на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Кирило Сазонов

Росія більше не встає з колін...

Судячи з усього, російський рубль відправляється в тривалу подорож на дно, і рятувати його ніхто не збирається. Звичайно, в Кремлі хотіли б утримати курс, демонструючи стабільність всупереч санкціям, але це вже вище їхніх можливостей. І ось помічник президента РФ Андрій Бєлоусов визнає, що поточний рівень валютних резервів Росії не дозволяє грошовій владі проводити інтервенції для підтримки курсу рубля.

«У чому складність сьогоднішньої ситуації? Перший момент – у нас рубль нині в плаваючому стані. І у нас зараз вже немає тих золотовалютних резервів чи валютних резервів, які ми могли використовувати для підтримки рубля в 2013 році», – пояснює чиновник. За його словами, решти резервів вистачить, приблизно, на 9 місяців товарного імпорту або, приблизно, на півроку імпорту товарів і послуг. Ось, власне, та точка у часі, після якої почнуться швидкі процеси розпаду всієї структури влади в РФ.

Падіння цін на нафту і міжнародні санкції – проблема для будь-якої економіки, навіть за наявності розвиненої промисловості та сільського господарства. А для країни, яка живе за рахунок торгівлі сировиною, це взагалі швидкодіюча отрута. Падіння економіки і обвал національної валюти – неминучі етапи на шляху Росії. Якщо бензоколонка будь-яких розмірів уявляє себе державою і навіть впливовим геополітичним гравцем – це нікому не заважає. Хай уявляє. Але якщо фантазії надто затягують і вона порушує правила гри цивілізованого світу – їй всіма доступними засобами нагадують, що вона все-таки бензоколонка. Швидко і болісно.





 

Яндекс.Метрика