на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Newsdaily

По всій Росії відкрилося полювання на російських військових, які знищували чеченців

Іноді дуже дивно спостерігати за людьми, які будучи дорослими, досвідченими, а іноді і з військовим досвідом, заламують собі руки з криками: «За що?» Або «Чому це відбувається саме зі мною?», Хоча дуже часто, відповіді лежать на поверхні .

Нещодавно мережу облетіла репліка військовослужбовця ЗС РФ Романа Шадріна, з приводу його думки про Чечню: «Ось залишимо чеченців тисяч 100-120 і можемо спати спокійно років 30. Поки вони не розмножаться ».

Це говорить доросла і розсудлива (військова ж) людина.

Як це все уживається, в путінській Росії - не зрозуміло, з одного боку, кадировці наводять на росіян такий жах, що ті роблять в штани прямо на ходу, а з іншого - ось такі перли видають.

Якось в одному просторі уживаються «Герої Росії», які отримали свої нагороди за те, що стирали з лиця землі цілі чеченські селища і такі ж «Герої Росії», які «убили свого першого росіянина в 16 років».

З іншого боку, в державі повного і всеосяжного абсурду інакше і бути не може. Однак останнім часом, назовні виплеснулися події, які хоч і є абсурдними, в своїй основі, але самі розривають шаблон російського абсурду.

Минулого тижня, на вулиці був розстріляний колишній боєць спецназу, який відзначився особливим завзяттям у Чечні.

Під особливим завзяттям, маються на увазі тортури і позасудові страти місцевого населення.

Чиясь невідома рука дотяглася до нього через 15 або навіть 20 років після його «геройства».

Тут доречно згадати полковника Буданова, насильника і вбивцю, якого не зміг засудити суд, але розплата прийшла до нього у вигляді кулі.

Як з'ясовується, дуже багато вчорашніх «знищувачі чічів» стали дізнаватися від знайомих, сусідів і колишніх товаришів по службі про те, що ними хтось серйозно цікавиться, і їх наполегливо шукають.

Будучи людьми рішучими, колишні фахівці дуже швидко з'ясовують, що їх душами цікавиться не братва або окремі чеченці, а слідчий комітет Чеченської республіки!

Такий поворот подій, вивів ситуацію на новий рівень! Став зрозумілим і масштаб цього заходу - запити Чеченської прокуратури спрямовано щодо сотень колишніх совєтських вояк.

Ось тут пішли несамовиті інтерв'ю колишніх катів, які не стримуючи сліз прямо через балаклаву (особу і зараз не показують), видають приблизно таке: «За що? Ми просто виконували накази!».

(Не винувата я! Він сам прийшов) Навіть розуміти не хоче, що власна катівська самодіяльність, не може прикриватися ніяким наказом!

І тепер вони вимагають захисту.

Тепер вони не будуть бравими спецназерами, що знищували селище Самашки або пропонували залишити всього 100 тис. чеченців! Тепер вони - жертви! Ось так!

Це неприємне відкриття сколихнуло весь мілітарний гадючник РФ.

Бо ж не жарт, запити направлені по всій формі і з повним дотриманням норм Кримінально-процесуального кодксу РФ і не куди-небудь, а в центральний архів Збройних силС.

Причому, запрошувалися дані з особистих справ військовослужбовців. Зазвичай ці дані закриті грифом, але слідчі органи мають право отримувати цю інформацію.

Далі відбулася подія, яка повинна стати уроком для всіх російських військових.

У зв'язку з тим, що дані про військовослужбовців були потрібні цілком певні (де знаходився в конкретний час конкретного дня), то мова йшла про ті справи, які начебто давно і успішно поховані.

Як кажуть, було організовано нараду, на якому були присутні представники Міністерства оборони РФ, Генпрокуратури, керівництва архіву і представники слідчих органів Чечні.

Так ось, армійці спробували перейти в атаку і змусити чеченців припинити неподобство, на що ті відповіли, що у них маса не закритих справ, з приводу тортур і вбивств «мірняка» (мирних жителів – ред.), скоєних російськими військовослужбовцями.

На мляві спроби військових розповісти, що справа давня і нікому непотрібна, чеченці заперечили, що у них є заяви родичів, трупи і інші речові докази, а військові злочини не мають терміну давності!

