на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрєй Кончаловський

Масштаби трагедії, яка «розігрується» зараз
на території Росії, - абсолютно критичні ...

Смертність в Росії ...

- За останні 20 років в Росії вимерло понад 7 млн. росіян. За цим показником ми випереджаємо Бразилію і Туреччину на 50%, а Європу - в кілька разів.

- Щорічно Росія втрачає по чисельності населення цілу область, рівну Псковській, або велике місто, таке як Краснодар.

- Кількість самогубств, отруєнь, вбивств і нещасних випадків у Росії можна порівняти з рівнем смертності в Анголі і Бурунді.

- За тривалістю життя чоловіків Росія займає приблизно 160-е місце в світі, поступаючись Бангладешу.

- Росія займає 1 місце в світі за абсолютною величиною спаду населення.

- За оцінками ООН, населення Росії з нинішніх 143 мільйонів осіб до 2025 р. скоротиться до 121-136 мільйонів.

 

«Стагнація» сім ...

- 8 з 10 людей похилого віку, які проживають в будинках для людей похилого віку, мають родичів, здатних їх утримувати. Але, тим не менш, вони відіслані до притулків! Родичі від них відмовилися.

- У нас від 2 до 5 мільйонів безпритульних (після Великої Вітчизняної війни їх було 700 тисяч).

У Китаї на 1 мільярд 400 000 тисяч населення безпритульних тільки 200 тис., - тобто, в 100 разів менше, ніж у нас!

Ось що значать діти для китайця! Адже турбота про людей похилого віку і дітей - це запорука процвітаючої нації.

- 80% з 370 тисяч дітей, які перебувають в дитячих будинках, мають живих батьків.

Але їх утримує держава! Я взагалі вважаю, що це - кримінальна відповідальність.

- Ми займаємо 1-е місце в світі по числу дітей, покинутих батьками.

Всі ці цифри свідчать про ерозію, розпад сімейних цінностей у нас в країні ...

 

Злочини проти дітей ...

- За даними Слідчого комітету РФ за 2010 рік 100 тисяч неповнолітніх стали жертвами злочинів, - з них 1700 дітей зґвалтовані і вбиті (по цих цифрах ми випередили навіть Південну Африку). Це означає, що кожен день в Росії вбивають 4-5 дітей.

- У 2010 році в Росії було скоєно 9500 сексуальних злочинів проти неповнолітніх - з них 2600 згвалтувань, 3600 ненасильницьких статевих зносин (за 8 років сексуальна злочинність зросла майже в 20 разів).

Нас в цих злочинах випереджає тільки Південна Африка.

 

Наркоманія і алкоголізм ...

- 30 тисяч росіян щороку гине від наркотичного передозування (населення невеликого містечка).

- У рік від горілки гинуть 70 000 чоловік.

В Афганістані під час війни загинуло наших солдат 14 000!

- За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я на одного громадянина РФ в рік припадає 15 літрів чистого спирту, при тому, що якщо споживання чистого алкоголю на людину більше 8 літрів, то виникає загроза виживання нації.

 

Корупція ...

Розмір хабарів в Росії удесятерився, ну а суди між собою наших олігархів в Лондоні стали посміховиськом для світової бізнес-спільноти.

Безкарність в правовій сфері дійшла до того, що проти загиблого у в'язниці юриста Магнітського порушено кримінальну справу, - тобто вирішили судити мертву людину, яка, природно, не може себе захистити!

У Європі подібний інцидент останній раз трапився у XVII столітті, коли викопали з могили Кромвеля і повісили його на шибениці - так би мовити, правосуддя, навздогін!

Так що в світлі наведених цифр можна сміливо говорити про занепад національної моральності - і, в кінцевому рахунку, відповідальність за це несе наша влада.

 

А тепер - чи знаєте ви, що:

- За останні 10 років в Сибіру зникло 11.000 сіл і 290 міст.

- Середня щільність населення Сибіру і Далекого Сходу - 2 людини на 1 кв. км.

- Середня щільність населення Центральної частини Росії - 46 чол. / кв. км.

- Середня щільність населення Китаю - 140 чол. / кв. км.

- Середня щільність населення Японії - 338 чол. / кв. км.

Для кого ми завойовували і розвивали Сибір і Курили? ..

Для китайців або японців, так виходить!

Для країни з таким багатством природних та водних ресурсів ганебно мати 50% населення бідняків.

На мене ці цифри наводять острах.

Сподіваюся, що і на вас. Я впевнений, що Путін знає всі ці факти - цікаво, що він з цього приводу думає? ..

Як це не трагічно, я думаю, що, очевидно це ще не межа, не найгірше, ми ще не торкнулися «дна», і народ ще не дозрів до здатності жахнутися від себе самого і, нарешті, знайти відвагу, щоб запитати, «де ми живемо?».

Ми вже принюхались до смороду в під'їздах і сортирах! Ми звикли до того, що вбивають навколо нас. Ми звикли до того, що люди по російських містах і селах буквально б'ються за своє життя.

Журналіст, який народився в Кущевській, Анатолій Єрмолін так і написав: «Якщо в Кущівській вбили б не відразу 12 осіб, а було скоєно п'ять вбивств по дві людини, цього б ніхто і не помітив, як це зазвичай відбувається в нашій країні».

