на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Павло Правий

Жахливе виття під місяцем або хто полює на Путіна?

Під повним місяцем лунало жахливе виття. Так може вити тільки перевертень. Так може вити тільки звір, який влаштував своє лігво в Кремлі. Але в цьому витті все виразніше чується не лють хижака, що напав на слід жертви, але страх і розгубленість. Тому що він раптом усвідомив: з мисливця він перетворився в жертву. Якось непомітно і якось раптом. Не буде ніякого «Русского мира», не буде Владімір Владімірович диктувати умови всьому людству і самого Владіміра Владіміровича не буде. Не вірите?

Якось дуже швидко і в російських, і в українських ЗМІ спала хвиля матеріалів про сенсаційну подію - відставку всемогутнього глави Адміністрації президента РФ Сергєя Іванова. І не просто відставки. «Напівдержавний владця» відправлений на посаду не міністра, не начальником Чукотки і навіть не послом в дружнє Зімбабве. Сергєя Борисовича відправили в радники президента з екології. Піклуватися про даурских їжаків, конвалію звичайну і вміст вуглекислого газу в атмосфері Череповця. Це не просто покарання - це демонстративне приниження.

І відразу виникає запитання: за що? За що одного з найближчих (і одного з останніх) соратників по захопленню необмеженої влади в Росії, тих, кого прийнято називати «кооператив Озеро» штовхнули під зад коліном, та ще й плюнули на тім'ячко? Чим завинив?

Відразу скажемо: більшість експертів (серйозних експертів, а не шарлатанів) однозначно на це питання відповісти не можуть. Все покрито мороком таємниці, як і належить в суспільстві кремлівських перевертнів.

Хтось вважає, що параноя Путіна досягла тієї стадії, що він почав боятися всім відомої «табакерки Платона Зубова», тому віддаляє від себе всі більш-менш самостійні фігури, що мають політичні, фінансові та кадрові ресурси і оточує молодими, особисто відданими, виконавчими , але без амбіцій людьми.

Хтось бачить спробу «перезавантажити» зовнішню політику, змінити відносини з Заходом і Україною. Адже ні для кого не секрет, що саме Сергєй Іванов очолював «партію війни» в Кремлі.

І справді: дуже схоже: після страшних провалів у зовнішній політиці, коли держава і її фюрер виявилися в глухій ізоляції; коли задушливі санкції; коли обіцяної перемоги на Донбасі немає, і не передбачається; коли ні Україна, ні тим більше США не піддаються на тиск; коли не вдалося розколоти ЄС і вибити його з антиросійською коаліції - Путін демонстративно карає авторів старого курсу, викидає бояр, що провинилися за двері і набирає нових, нічим не примітних і нічим не заплямованих перед Вашингтоном, Брюсселем і Києвом, чиновників, які, по ідеї, і будуть вести переговори про «перезавантаження». Навіть «мирова» з Туреччиною вписується в цей сценарій.

Скажу зразу: дуже хотілося б в це вірити. І ваш покірний слуга вже висловлював одну з версій, згідно з якою скандал з «українськими диверсантами в Криму» Путін використовував як привід, що дає можливість вирулити з «Донбаського тупика» зі збереженням величі на морді особи.

Росія виходить з «Мінська» і «Нормандської четвірки», тим самим де-факто денонсує всі домовленості. А значить, Україна розв'язує собі руки щодо ЛНР-ДНР: ніякої лінії розмежування, припинення вогню, відведення важкого озброєння і навіть заборони на використання авіації.

Навіть підтягування до кордону військових контингентів армії і внутрішніх військ РФ виглядають в цьому світлі оптимістично: їх явно не вистачає на наступальні дії проти ЗСУ і це наводить на думку, що війська ті не проти України - це заслін від бойовиків, щоб виключити прорив на Ростов. Як-не-як Іванов з Сурковим загнали на Донбас під тисячу танків, БМП, БТР та іншої бронезвірини.

Навіть оптимістичне пожвавлення бойовиків в останні два тижні вкладається в цю схему. У ДНР оголосили загальну мобілізацію «ополченців» - повідомляють ЗМІ. Насправді їх можуть мобілізувати якраз на утилізацію. Щоб дати привід українським військовим піти вперед і «зачистити» Донбас, треба спочатку кинути алкоголічні війська в наступ.

Такий сценарій не можливий на 100%, але цілком можливий. І навіть заперечення, мовляв, росіяни не пробачать Путіну «зради Донбасу» відкинемо: якщо вже росіяни з почуттям глибокого задоволення проковтнули розворот на 180 градусів у відносинах з «фашистської Туреччиною», з якої ще місяць тому збиралися воювати, то і тут проковтнуть. Пропаганда щось придумає. Наприклад, чули, що бойовики оголосили «евакуацію мирного населення»? Така ж «евакуація» при необхідності, буде оголошена Москвою. Росіянам панове Кисельов і Соловйов розкажуть, що великий Путін врятував від «хунти» всіх «русскомірцев», забравши їх до себе, а ті, хто залишився - це такі ж «укрофашисти», як і в Києві, зрадники. Громадяни, - як казав Остап Бендер, - задоволені розійдуться по домівках.

Але може бути і так, що все далеко не настільки оптимістично. Може так статися, що вся справа саме в параної і Путін дійсно робить ставку на особисто відданих молодих функціонерів без амбіцій і особливих матеріальних запитів: в умовах кризи не до «шубохраніліщ» і «віолончелей». В такому випадку, протистояння України з путінською Росією на деякий час продовжиться. Це може зайняти від року до двох. Поки режим Путіна не впаде або сам собою, або через змову.

