на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Хаїм Соколін, доктор геолого-мінералогічних наук, письменник

Заміна етносів - головний демографічний тренд ХХI століття

Західні ЗМІ, уряди, ООН і правозахисні організації зараз зайняті такими важливими проблемами, як створення Палестинської держави, перешкоджання ізраїльським планам будівництва в Єрусалимі і на Голанських висотах, маркування продуктів, вироблених за «зеленою межею». В останні дні Євросоюз знайшов, нарешті, головну больову точку планети - ізраїльські поселення в Юдеї і Самарії. І зосередив на них всю свою нищівну міць - економічну, фінансову і політичну, за винятком хіба що військової. Ці події майже повністю затулили те, що відбувається в інших країнах, в т.ч. сусідніх з Ізраїлем. Тим часом із самої Європи приходять «тихі» новини, наслідки яких в найближчі роки, безсумнівно, перевершать потенційну небезпеку перманентного близькосхідного конфлікту. Але особливого суспільного збудження вони, зі зрозумілих причин, не викликають. Одна з таких новин пов'язана з Данією, де вона отримала маловиразну назву «ялинкові проблеми». Ялинкові проблеми - це, зрозуміло, не «жорстока окупація Палестини»; або «нелюдський апартеїд», як назвав «ізраїльський режим» Джиммі Картер; або «неадекватне застосування сили» проти мирної Гази. Непосвячені можуть подумати, що ялинкові проблеми - це всього лише радісні хвилювання дітей, що прикрашають новорічну ялинку. Відкриємо завісу.

У жовтні 2012 року в маленькому містечку Коккедал, недалеко від Копенгагена, була вперше порушена багатовікова традиція установки на міській площі муніципальної різдвяної ялинки. Міська рада відмовилася виділити 7 тисяч крон на її придбання. Зате на проведення мусульманського свята байрам-курбан з міського бюджету було асигновано 60 тисяч крон. Пояснення цьому настільки ж просте, як і симптоматичне (якщо не сказати, зловісне). З дев'яти місць в раді п'ять належать мусульманам і чотири християнам. Як заявив член ради Ісмаїл Местасі: «Я не святкую Різдво і не збираюся купувати ялинку на громадські гроші». Крім муніципальної ялинки, адміністрація настільки ж демократичним рішенням більшості заборонила взагалі встановлювати вуличні ялинки за стінами приватних будинків. Данія дуже демократична і дуже політкоректна країна. Тому данці не змирилися з таким становищем. У ЗМІ відразу ж з'явилися висловлювання про несправедливість такого рішення міської ради, і почався збір підписів під петицією протесту, яку підписали 12 тисяч обурених громадян королівства. Але Ісмаїл Местасі твердо заявив, що ялинок в місті не буде. Є всі підстави вважати, що Коккедал - це прообраз майбутньої Данії, якою вона стане років через 30-40, а, швидше за все, раніше. Мусульманське населення цієї країни подвоїлася за останні 14 років і зараз становить близько 260 тис осіб (4,6% від загального населення 5,4 млн). Втім, це стосується не тільки Данії, але і інших країн Західної Європи.

Данські події відгукнулися в Бельгії. Влада Брюсселя проявили похвальну передбачливість. Вони не стали чекати, коли мусульмани отримають більшість в міській раді (зараз в місті тільки 25% мусульман) і, щоб «не зачіпати їх релігійні почуття», вирішили самі відмовитися від муніципальної ялинки, встановивши замість неї «електронне зимове дерево висотою 25 м» . Представник мерії висловив надію, що це допоможе запобігти небажаним різдвяним заворушенням.