Ну хто в Росії не знає, що «Кущівська» не тільки в Краснодарі, - вона по всій країні! Що братки і злодійчуки - це і є реальна влада, яку ви самі вибираєте в депутати місцевих зборів! Кожен у себе в селищі знає, хто «крутий», - у кого зв'язок з поліцією і прокурором.

Кремль тільки робить вигляд, що бореться з корупцією, звільняючи десятками генералів МВС, чиновників середньої ланки, губернаторів.

Він великодушно замінює їм розстріл на «заслужений відпочинок» в Дубаї і на Лазурному березі! Невже влада всерйоз думає таким способом покінчити з корупцією? Але, з іншого боку, по всій країні ви вибираєте в місцеву владу кандидата, у якого на лобі написано «я злодій», а потім дивуєтеся, що влада корумпована!

І я думаю, невже повинна вимерти половина нації і росіяни повинні «зіжмакатися» аж до Уралу, щоб народ прокинувся (повторюю, народ, а не крихітна група думаючих людей!) І зажадав від влада не приємних заспокійливих новин і чергових обіцянок, а правди, і перш за все - визнання того, як зараз погано!

Згадайте: в 1941 наступила катастрофа, - це був вимушений зробити Сталін. У 1956 більшовики відчули, що загрожує розплата за десятиліття терору, - і це був змушений зробити Хрущов. А сьогодні Росія наближається до демографічної та моральної катастрофи, якої ніколи не відчувала!

Цей факт пов'язаний з багатьма обставинами.

Головним з яких є безвідповідальна економічна «стратегія» 90-х, що звалилася на людей з феодальною свідомістю, які ніколи не знали приватної власності на землю і капіталізму, людей, які за 70 років назавжди втратили дух підприємництва, що лишень зароджувався, ледь-ледь зароджувався.

 

Що робити?..

Ну, ось журналіст Михайло Берг пише в блозі: «Ми живемо в одній країні, але у нас два народи. Крихітна купка тих, хто думає, яким потрібна велика свобода і чесні вибори, і величезна "дрімаюча" маса російських обивателів. І між ними - прірва зі страху, найсильнішого, найнебезпечнішого страху, і соціальної недовіри ... Можна боротися з "партією шахраїв і злодіїв", можна виполювати російське чиновницьке насіння, споганити собою всю російську історію, але неможливо скасувати той факт, що величезна більшість російського населення практично не змінюється в своїх фундаментальних характеристиках уже багато століть!.. ».

Як не сумно, змушений з ним погодитися. Навіть додам від себе - ваші гнобителі виходять з ваших лав!

Тому я не знаю що робити, крім як спробувати струсити вас і змусити жахнутися від самих себе.

Ось Юлія Латиніна вважає мене не тільки песимістом, але «демотиватором», - мені ж здається, що мотивувати людину можна, коли вона при свідомості і хоче врятуватися. А якщо вона непритомна або в летаргічному сні? Іноді, щоб привести людину до тями, лікар б її по щоках.

Я знаю, що я почую у відповідь, - уже чув багато разів, але розумію, що, якщо хоча б третина знас прочитала і почула мене зараз і згодилася зі мною, то РОСІЯ БУЛА Б ІНШОЮ КРАЇНОЮ.

Я переконаний: Росії потрібен лідер, який мав би сміливість Петра Великого, щоб сказати людям слова, яких вони давно не чули.

Ця буде гірка правда, бо важко зізнатися в тому, що Росія не може рухатися вперед, тому, що не хоче зрозуміти, як далеко вона відстала у своєму цивілізаційному розвитку від Європи.

Я розумію, що лідер нації, політичний діяч, несе величезний тягар політичної відповідальності і, як правило, не може говорити відкрито.

Але сьогодні тільки чітке і надихаюче, нехай безжалісне, але живе, щире слово може стати приводом для національного пробудження від феодальної сплячки.

Тільки зробивши це, можна сподіватися, що нація з інстинктивною мудрістю зрозуміє і прийме той нелегкий і, можливо, нещадний шлях, який тільки і може висмикнути нашу країну з ями, в яку ми занурилися.

Я не знаю, чи здатний на такий самовбивчий вчинок Владімір Владімірович Путін. Чи здатний він взяти «сталеву мітлу» і проголосити рівність ВСІХ перед законом? Всіх без винятку. Якщо здатний - йому судилося почесне місце в Пантеоні Російської Історії. Якщо немає ... не знаю ... (Редакція Журналу «Ї» не вірить в цю казку про доброго царя, який або не знає, що діється, або не може подолати своїх бояр – все це метання «поневоленого розуму» - навіть у Кончаловського, який не може повірити, що Путін такий, який є, і ніякий інший, навіть Кончаловський не може подивитися на нього відкритими очима, тому й пише цей останній пасаж  – ред.)

Я росіянин, скучаю по своїй Батьківщині, але я її «не бачу»!

Я не бачу країни, якою я хочу пишатися. Я бачу натовпи невдоволених роздратованих осіб і чужих людей, які бояться один одного!

Я хочу пишатися своєю Батьківщиною, а мені за неї соромно!

Коли я пишався Батьківщиною останній раз? Не пам'ятаю! Але я точно знаю, що ПРАВДА про те, в якому стані знаходиться наш народ, ПРАВДА, сказана голосно на весь світ, викликала б у мене, і не тільки у мене, більше гордості, ніж перемога наших хокеїстів на Олімпіаді.

2 08 2016





 

Яндекс.Метрика