на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Світлана Закревська:
Влада – головний чинник дискримінації ВПО

Українська влада виявилася неготовою надавати реальну підтримку внутрішньо переміщеним особам із Криму та Донбасу і не спромоглася виконати базові функції щодо дотримання громадянських прав переселенців. Про це під час публічної дискусії – семінару «Внутрішньо переміщені особи в Україні: від повної інтеграції до стигматизації», що відбулася у Львові, заявила президент Донецької міської громадської організації «Альянс» Світлана Закревська (Київ – Донецьк).

 

«Влада не забезпечила людей, які втратили все, ні житлом, ні роботою. Не надала ніякої значущої підтримки та навіть не була спроможною організувати реєстрацію ВПО. Але при цьому в усіх негараздах винні самі переселенці, а не влада. Саме така картина представлена у більшості ЗМІ, звідки й почалася хвиля стигматизації ВПО. За зізнанням самих журналістів, вони лише ретранслюють слова чиновників, які в своїх інтерв’ю виливають відра бруду на переселенців», – зазначила Світлана Закревська в рамках доповіді «Влада та стигматизація внутрішньо переміщених осіб – чи є зв’язок?».

 

З метою визначення ключових явищ стигматизації та дискримінації був проведений спеціальний комплексний моніторинг, який охопив регіони України, де зареєстрована переважна більшість ВПО – Київ, Донецьку, Луганську, Харківську, Дніпропетровську, Запорізьку області. Проект підтримало Генеральне консульство ФРН в Донецьку, розташоване в Дніпропетровську.

 

Мета моніторингу – проведення дослідження щодо дотримання прав внутрішньо переміщених осіб  органами державної влади та місцевого самоврядування, доступу до публічної інформації та оцінка представленості теми переселенців із зони АТО в ЗМІ та соцмережах.

 

«Ми робили широкомасштабний моніторинг, тому що при спілкуванні з ВПО виявляється, що переселенці не мають належної інформації щодо послідовності дій після переїзду на нове місце. Органи влади їм у цьому ніяким чином не допомагають. Дослідження веб-сайтів органів державної влади та місцевого самоврядування довело, що більшість ресурсів не містить належної інформації, а та, що наявна, застаріла чи втратила актуальність. Також ми робили моніторинг соцмереж, як тих, де спілкуються ВПО, так і сторінок органів влади. Ми виявили, що переселенці обговорюють важливі теми – реєстрація, працевлаштування, переїзд, соцвиплати, тощо. А органи влади на своїх сторінках зовсім не розміщують інформацію, яка була б цікава ВПО. Жодного разу переселенці не робили перепостів з сайтів або сторінок органів державної влади. Це означає, що у нас склалося дві реальності. Одна реальність – це влада та місцеві мешканці громад, а інша реальність – це переселенці, і вони не перетинаються навіть у соціальних мережах», – вважає експерт.

 

Президент ДМГО «Альянс» розповіла, що був задіяний і метод включеного спостереження – члени моніторингової групи особисто приходили в державні установи, що працюють з ВПО. «Було виявлено наступне: величезні черги, люди навіть непритомніли, очікуючи прийому. Ще одна проблема – незручний графік роботи: години прийому з 9.00 до 12.00, з 14.00 до 16.00. Мало того, що це робочий час, до того ж – це дві години на день, і не щодня», – зауважила Світлана Закревська.

 

«Ми наголошували на проблему під час круглого столу за участю представників Міністерства соцзахисту, але чули у відповідь: “А ви знаєте, які вони, ці переселенці? Вони б’ються у чергах!” Це свідчення нездатності влади організувати роботу так, щоб не було черг і, як наслідок, конфліктних ситуацій. Часто чиновники вимагали додаткові довідки, наприклад, з ЖЕКів, угоди на оренду житла, документи, що встановлюють власників житла, тощо», – проінформувала експерт про найбільш кричущі порушення.