Данія і Бельгія - малі країни. Тому може здатися, що те, що відбувається в них не відображає становище у всій Європі. Щоб розвіяти сумніви, розглянемо ситуацію в сусідній Німеччині. У жовтні 2012 року газета Bild і телеканал Das Erste оголосили скандальні матеріали про знущання і побиття дітей в ряді шкіл, де учні розділені на етнічну більшість і меншість. Як відомо, таке явище не нове для Німеччини і викликає в пам'яті часи нацизму, коли так знущалися над єврейськими дітьми. Але зараз етнічною меншиною виявилися німецькі діти, а тероризує їх більшість - діти мусульманських іммігрантів. У деяких школах Ессена, наприклад, де близько 70% учнів складають мусульмани, панує відкрита германофобія. «Над німецькими дітьми знущаються, часто навіть б'ють. У класі з ними не розмовляють, вони залякані, рідко висловлюють свою думку, одним словом - інтегруються»- розповідає репортер. Учитель ессенської школи каже: «Під час мусульманських свят школа у стані облоги. У Рамадан дійшло до того, що вони плювали в їжу німецьких учнів». У Берліні не краще. 15-річний Доміціан з Берліна-Шарлоттенбурга розповів кореспонденту Bild, що відчуває себе аутсайдером в класі, тому що у нього світла шкіра і волосся, він добре говорить по-німецьки і з повагою ставиться до вчителів. Учитель фізкультури Олівер Люк каже, що приниження німецьких дітей стали звичайним явищем. А якщо доходить до бійки, на допомогу мусульманським школярам вдаються їхні родичі. Чи не для того, щоб розняти забіяк, а для участі в бійці.

Справа набула таких масштабів, що міністр у справах сім'ї Крістіна Шредер заявила на державному телеканалі: «Дітей принижують за те, що вони німці. Антинімецькі виступи - це форма ксенофобії та расизму, дискримінація за приналежність до іншої етнічної групи. Це явище поширене не тільки в школах, але і в громадському транспорті». Глава уряду землі Баварія Горст Зеегофер, виступаючи з цього ж питання, пішов далі і почав вимагати, щоб Німеччина закрила двері перед мусульманськими іммігрантами. Однак не всі державні діячі дотримуються такої думки. Федеральний президент Крістіан Вульф заявив у промові з нагоди 20-річчя об'єднання, що іслам став такою ж інтегральною частиною Німеччини, як християнство і іудаїзм, і що остаточне об'єднання народу неможливо без успішної інтеграції мусульман в німецьке суспільство. Зауважимо, що самі мусульмани, як випливає з ситуації в школах, розуміють під цим тільки датську модель інтеграції. За даними соціологічного опитування, проведеного інститутом Infratest, 49% німецьких респондентів згодні з Вульфом, а 47% - проти. Схоже, що німці, налякані своєю історією, яка привела їх до прірви, готові провалитися в іншу прірву. Тим часом, уряд оголосив молодіжний конкурс на кращий текст пісні про інтеграцію ...

Положення у Франції, Англії та Швеції розглядати немає необхідності. Воно добре відомо. Там процес «інтеграції», як це показали погроми, влаштовані розлюченими юрбами мусульман в Парижі (листопад 2005), Лондоні (серпень 2011) і Стокгольмі (травень 2013) йде успішно і став, мабуть, незворотнім. «Пісня про інтеграцію» на арабській мові, супроводжувалась полум'ям пожеж, під час її звучання на вулицях і площах.

У цьому контексті було б дуже цікаво розглянути ситуацію в Росії або хоча б тільки в Москві. Але ось що пише Євген Сіґал в статті з цього питання (щомісячний діловий журнал РБК, 1.11.07): «Дані про національний склад населення Москви, як, втім, і всієї Росії сильно варіюються в залежності від джерела, і їх достовірність викликає великі сумніви ... Реалістичної статистики про чисельність етнічних діаспор в Росії просто немає ». За даними РБК, в Москві постійно проживають понад два десятки великих національних діаспор, загальна чисельність яких може досягати декількох мільйонів осіб. За словами Галини Вітковськїо, яка очолює московське представництво міжнародної організації з міграції, частка мігрантів у Москві за офіційними даними становить 15%. Але в окремих районах міста вона вже перевищує третину населення.