На цій оптимістичній ноті, нараду закрили.

Нічого конкретного не вирішили. Архівісти визнали, що формально, запити направлені з дотриманням всіх норм чинного законодавства, і вони не можуть не дати цієї інформації. Міністерство оборони ж, дало пряму команду - не видавати цих даних.

Зрозуміло, що в державі, де закон знаходиться на рівні набагато нижче плінтусного, такі колізії може дозволити лише глава держави.

На тому і порішили. Архів тимчасово призупинив видачу архівних даних, пославшись на вказівку вищестоящої організації, і обидві сторони звернулися до найвищого і неповторного національного лідера за роз'ясненням ситуації. Як відомо, національний лідер ніяк на це питання не відповів.

З одного боку, закони РФ на території Чечні майже не працюють, але якщо продемонструвати, що вони повністю не працюють і на решті території РФ, то ніяка прокуратура, ФСБ чи СК вже взагалі не зможуть працювати на території анклаву.

Це ж означає фактичну втрату контролю над суб'єктом федерації, в який вливалися гігантські кошти лише для того, щоб зберегти видимість лояльності до центру.

Відмова ж задовольнити законні вимоги чеченців, руйнує цю лояльність повністю.

З іншого боку, дозволивши чеченцям отримувати дані про тих, хто катував і вбивав десятки тисяч їхніх родичів, значить - здати армійців.

Чеченці вже показали, що вони будуть використовувати ці дані для позасудових страт винуватців. За великим рахунком, у Кадирова немає вибору.

Шляхом репресій він змусив замовкнути своїх недоброзичливців, але невідімщені невинні жертви волають все голосніше.

Поки йшов потік бюджетних грошей і йшло відновлення Грозного, йому було чим крити. Однак перспективи збереження такого становища стають все примарнішими.

Тепер прийшов час відповідати на питання про те, чому не покарані вбивці.

Причому, родичам жертв, часто, досить знати, хто саме вчинив беззаконня і де його можна знайти. Суд і покарання вони беруть у свої руки.

Процес уже пішов! З цього випливає, що Путіну важливі його власні інтереси і невелике коло його поплічників.

Те гарматне м'ясо, яке він кинув в Чечню для підняття власного рейтингу, йому не цікаво в принципі. Витратний матеріал. Тепер їх почали відстрілювати як скажених собак, біля під'їздів власних  будинків!

Через довгі роки, відплата здійснюється. І що головне, у них тепер немає за спиною ні танків, ні Градів, а в небі - ні штурмовиків і вертольотів. Тепер вони нікому не потрібні і будуть знищуватися поодинці!

Що характерно, чеченці взялися карати не всіх підряд, а тих, хто конкретно зробив злочин по відношенню до конкретних людей.

Це говорить про те, що не проти всієї армії спрямовані ці дії, а проти окремих осіб, які переступили рамки правил ведення війни, тобто - військових злочинців.

Зараз, на землі України нові російські військові творять все ті ж старі злочини: вбивства, тортури, насильство і грабіж. Напевно, вони думають, що на війні все спишеться і все їм зійде з рук.

Нічого подібного! Військові злочинці будуть каратися в судовому порядку, а ті, хто уникне законного покарання, знайдуть страшну, і люту смерть!

Зараз їх дії документуються не лише власним командуванням, а й нашими військовими і цивільними ентузіастами! Списки вже зараз формуються.

Причому списки, з описом «подвигів», фотографіями, адресами і всім необхідним.

Потреби в архівних запитах не буде, а людей вони вже дуже сильно мотивували на «сказати спасибі».

Крім того, якщо таким нашим людям потрібна буде підтримка, то вони тільки кинуть клич і будуть зібрані такі кошти, що їх цілком вистачить на те, щоб кожна тварина, яка лютує на нашій землі, була знищена прямо в його власному лігві! Хто ще не обагрив свої руки кров'ю невинних жертв - думайте!

Путін і військове керівництво вже віддало на заклання своїх опричників, що забруднилися в Чечні, так само здадуть і нинішніх, бо така суть путінської влади! Отож, Бог не фраєр - правду бачить!

 

 





 

Яндекс.Метрика