на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віталій Портников

Ахіллесова п'ята Меркель

Організатори останніх терактів в Німеччині точно знали, де знаходиться ахіллесова п'ята Ангели Меркель. І вони б'ють точно в ціль

Терористичні акти, які в останні дні один за іншим відбуваються в Німеччині, мають багато відмінностей - і в особистостях самих нападників, і в методах, якими вони діють, і в наслідках.

Але є одне спільне - всі вони відбуваються у Баварії, одній з найвпливовіших і важливих з економічної і політичної точки зору федеральних земель Нымеччини. Виняток - напад в Ройтлінгені, в Баден-Вюртемберзі, його теж влаштував біженець, але там він мав персоніфікований характер: злочинець явно мав за мету жінку, польку, яку в результаті і вбив.

А терористичні акти, які влаштовуються нібито зі схвалення "Ісламської держави" - або інших мережевих структур цього ж типу - як правило, анонімні. Нападникам в поїзді в Вюрцбурзі, в Мюнхені і Ансбаху було абсолютно все одно, кого вони вб'ють.

Психологи зараз намагатимуться проаналізувати, які проблеми змусили терористів примкнути до "Ісламського державі", соціологи - зрозуміти, як впливає на вербування можливих злочинців мігрантська среда, журналісти - замислюватися про наслідки явних збоїв в міграційній політиці для федерального канцлера Ангели Меркель.

Але я все ж почав би з Баварії. Чому в цій федеральній землі, яка здавна вважається символом благополуччя і спокою, відбувається один терористичний акт за іншим? Багато мігрантів? Але в Баварії їх завжди було чимало, вона тягне до себе, як магніт. Неефективність силових структур?

Але в Баварії в минулому було чимало інцидентів, які мали б змусити задуматися про ефективність. Саме в Баварії регулярно проходять масові акції, які не виключають ризику - той, хто хоч раз був на Октоберфесті, розуміє про що я. Але ж нічого не трапляється. І зовсім не тому, що так складаються обставини.

А тому, що працюють спецслужби і поліція. Є одна важлива річ, про яку за межами Німеччини часто забувають - це відмінність Баварії. Почнемо з того, що в Баварії просто немає ХДС - партії канцлера Ангели Меркель. Зате є власна політична сила - ХСС. І це зовсім не земельна реформи організація ХДС, як хтось може подумати.

Це дійсно інша партія, з іншої платформою і своїми поглядами на Німеччину і світ. Свого часу засновники ХДС і ХСС проявили політичну мудрість і зрозуміли, що конкуренція на загальнонаціональному рівні послабить німецьких центристів і дасть переваги соціал-демократам.

Так ХСС зосередився на Баварії, не намагаючись вийти за межі федеральної землі і залишаючись партнером ХДС. Але - партнером, а не сателітом. У лідерів ХСС зовсім інші погляди і на міграційну політику канцлера Ангели Меркель і - що хотілося б особливо виділити - на взаємини з Росією.

Нагадаю, що прем'єр-міністр Баварії і голова ХСС Хорст Зеехофер в лютому цього року демонстративно відвідав Москву і зустрівся з Володимиром Путіним.

Меркель довелося проводити спеціальну зустріч з керівництвом ХСС для врегулювання розбіжностей - хоча б на публічному рівні. Здавалося, що між союзниками знову злагода та любов. Але після серії терактів у Зеехофера з'являються додаткові можливості і стимули для критики Меркель. Причому тепер він може говорити вже не про те, чому міграційна політика канцлера небезпечна для Німеччини.

Він буде говорити саме про Баварію - і, звичайно, його підтримають. І коли він буде стверджувати, що для вирішення проблеми біженців потрібно ефективніше співпрацювати з Путіним по Сирії - які санкції? - Ця його думка буде підкріплюватися кадрами з Мюнхена або Ансбаха.

І Ангелі Меркель буде все важче відбивати ці атаки. ХДС необхідний лояльний союзник в Баварії, для якого кандидат на пост канцлера має бути прийнятною. Це - даність німецької політичного життя. Не буду уподібнюватися до конспірологів і стверджувати, що це російські спецслужби організували терористичні акти в Баварії.

В ослабленні позицій лідерів антитерористичної коаліції "Ісламська держава" зацікавлена не менше від Путіна. Зауважу лише, що організатори терактів точно знали, де знаходиться ахіллесова п'ята Ангели Меркель. І вони б'ють точно в ціль.

25 07 2016

http://espreso.tv/article/2016/07/25/akhillesova_pyata_merkel

 





 

Яндекс.Метрика