Так маються справи з статистикою. Але чисто візуальні спостереження показують, що частка мігрантів за останні роки різко зросла. Про це говорять фотографії та кадри кінохроніки, що показують масові молитви під час релігійних свят, коли десятки тисяч людей в характерних для мусульман позах заповнюють вулиці російської столиці. Картина нічим не відрізняється від того, що стало звичним в Парижі, Лондоні, Берліні та в інших містах. Іншими словами, відбувається той самий процес, що і в Західній Європі. І супроводжується він такими ж соціально-політичними явищами. Така ж і загальна спрямованість процесу - досягнення прийшлим населенням певної критичної чисельності, після чого можливі два варіанти розвитку - або за датським сценарієм, або за французьким. Але, швидше за все, на тактичному рівні обидва сценарії будуть доповнювати один одного, забезпечуючи найбільш ефективне досягнення стратегічної мети.

А тепер перенесемося через океан і подивимося, як справи маються в США. У 1970 р білі американці - нащадки європейських колоністів і іммігрантів протягом 250 років заселяли і освоювали країну становили 83% населення. У 2008 р їх частка впала до 66%. За прогнозами федерального Бюро перепису, до 2018 р національні меншини становлять більшість. Після цього процес заміни етносу буде йти з прискоренням і до 2030-2040 років нащадки перших американців складуть лише 46%.

Особливо швидко зростає іспаномовне населення (латиноамериканці), яких Бюро перепису відносить до особливої ​​етнічної групи в складі білих американців. У найближчі 40 років їх частка подвоїться (з 15 до 30%). Афроамериканці складуть до 2050 р 15%, а американці азіатського походження 9%. У великих містах на сході країни помітно збільшується арабське населення. У 2010 р воно перевищило 4 млн. осіб. Про темпи зростання цієї етнічної групи свідчать такі цифри: 1980 року - 610 тис, 1990 г. - 860 тис, 2000 г. - 1, 2 млн. Очікується, що в 2030 році вона перевищить 6 млн. осіб. Більшість арабів складають чоловіки - 57% (середня цифра по країні 49%). Чоловіків у віці 20-48 років 31% (в середньому по країні 22%). Вік вступу в шлюб у арабів нижчий, ніж в середньому по країні, а розлучень значно менше. Звідси висока народжуваність. Висока народжуваність також у латиноамериканців.

Можна продовжити приведення статистичних даних щодо інших західних країн і великих міст. Але це лише доповнить загальну картину, оживить її деякими мальовничими деталями і подробицями, нічого не змінюючи в принципі. Сказаного цілком достатньо, щоб зробити обґрунтований (і лиховісний) висновок про головне демографічному тренді ХХI століття. Він полягає в цілеспрямованій заміні корінних етносів всіх економічно розвинених цивілізованих країн народами, які, проте, володіють більшою життєвою силою, агресивністю і релігійним фанатизмом. Можна не сумніватися, що цей тренд не обмежиться тільки демографією. Він призведе до повної зміни політичної, економічної, культурної та моральної ситуації в країнах, що стали жертвами такої масованої експансії. Все це за умови, що точка неповернення вже пройдена. А вона безумовно пройдена!

За своїми масштабами і наслідками розглянутий тренд перевершить, в даному разі, такі минулі і сучасні історичні події, як загибель грецької цивілізації, розвал Римської імперії, Хрестові походи, вторгнення монголів в Європу, Столітню, Тридцятирічню і Семирічню війни, Першю і Другю світові війни. Світ невпізнанно зміниться. Віддалені наслідки цих змін можна уявити собі по тому, що відбувається сьогодні в арабському світі. Передбачити, наскільки дійсно віддаленими вони будуть, неможливо ...

Липень 2013





 

Яндекс.Метрика