомив, що його колега є латентним монархістом, що останній і не заперечував: «Демократія – погана форма правління, - бо насправді в демократії керує вибір «колективного несвідомого. Я думаю, що біль справедливо було б обирати владу підкиданням монетки. Це був би ірраціональний вибір. А ірраціональне часто буває ближчим до істини».

Тарас Возняк оцінюючи нинішню владу, сказав: «Одна стара польська панянка сказала: «Скільки не накопичуй – поховають в одних майтках…»

Сергій Дацюк перконаний, що світ і Україну в тому числі чекає «фрагментація». Як приклад навів Facebook, в якому ця «фрагментація» відбувається вже зараз – створенням груп за інтересами, віртуальних спільнот. «Клись приїхала в Україну комісія з Світового банку, і одна пані з комісії, коли потрапила на київський Бесарабський ринок почала кричати: «Ноу реформ!!!» Вона казала, що ви маєте те, що ми зараз хочемо відродити – фрагментовану багатоукладну економіку. Тому в час всесвітньої «фрагментації» ми можемо в своїй «недореформованості» мати перевагу».

Наостанок Сергій Дацюк висловив переконання, що «фрагментацію» застане нинішнє покоління. Вона, можливо, буде з кров’ю. Але до неї треба готуватися зараз: «Здається всі суспільні і політичні сили дозрівають до того, що врешті-решт потрібно по новому осмислити чи потрібна нам така політична конструкція, як Українська держава, а, якщо так, то якою вона врешті-решт має бути».

firtka.if.ua