на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Алєксандр Сотнік, російський письменник (Москва)

«Я не хочу так жити! Мені страшно! Путін, будь ти проклятий!..»
Вата виявилaся соломою

Сьогоднішній день можна сміливо вважати днем ​​переломним, і я готовий пояснити, чому.

На питання «чи довіряєте ви доповідям ФСБ» і «чи може після «розкритих ФСБшниками терактів» початися війна з Україною» жодна людина не дала позитивної відповіді. Більш того: зникло «ура-патріотичне» схвалення курсу уряду і «особисто товариша Путіна». Громадяни віддали перевагу відмежуванню від вчорашнього «шапкозакидування» і побєдобєсія, готуючись до наступного кроку в цій історії. А буде він ось яким ...

Коли споживчий кошик стане зовсім крихітним, коли Москву накриє сьомий вал звільнень і безробіття, коли впаде рубль (а він неминуче впаде вже до кінця осені 2016- го, а може - і раніше), громадяни, що вже остаточно «відмежуються» персоніфікують винних у цьому краху. І це будуть точно не вони, не громадяни. Тому що їх і справді ні про що не питали, затикаючи рот «заманухою стабільності», і заманюючи вперед, до прірви, як осла - морквиною.

Є і ще один дивовижний фактор. Весь цей час нечутно цокав вибуховий механізм, закладений і заведений самим Кремлем під сурдинку «від вас нічого не залежить». І дійсно: дуже багато респондентів заявляли під час опитувань - «Я не цікавлюся політикою, від мене нічого не залежить, мене не питають, ну і чорт з ними». І цей механізм рвоне зі страшною силою, тому що раптово з'ясується, що саме ця більшість (а вона складає - близько 50 - 55%) теж почне страждати від цього падіння. І цей вибух прогримить зі словами: «Так, ми мовчали, погоджувалися, але в якийсь кошмар ви нас завели? До чого ти привів нас, чекіст паршивий? .. Ми не хочемо відповідати за твою параноїдальну маячню і авантюрні дурниці

Чесно кажучи, я думав, що процес «охолодження» побєдобєсія буде довгим. Ще у квітні 2016-го я поставив «мітку»: кількість захоплених коментаторів злегка зменшилася. Так я і припускав: якщо нагнітання істерії тривало 2 роки (на сьогодні - 2 роки і 6 місяців), то і остигати цей розжарений від марення градусник буде не менше півтора року. Але сьогодні сталося потрясіння і для мене самого. «Градусник» остигає настільки швидко, як ніхто не очікував.

Отже, відзначимо етапи цього прозріння:

Перший - «Від мене нічого не залежить, Крим все одно наш, нагорі видніше»;

Другий - «Так, щось пішло не так, десь ми прорахувалися, але Путін все виправить»;

Третій - «Я тут ні при чому, мене навіть не питали, політики вічно брешуть»;

Четвертий - «Я не хочу так жити! Мені страшно! Путін, будь ти проклятий!»

Сьогодні - третій етап. І триватиме він недовго: місяців зо два. Тому що другий ми, виявляється, проскочили з квітня по серпень 2016 року. Так, горезвісна «вата» потужно димить, але згорає миттєво - як суха солома.

12 08 2016

 





 

Яндекс.Метрика