Владімір Владімірович повторює типову помилку всіх недалеких, глупуватих королів і диктаторів. Він явно не читав Макіавеллі, який писав: «Про розум правителя насамперед судять по тому, яких людей він до себе наближає; якщо це люди віддані і здатні, то можна завжди бути впевненим у його мудрості, бо він умів розпізнати їх здатності і утримати їх відданість. Якщо ж вони не такі, то і про государя судять відповідно, бо першу помилку він вже зробив, вибравши поганих помічників».

Тут, порівнявши нового главу АП Антона Вайно, який винайшов (на повному серйозі, він в це вірить!) прилад, що може передбачати майбутнє з колишнім керівником цього органу Сергєєм Івановим, навіть пояснювати нічого не треба.

Путін захоплюється Сталіним і вважає себе його відображенням в історії. Але Сталін не допускав подібної дурості - оточувати себе несамостійною догідливою сірістю. У Сталіна армією під час війни керував геніальний Василевський, а йому допомагали блискучий Штеменко і блискучий Антонов. А військовою промисловістю - талантище Малишев і талантище Шахурін, чудовий Косигін і блискучий Устинов. А комісаріатом внутрішніх справ командував великий спецслужбіст Берія. Вони всі, крім найвищого професіоналізму, мали ще й власну думку, яку не боялися відстоювати перед вождем. Аж до того, що могли послати матом.

Ви уявляєте Вайно, що посилає Путіна матом? А Шойгу, уявляєте? Який жодного дня не служив в армії, ні чорта не розуміє в її «кухні», глибоко зневажає (і обманює внаслідок неписьменності) генералів, зате орденами до пупа обвішаний і виблискує золотими погонами генерала армії. Тому, що особисто відданий.

А Іванов міг. І Якунін міг. На правах старого приятеля. Це міг зробити Андрєй Фурсенко. Це міг зробити Боріс Гризлов. Але ... Одних нема, а ті далеко. Того ж Гризлова, Путін вигнав, як собаку, з Ради безпеки РФ чотири місяці тому.

Путін приречений. Бо кадрова політика - становий хребет влади будь-якого диктатора. Бо заради власного виживання диктор не має права оточувати себе «Молчаліними».

Залишається лише гадати, чи то сам Владімір Владімірович додумався до такого фортеля своєї царською голівкою, то чи його в таке становище навмисно заганяють.

І тут - стоп. Бо відставка Іванова трапилася відразу ж після великого скандалу з затриманням «українських диверсантів» в Криму. Вже ні для кого не секрет, що цієї «спецоперацією» дехто неслабо підставив самого фюрера: нічого собі – як лишень звернувся Владімір Владімірович до світової спільноти зі скаргою на «злих укропів», то світова спільнота прозоро натякнула, що вона в курсі, що цей скандал шито білими нитками. Що і затриманий «диверсант» виявився водієм автобуса з 30 кіло зайвої ваги, і події там розвивалися далеко не так, як мовить Владімір Владімірович. А китайці - ті взагалі знущаючись заявили в обличчя Чуркіну: «Ми поважаємо територіальну цілісність України в межах, встановлених в 1991 році. Тому ми не приймаємо формулювання «теракт на російській території».

Хто організував цю ганьбу для Путіна? Всі промови, всі «многоходовочки» і «спецоперації» затверджуються особисто Путіним, але на підпис йому плани носить (вірніше, носив) особисто Іванов. Ось Іванова і підставили. Апогеєм «підстав» став... місяць.

Кремль не знайшов нічого кращого, як в якості доказів «українського сліду» прокрутити по телевізору «оперативну відеозйомку», яку, тут же (гарантую - з подачі спецслужб певної держави) журналісти викрили як фальшивку. Якщо хтось думає, що той злощасний для Путіна місяць зійшов в ролику випадково - нехай подумає, чому відразу після викриття цього «доказу» практично затихли крики про «українських диверсантів», а в соцмережах зникла хвиля виступів «тролів» про майбутню швидку війну . І все це збіглося з відставкою головного ідеолога «Новоросії» і військового рішення «української проблеми» Сергєя Іванова. Під прикриттям того ж місяця його дуже спритно прибрали.

А може, він сам себе прибрав: в деяких ситуаціях головне - вчасно змитися (с). Бо розвідник з таким досвідом навряд чи допустив би подібні ляпи.

Люди, причетні до силових структур, нехай навіть і до звичайної кримінальної поліції, засвідчать: в оперативному відео випадкових ракурсів не буває. Тому місяць потрапила туди не просто так. Це - «прив'язка за часом», яка не тільки поховала провокацію Кремля, а й зробила неможливими подальші потуги в здійсненні подібної спецоперації для нагнітання військової істерії. Мовою спецслужб це називається "злити операцію в унітаз".

Залишається тільки гадати, хто цей місяць туди запустив. Але цього ми можемо так і не дізнатися.

А ось про те, чи не є спровокована відставка Сергєя Іванова, останньої потужної фігури в оточенні фюрера, черговим кроком до ізоляції Путіна як етапу змови проти нього російських еліт, ми будемо судити з подальших подій. За ідеєю, повинні полетіти голови і тих нечисленних «особисто відданих», які ще залишилися навколо царя. Для порядку уточнимо: не тих «відданих» з числа персональних бодігардів, яких Путін останнім часом розпихає на державні пости, а тих, за якими стоять «серйозні люди». Лакмусовим папірцем стануть подальші долі панів Суркова, Володіна, Шойгу, Бортнікова і іже з ними. А також і ... Медведчука.

Подивимося ...

 

Так що це виття на місяць цілком може виявитися для декого і фатальним...

 





 

Яндекс.Метрика