на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Бассам Тібі

Візантійське патякання.
Кельн був лише прелюдією

Німецька газета Die Welt опублікувала думку про те, що відбувається в Європі 72-річного соціолога Бассама Тібі (Bassam Tibi), який раніше працював в Університеті Ґеттінґема. Тібі приїхав до Німеччини з Дамаска в віці 18 років.

 

Чи існує зв'язок між новорічними атаками в Кельні і ситуацією в Сирії? - Відповідь на це питання - "так", такий зв'язок існує, і спільним знаменником є ​​насильство по відношенню до жінок.

Багато з моїх німецьких співрозмовників бачать насильство, яке закладене в традицієї східної патріархальної жінконенависницької культури, але не розуміють його. На Сході жінка не суб'єкт, але об'єкт чоловічої честі. Осквернення жінки розглядається не просто як злочин проти самої жінки, але скоріше як акт приниження чоловіка, якому вона належить.

У цій варварській війні в Сирії, яку абсолютно неправильно називають "громадянською війною" (в Сирії немає громадян, а воюють між собою етно-релігійні спільноти), алавітскі солдати ґвалтують жінок сунітської опозиції – і це є інструментом ведення війни.

З допомогою зґвалтування жінок алавіти позбавляють честі чоловіків сирійської опозиції. Сунітські "заколотники" роблять те ж саме з алавітськими жінками. Це війна всіх проти всіх, і жінки в ній - не більше ніж заручниці.

Як сирієць з Дамаска я був вражений наївністю Канцлерін і її міністра оборони, які припускають, що вони можуть закінчити таку війну конференцією в Мюнхені або Женеві. Мова проте, йде про "затяжний конфлікт", який буде тліти ще довгі роки. Я б назвав цей тип війни "іррегулярною війною, яка ведеться недержавними гравцями".

Серед біженців - безліч не тільки жертв війни, але і військових злочинців, і навіть ісламістів. На додаток до цього, більшість - молоді чоловіки у віці 14-20 років, які несуть разом з собою культуру насильства над  жінками з Близького Сходу до Німеччини. Новий Рік в Кельні - лише доказ цьому, а не окремий випадок, як нас намагаються обдурити політики, що хочуть змікшувати значення цієї події.

Незалежно від війни, ставлення до жінки на арабському Близькому Сході - патріархальне, і часто просто нелюдське. Таке ставлення до жінок не можна прикривати "повагою до культури інших", яка культивується у Європі.

Мужчина-араб йде на сексуальне насильство не стільки з огляду на "сексуальну привабливість європейських жінок", але тому, що хоче принизити честь мужчини-європейця. І це саме те, що трапилося в Кельні.

Якщо Німеччина прийняла понад мільйон людей з ісламського світу, і їх очікування не втілилися в життя, то варто приготуватися. Ці молоді люди приїхали сюди абсолютно впевнені, що у кожного європейця є квартира класу люкс, автомобіль і "приваблива блондинка". Вони припускали, що і вони отримають все це і почнуть жити розкошуючи.

Замість цього вони потрапили в тимчасові центри і табори на стадіонах і спортивних центрах, і вони відчувають себе обдуреними, вони відчувають себе жертвами дискримінації. І ці розчаровані люди помстилися – але не німецькою чоловікам, а їх дружинам у Кельні та Гамбурзі.

Як сирієць, який представляє освічений іслам і виступає за повагу до жінки, я повинен сказати: то що я критикую - це не просто фальшива толерантність, а й повне невігластво щодо інших культур.

Конфлікт в Сирії - між алавітами і сунітами перетворився в кровопролитну війну, яка буде тліти ще довгі роки. З обох сторін загинули сотні тисяч людей, рахунок жертв перевалив за півмільйона. Такі конфлікти дуже важко якось вирішити чи закінчити. Як приклад можна привести громадянську війну в Лівані, що тривала 15 років.

Конфлікту у Сирії має довгу історію. Сирійська столиця, Дамаск - найдавніше місто в світі. У 661-750 він був столицею Халіфату Омейядів, і першою столицею ісламської імперії, що простягалася від Іспанії до західного Китаю.

В кінці XIX-го століття тут була засвоєна європейська ідея єдиної нації, в якій мусульмани і християни будуть рівні перед законом (на відміну від халіфату, де немусульмани були людьми другого сорту). Так з'явився світський пан-арабізм. Після розпаду Османської імперії мандат на управління Сирією був переданий Франції, і потім, в 1945 році з'явилася незалежна, світська республіка.

У цій світської Сирії в 1944 році народився я - нащадок аристократичного клану Бану а-Тібі. Наші цінності були прості: релігія належить Аллаху, але батьківщина - всім. Так вважала сунітська більшість, близько 70% населення Сирії, яка жила в атмосфері взаємної поваги з релігійними та етнічними меншинами.

Дамаск був мирним містом з християнськими і курдськими кварталами. Все змінилося у 1970 році, коли алавітський шиїтський генерал Хафез аль-Асад захопив владу. У наступні роки всі провідні позиції в армії і силах безпеки зайняли алавіти.

У 2011, натхненні Арабською Весною, суніти почали заколот проти алавітского правління. З тих пір і точиться нинішня війна. Кровопролитна війна, наповнена ненавистю і взаємними помстами алавітів і сунітів. У алавітів і сунітів немає спільного майбутнього.

Цей конфлікт не зможуть контролювати ні регіональні, ні міжнародні сили. Важливо усвідомити, що Путін вплутався в сирійський конфлікт не через симпатії до Асада, але пробуючи змусити Захід ставитися до Росії як до рівноправного гравця. На Мюнхенській конференції з безпеки в лютому 2016 року стало ясно, що Путін досягнув цієї своєї мети.

Сирійський конфлікт - ще один приклад краху сучасної держави на Близькому Сході. Те ж саме ми бачимо в Іраку, Лівії і Ємені. І наслідки цього - гігантська демографічна лавина, яка залиє Європу в найближчі роки.

Німеччина, завдяки запрошенню канцлера Ангели Меркель, - головний напрямок для цих біженців. Але на разі ще не інші європейські держави. Дитяча сварка між німецькими партіями про те, якою повинна бути "критична межа" щодо кількості біженців, які вона прийме, демонструє масштаб нерозуміння проблеми.

Поки німецькі політики і доброзичливці говорять про "німецький шляху до абсолюту", толерантність та негаразди біженців, ісламісти з сардонічно сміються і називають подібні дебати "візантійським патяканням".

Походження цього терміна відкриває очі на багато речей: Коли в 1453 році султан Мехмет II обложив імперську столицю Константинополь, візантійські і ченці християнських орденів, незважаючи на всю серйозність ситуації, були перейняті лютими дебатами щодо релігійних і магічних засад віри.

Тим часом місто було завойоване Мехметом II і перетворене на ісламський Стамбул. Історики ісламу з тих пір називають цей період в історії "візантійським патяканням".

Як сирієць з Дамаска, я живу в Німеччині з 1962 року. Я знаю, що чоловіки з патріархальним складом розуму, представники жінконенависницької культури не можуть інтегруватися. Європейський, цивілізований іслам, той іслам, який відкидають ісламські функціонери, міг би бути альтернативою. Але, в даний момент, у нього немає ніяких шансів. Мій учитель, Макс Хоркхаймер говорив: "Європа - це острів свободи в океані тиранії". Цей острів сьогодні під загрозою.





 

Яндекс.Метрика