 

Світлана Закревська зазначила, що в регіонах, де проводився моніторинг, вдалося домогтися виконання закону і постанов КМУ, що регулюють діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування. Але постійно виникають нові осередки напруженості. «Буквально днями ми отримали інформацію, що в Кременчукі Полтавській області ВПО не реєструють і не перереєструють, поки ті не сплатять єдиний соціальний внесок. Ви можете собі уявити? ЄСВ становить 425 грн. Щоб отримати 442 грн допомоги від влади, людина має заплатити 425. До того ж, це протизаконно», – додала президент ДМГО «Альянс».

 

Моніторинговою групою встановлено, що інформація про порядок реєстрації, отримання документів розповсюджується самими ВПО, а від органів державної влади інформацію отримати вкрай складно або взагалі неможливо. Вона відсутня на сайтах, у соцмережах. Навіть у самих установах немає відповідних стендів, зразків заповнення документів. Здебільшого ВПО отримують інформацію від знайомих, друзів, родичів або через соціальні мережі.

 

Одним із напрямків дослідження стало дотримання закону про доступ до публічної інформації для ВПО. «Ми написали величезну кількість запитів до центральних органів державної влади, тому що не могли отримати інформацію, яка цікавить людей. Писали в Кабмін, облдержадміністрації. Було отримано більш ніж 200 відповідей, але ці відповіді були, як то кажуть, “ні про що”. Цікаві й самі приклади реагування: коли ми писали в ОДА, вони спускали запити на рівень міст, селищ і навіть сіл. І більша половина відповідей надійшла саме з селищ і сіл, які не мають власних ресурсів і нічого не вирішують», – підкреслила Закревська.

 

Експерт наголосила, що за півтора року з моменту виникнення проблематики ВПО в Україні досі не розроблена та не затверджена цільова державна програма, відсутня єдина база внутрішньо переміщених осіб, що передбачено Законом України №1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20 жовтня 2014 р. «Відсутність електронної бази додає додаткові проблеми при переїзді в інші регіони, переселенці вимушені постійно звертатися за новими довідками, оббивати пороги в органах соцзахисту, ДМС», – акцентувала президент ДМГО «Альянс».

 

Не приділяють належної уваги проблематиці ВПО місцеві засоби масової інформації. В рамках моніторингу були досліджені друковані медіа, засновниками яких є ОДА або облради, та найбільш рейтингові регіональні інтернет-видання. «Частка матеріалів у загальному контенті щодо прав ВПО складає 1%. З цього одного відсотка більшість стосується соціального захисту ВПО, а політичним правам присвячені лише 2%. Особливо це вражає, коли ми бачимо ситуацію з виборчими правами переселенців, які не отримали права взяти участь у виборах. Це безпрецедентна ситуація, коли 1,5 млн людей позбавлені права демократичного волевиявлення. Подібна ситуація в Україні була лише за часів Сталіна, коли певні групи населення не мали права голосувати на виборах – це були так звані “лишенці”, що належали до “ворогів народута їх родин. Ситуація повторюється в XXI столітті, при тому що існує норма ст. 70 Конституції України, де чітко визначені групи населення, що не мають права голосу – вони мають бути визнані недієздатними в судовому порядку», – нагадала експерт.

 

«Коли людина неспроможна щось зробити, але бажає виглядати гарно, то перекладає свою провину на інших. Сьогодні наша влада, як ота незграбна людина. Вона неспроможна налагодити нормальний діалог, нормальну роботу, а винними залишаються переселенці. Я закликаю колег впливати на владу. Якщо ми не будемо об’єднуватись і відстоювати свої права, в тому числі в судовому порядку, влада не почне працювати належним чином і продовжить стигматизувати та дискримінувати ВПО, в той час як має підтримувати переселенців і допомагати їм адаптуватись у нових реаліях», – резюмувала Світлана Закревська.

 

 

 


Яндекс.Метрика