на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євген Магда

Тимошенко готує наступ проти Порошенка:
терміни вже відомі

Лідер "Батьківщини", найменшої парламентської фракції, готується до політичного контрнаступу проти чинної влади, зокрема, Петра Порошенка. Попередньо він запланований на осінь, адже влітку в Україні традиційно політичне життя затихає. Як видається, для Юлії Тимошенко не принципово, чи стане вона за підсумками прем'єром втретє, або вперше увійде як господиня в президентський кабінет.

Тимошенко досить швидко оговталася від поразки на президентських виборах навесні 2014-го і витратила минулий рік на руйнування рейтингу Арсенія Яценюка. Юлія Володимирівна, критикуючи уряд за підвищення тарифів (сама вона як прем'єр не поспішала виконувати дані МВФ обіцянки щодо цього), перетягнула до себе значну частину електорату "Народного фронту". Можна сказати, повернула, адже в партійному сенсі "фронтовики" - це частина "сердечників", які віддали перевагу в 2014 році самостійному політичному плаванню.

Тоді, після розставання Юлії Володимирівни з Олександром Турчиновим, Арсеном Аваковим, Арсенієм Яценюком, деякі експерти прогнозували згасання її політичної кар'єри. Цього не сталося. Тимошенко не тільки не пішла на політичну пенсію, але і продовжує відігравати помітну роль в українській політиці. Юлія Володимирівна фактично повторила той фокус, який показала під час президентства Віктора Ющенка, піднявшись по його спині на вершину популярності. Сьогодні Тимошенко нагадала, що "чорна бухгалтерія" Партії регіонів опосередковано свідчить про фальсифікацію президентських виборів 2010 року і постарається використати цей поки не очевидний факт на свою користь.

Паличкою-виручалочкою для "Батьківщини" стала Надія Савченко, якій Тимошенко поступилася незмінним першим номером у партійному списку. Найвідоміша українська військовополонені зіграла роль локомотива для деморалізованих "сердечників", а сьогодні, після повернення на Батьківщину, цілком підтримує партійну лінію. Принаймні, до набуття необхідного досвіду будучи політиком з найвищим на сьогодні рейтингом довіри.

Тимошенко нічого нарікати на відсутність популярності. Якщо КМІС раз на місяць тішить самолюбство Юлії Володимирівни прогнозами про її беззастережну перемогу, то інші соціологічні структури з реноме незмінно включають її в трійку лідерів майбутніх президентських перегонів. Лідер "Батьківщини" обрала безпрограшну тактику: використовуючи своє минуле "газової принцеси", вона переконливо вдає з себе страдницю за народні інтереси. Причому - що характерно - якщо не з парламентської трибуни, то в ефірах "112" і "Інтера", куди у Тимошенко, схоже, має абонемент.

Є ще одна відмінність в порівнянні з минулим Тимошенко. Якщо раніше вона зачаровувала переважно європейських політиків, то сьогодні з більшою ймовірністю може зробити ставку на прихований альянс з Кремлем. Там продовжують сприймати лідера "Батьківщини" в якості непублічного, але ефективного союзника, і чекають свого часу.

Зазначу, що Тимошенко досить рідко критикує безпосередньо Петра Порошенка, вважаючи за краще наносити удари по позиціях прем'єрів і дрібніших чиновників. Леді Ю відрізняє незмінна впевненість в озвучених нею тезах, яку вона транслює з широким розмахом. Кажуть, що Юлія Володимирівна пообіцяла не тримати образи на тих, хто не залишився в її орбіті за минулі роки, і готова пробачити зрадників та взяти їх на перевиховання. За окрему плату, звичайно. Її базовий електорат - мешканці невеликих міст і сіл переважно в центрі і на заході України - навряд чи позитивно відреагують на підвищення цін на газ, яке вже восени відіб'ється на сімейних бюджетах.

Ось тоді Тимошенко і перейде в наступ. Причому далеко не факт, що у Верховній Раді у неї буде багато союзників. Тут вона може розраховувати тільки на колишнього однопартійця Олега Ляшка і, в деякій мірі, - на "Самопоміч". Якщо нинішня тенденція збережеться, то рейтинг Андрія Садового, що обсипається, зробить його більш поступливим у переговорах з лідером "Батьківщини". Але навіть альянсу цих трьох фракцій недостатньо для потужного парламентського наступу, а відкритий союз з "Опозиційним блоком" лідер "Батьківщини" дозволити собі не може. Наявність потужної медіа-підтримки в суспільстві, що живе в форматі "зрада-перемога", також може зіграти свою роль.

Цікавий факт: ні в кінці 2004-го, ні зовсім недавно Юлія Тимошенко не голосувала за конституційні зміни. Як видається, в разі приходу до влади вона може ініціювати повернення України до Конституції в початковій редакції 1996 року. Але для початку Юлія Володимирівна повинна ініціювати дострокові парламентські вибори, перемогти на них і домогтися проведення дострокових президентських виборів. Завдання, безумовно, непросте, але Тимошенко навряд чи може чекати більше, ніж кілька літніх місяців.

19 06 2016

http://news.online.ua/745220/timoshenko-gotovit-nastuplenie-protiv-poroshenko/

 





 

Яндекс.Метрика